Dolar 32,5553
Euro 34,9928
Altın 2.435,83
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 31°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
31°C
Hafif Yağmurlu
Çar 31°C
Per 30°C
Cum 30°C
Cts 32°C

Xi Jinping, Bahreyn Kralı ile görüştü

Xi Jinping, Bahreyn Kralı ile görüştü
REKLAM ALANI
31 Mayıs 2024 16:41
20

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu 10. Bakanlar Toplantısı’nın açılış törenine katılmak ve Çin’e resmi ziyaret yapmak üzere Beijing’e gelen Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el-Halife ile bugün bir görüşme yaptı. İki lider ikili ilişkilerin kapsamlı stratejik ortaklık düzeyine yükseltildiğini ilan etti.

Xi, görüşmede Bahreyn’in Çin’in Körfez bölgesindeki iyi dostu ve iyi ortağı olduğuna işaret ederek, son yıllarda ikili ilişkilerin sağlıklı ve istikararlı geliştiğini belirtti.

ARA REKLAM ALANI

Xi, bu yılın ikili diplomatik ilişkilerin tesisinin 35. yılı olduğuna ve iki tarafın Çin-Bahreyn ilişkilerinin kapsamlı stratejik ortaklık düzeyine çıkarılmasını kabul ettiğini söyleyerek, Bahreyn ile ikili kapsamlı stratejik ortak ilişkilerini geliştirerek, iki halka daha çok yarar sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.

Xi, Bahreyn'i ulusal egemenlik, güvenlik ve istikrarı koruma, bağımsız bir kalkınma yolunu izleme ve "2030 Ekonomik Kalkınma Vizyonu" ile çeşitlendirilmiş kalkınma stratejisini harekete geçirme gibi konularda kararlı şekilde desteklediklerini vurguladı.

Xi, Bahreyn’le enerji, yatırım, ulaşım, yeni enerji ve dijital ekonomi gibi alanlardaki iş birliğini güçlendirmek, nitelikli Kuşak ve Yol işbirliğinde daha fazla başarı kaydedilmesini hızlandırmak için çalışmaya hazır olduklarını dile getirdi. Xi, iki tarafın kültürel ve beşeri iletişim ile halklar arasındaki temasları daha sıkılaştırması gerektiğini söyledi.

Çin’in Ortadoğu bölgesindeki ülkelerin dayanışmayı ve iş birliğini güçlendirme, barışı ve uzlaşıyı gerçekleştirme ve kalkınmayı hızlandırma çabalarını desteklediğine dikkat çeken Xi, Bahreyn de dahil olmak üzere bölgedeki ülkelerle beraber, Çin ile Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkeleri arasındaki ilişkilerde daha büyük gelişme kaydedilmesini hızlandırmak, 2. Çin-Arap Ülkeleri Zirvesi’ni başarıyla düzenlemek, Çin-Arap kader birliği inşasını ilerletmek, Birleşmiş Milletler gibi çok taraflı platformlarda iletişimi ve koordinasyonu pekiştirerek, gerçek anlamdaki çok taraflılığı harekete geçmek ve gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını savunmak için çaba göstermeye istekli olduklarını sözlerine ekledi.

Çin’e ülkesine sağladığı büyük desteklerden dolayı teşekkür eden Hamad bin İsa el-Halife, iki ülke arasında kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin kurulması vesilesiyle, iki ülkenin kalkınma stratejilerinin kenetlenmesinin sağlanmasını ve iki ülke arasında her alanı kapsayan pragmatik iş birliğinin yoğunlaştırılmasını beklediklerini belirtti.

Çin’in ulusal şahlanışını kesinlikle gerçekleştirerek, dünya barışına ve refahına daha büyük katkıda bulunacağına inandıklarını ifade eden Hamad bin İsa el-Halife, Tek Çin ilkesine bağlı kalarak, Çin’in ulusal birleşmeyi gerçekleştirmesine destek vermeyi sürdüreceklerini yineledi.

Çin’le çok taraflı koordinasyonu yoğunlaştırmaya hazır olduklarını dile getiren Hamad bin İsa el-Halife, Çin’le birlikte Körfez İşbirliği Koseyi ile Çin arasında serbest ticaret anlaşmasına varılmasını ilerletmek ve yeni dönemde Arap ülkeleri-Çin kader birliğini oluşturmak için ortak çaba harcayacaklarını söyledi.

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa el-Halife, kısa süre önce Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenen 33. Arap Birliği Zirvesi hakkında da bilgi verdi. Arap ülkelerinin Filistin sorunundaki tutumunu ve Gazze’deki çatışmaların bir an önce sonlandırılması için gösterdikleri çabaları aktaran Hamad bin İsa el-Halife, Filistin meselesinde her zaman adaletin yanında yer alan Çin’i takdir ettiklerini ve Çin’nin daha etkin rol oynamasını beklediklerini kaydetti.

Çin ve Bahreyn’in Filistin sorunu hakkında aynı tutuma sahip olduğunun altını çizen Xi, Arap Birliği Zirvesi'nde Filistin-İsrail meselesinde Arap ülkelerinin ortak sesinin çıkarıldığını takdir ettiklerini belirtt. Xi Jinping ayrıca Bahreyn ve diğer Arap ülkeleriyle Filistin sorununun kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözüme bağlanmasını ilerletmek için çaba sarf etmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Görüşmenin ardından iki lider yatırım, düşük karbon, e-ticaret ve dijital ekonomi gibi alanlardaki ikili iş birliği belgelerinin imzalanmasına tanıklık etti.

İki taraf ayrıca Çin Halk Cumhuriyeti ile Bahreyn Krallığı Arasında Kapsamlı Stratejik Ortaklık İlişkilerinin Oluşturulmasına İlişkin Ortak Bildiri’yi yayımladı.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.