Dolar 32,8010
Euro 35,1887
Altın 2.453,01
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 31°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
31°C
Hafif Yağmurlu
Cts 31°C
Paz 31°C
Pts 31°C
Sal 31°C

Sabah stratejisi

Sabah stratejisi
REKLAM ALANI
11 Haziran 2024 09:43
11

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

ARA REKLAM ALANI

Haftaya başlarken zayıf bir görüntüyle açılış yapan BIST100 endeksi, gelen satışlarla beraber günü %1,4 oranında düşüşle 9.998 seviyesinden kapattı. İşlem hacmi de 69 milyar TL'ye kadar (Son bir aylık ortalama işlem hacmi 108milyar TL) geriledi. Endekste 82 hisse günü ekside tamamlarken, puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler sırasıyla SAHOL, SASA ve BIMAS oldu. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler ise sırasıyla TCELL, YKBNK ve AEFES öne çıktı. Borsada alım satımda işlem vergisinin gündemde kalmaya devam etmesiyle aracı kurum endeksi yine en çok düşenlerdeydi. Diğer yandan, Bankacılık ve Sınai endeksleri ise sırasıyla %0,4 ve %1,5 oranında geriledi. BIST100'ün bugüne ise hafif satıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz borsada yapılan işlemler üzerinden "onbinde bir, iki" gibi bir bedel almanın tartışıldığını bildirmesinin etkileri bu sabah yakından izlenecek. Yurtdışında ise dün Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından Avrupa'da politik risklerin gündeme gelmesi risk iştahı üzerinde etkili oldu. Avrupa'da Fransa başta olmak üzere ana borsalar satıcılıydı. Bu sabahki fiyatlamalarda Avrupa vadelilerinde Fransa hariç sınırlı tepki gözleniyor. Diğer yandan, ABD vadelileri hafif baskı altındayken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi, Çin etkisiyle, %0,6 civarında geriliyor. Bugünkü veri takvimine bakıldığında, yurtiçinde nisan ayı ticaret satış hacmi ve ciro endeksleri takip edilecek. Yurtdışında ise bugün veri gündemi sakin.

 

Euro Bölgesi'nde haziran ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni verisi, -3,6'dan 0,3 seviyesine yükselerek beklentilerin (-1,7) üzerinde gerçekleşti ve böylece pozitif bölgeye geçmekle birlikte Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü ve artış eğilimini art arda dokuzuncu aya taşıdı. 

Yurt içinde ise, TCMB tarafından nisan ayı cari işlemler dengesi verisi yayınlandı. Buna göre, aylık bazda nisan ayında net hizmet gelirlerindeki kısmi artışa (özellikle net seyahat gelirlerindeki artışa) karşın dış ticaret açığındaki artışın etkisiyle aylık cari denge 5,29 milyar USD ile beklentilerin (6,1 milyar USD açık) altında açık verdi, bunun yanında son dokuz ayın en yüksek seviyesinde açık kaydedildi, ocakta 2,76 milyar USD açık, şubatta ise 3,65 milyar USD açık ve martta ise 4,42 milyar USD açık verilmişti.

  • 12 aylık kümülatif verilere göre cari açık ise, mart ayındaki 31,26 milyar USD'den nisan ayı itibarıyla 31,46 milyar USD seviyesine hafif yükseldi. Böylece 12 aylık kümülatif bazda cari işlemler açığı Mayıs 2023'te 57 milyar USD'ye ulaşmasının ardından 11 aylık dönemin sonunda Nisan 2024 itibarıyla 25,6 milyar USD'lik iyileşme kaydetti. 12 aylık kümülatif cari denge/GSYH oranı ise, Mayıs 2023'te %5,6 seviyesine ulaşmasının ardından Nisan 2024 itibarıyla %2,7 seviyesine iyileşti (2024 yılı 1. çeyrek kümülatif GSYH verisi alındı).
  • Nisanda aylık bazda cari açığın finansmanının büyük ölçüde net yabancı sermayeyle (özellikle portföy yatırımları ve doğrudan yatırımlarla) karşılandığı gözlenmekte. Detaylara bakıldığında, nisanda portföy yatırımları kaynaklı 2 milyar USD'lik giriş, doğrudan yatırımlar kaynaklı 0,86 milyar USD'lik giriş gözlenirken, portföy yatırımları kaynaklı ise 0,35 milyar USD'lik daha sınırlı giriş olduğu görülmekte. Buna karşın, net hata noksan kaleminde (kaynağı belli olmayan para giriş ve çıkışını gösteren) 0,33 milyar USD'lik çıkış kaydedildi. Nisanda aylık bazda 5,29 milyar USD'lik cari açık verilmesine karşın net yabancı sermayede 3,23 milyar USD'lik giriş ve net hata ve noksanda 0,33 milyar USD'lik çıkışın etkisiyle rezervlerde 2,39 milyar USD'lik düşüş görüldü.
  • Nisanda 12 aylık kümülatif bazda cari açığın finansmanına bakıldığında ise, büyük ölçüde net yabancı sermayeyle (özellikle diğer yatırımlar ve portföy yatırımlarıyla) karşılandığı görülmekte. Detaylara bakıldığında, nisanda diğer yatırımlar kaynaklı 24,8 milyar USD'lik giriş, portföy yatırımları kaynaklı 15,7 milyar USD'lik giriş gözlenirken, doğrudan yatırımlar kaynaklı ise 3,8 milyar USD'lik daha sınırlı giriş olduğu gözlenmekte. Buna karşın, net hata noksan kaleminde (kaynağı belli olmayan para giriş ve çıkışını gösteren) 18,7 milyar USD'lik çıkış kaydedildi. Nisanda 12 aylık kümülatif bazda bazda 31,46 milyar USD'lik cari açık verilmesine karşın net yabancı sermayede 44,3 milyar USD'lik giriş ve net hata ve noksanda 18,7 milyar USD'lik çıkışın etkisiyle rezervlerde 6 milyar USD'lik düşüş görüldü.

Ayrıca TÜİK tarafından nisan ayı iş gücü istatistikleri yayınlandı. Buna göre, arındırılmamış verilere göre işsizlik oranı mart ayındaki %8,8 seviyesinden nisan ayında 0,3 puanlık düşüşle %8,5 seviyesine geriledi ve böylece son altı ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti, bunun yanında tek haneli seviyelerdeki seyrini aralıksız on ikinci aya taşıdı. Detaylara bakıldığında, nisanda aylık bazda istihdam edilenlerin sayısı 14 bin kişilik sınırlı artış sergilerken, işsizlerin sayısı ise 131 bin kişilik azalış kaydetti. Böylece toplam istihdam edilenlerin sayısı nisan ayında 32 milyon 266 bin kişi seviyesinde gerçekleşerek rekor seviyelerdeki seyrini sürdürdü. 2023 yılı genelinde ortalama %9,4 seviyesinde gerçekleşen işsizlik oranı, OVP'de ise bu yıl ortalama %10,3 seviyesinde öngörülmekte.

  • Arındırılmış verilere göre işsizlik oranı ise, mart ayındaki %8,6 seviyesinden nisan ayında 0,1 puanlık düşüşle %8,5 seviyesine gerileyerek son altı ayın en düşük seviyesinde kaydedildi, bunun yanında tek haneli seviyelerdeki seyrini son on iki ayda sürdürdü. Arındırılmış verilere göre istihdamda nisan ayında yaklaşık bin kişilik azalış gözlenirken, işsiz sayısı ise 18 bin kişilik düşüş sergiledi.

Bunun yanında, TÜİK tarafından nisan ayı sanayi üretimi verisi yayınlandı. Sanayi üretimi mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış bazda aylık olarak mart ayında %0,1 oranında daralmanın ardından nisan ayında %4,9 oranında düşüş kaydetti ve böylece düşüşünü ikinci aya taşıdı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık olarak ise mart ayında %4,6 oranında artışın ardından nisan ayında %0,7 oranında daralma kaydetti ve böylece on bir aylık aranın ardından yeniden düşüş kaydetmiş oldu.

  • Sanayi üretiminin detaylarına bakıldığında, aylık bazda imalat sanayi üretimi mart ayında %0,2 oranında düşüşün ardından nisanda %5,3 oranında düşüş gösterdi, bunun yanında madencilik ve taş ocakçılığı üretimi martta %3,5 oranında artışın ardından nisanda %1,3 oranında düşüş kaydetti, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı aylık ise martta %1,6 oranında daralmanın ardından nisanda %2,7 oranında düşüş kaydetti. Bu kapsamda, madencilik ve taş ocakçılığı, imalat sanayi üretimi ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımındaki düşüşlerin etkisiyle toplam sanayi üretiminde daralma gözlendi.

Bugün veri takvimine bakıldığında,
 
Yurt içinde, TSİ 10'da TÜİK tarafından nisan ayı ticaret satış hacmi ve ciro endeksleri verileri yayınlanacak. Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacmi aylık bazda şubat ayında %3,6 oranında artışın ardından martta yavaşlayarak yatay seyre (%0 değişim) geçmişti ve böylece iç talepte hızlanmaya işaret ederek son yedi ayın en düşük seviyesinde kaydedilmişti. Perakende satış hacminin yıllık artış hızı ise şubat ayındaki %25,2'den mart ayında %19,4 seviyesine yavaşlamıştı. Toplam ciro endeksinin ise martta aylık artış hızı %6,5'ten %4,7 seviyesine yavaşlayarak son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda artış hızı ise %85,7'ten %84 seviyesine kısmi yavaşlamıştı, bir önceki yılın aynı ayında ise %61,6 seviyesinde kaydedilmişti.
 
Şirket haberleri

Ford Otosan (FROTO, Nötr): Yıllık izin dolayısıyla Şirket'in Gölcük ve Yeniköy fabrikaları 28 Temmuz – 12 Ağustos, Eskişehir fabrikası 28 Temmuz 15 Ağustos ve Craiovaa fabrikası da 2 Ağustos – 20 Ağustos arasında üretime ara verecektir. Yeniköy fabrikasında ayrıca yeni yatırımlar için üretim hatlarının hazırlanma çalışmaları gerçekleştirilecektir.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): Banka, 562,7mn EUR ve 442mn USD tutarında 367 gün vadeli sendikasyon kredisi anlaşmasını imzalamıştır. Dış ticaretin finansmanında kullanılacak olan sendikasyon kredisinin, en yüksek tutarla katılan bankalara ait bölümünün toplam maliyeti; EUR dilimi için Euribor+%2,25, USD dilimi için Sofr+%2,50 olarak gerçekleşmiştir.

Pegasus (PGSUS, Nötr): Mayıs 2023'te 2,6mn olan taşınan yolcu sayısını bu yıl %21 artırarak 3,2mn'a çıkaran Pegasus'un dış hat doluluk oranı %86, iç hat doluluk oranı ise %91 olarak gerçekleşti. Toplam arz edilen koltuk kilometre (ASK), bu yılın Mayıs ayında geçen senenin aynı dönemine göre 5 milyardan %14 artışla 5.7 milyara ulaştı. Ocak-Mayıs trafik sonuçları değerlendirmesine de yer verilen açıklamaya göre Pegasus, geçen yılın aynı dönemine göre taşınan yolcu sayısını %25 artırarak 14,2mn'a çıkardı. Yolcu doluluk oranı 2023 Ocak-Mayıs dönemine göre 4,5 puan yükselişle %87,5 olarak gerçekleşti. ASK, 2023 Ocak-Mayıs döneminde 20,7 milyar iken, bu yılın aynı döneminde %21 artışla 25,1 milyar olarak gerçekleşti.

Türkiye Sigorta (TURSG, Sınırlı Pozitif): Şirketin 2024 Mayıs ayı brüt prim üretimi 6.657mn TL gerçekleşerek geçen yılın aynı ayına göre %57 oranında artış göstermiştir. Mayıs ayı ile birlikte Ocak – Mayıs 2024 dönemi toplam brüt prim üretimi ise 43.181mn TL'ye ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre %111 oranında artmıştır.

Şişe Cam (SISE, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu tarafından, 31/05/2024 tarihinde Borsa İstanbul'da halka açık paylarda görülen işlemler ve şirket yatırımcılarının şikâyetleri sebebiyle, şirketi ve şirket yatırımcılarını zarara uğratan, şirketin sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler hakkında gerekli tahkikatın gerçekleşebilmesi ve haklarında yasal yaptırımın sağlanabilmesi maksadıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurulmasına karar verilmiştir. Bu karar doğrultusunda Sermaye Piyasası Kurulu'na ilgili başvuru 10/06/2024 tarihinde yapılmıştır.

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Nötr): Şirket'in 1Ç2024 net dönem karı 616,6mn TL olarak açıklanmıştır. Şirket, 2023 yılının aynı çeyreğinde 1.114mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %17,4 oranında azalmış ve 13.974mn TL olmuştur. Aynı dönemde brüt karı ise %31,9 oranında artarak 2.137mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 5,7 puan artışla %15,3 olarak gerçekleşmiştir.  Bu dönemde operasyonel giderler %26 oranında gerilemiş ve 991,1mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise ağırlıklı olarak ticari işlemlerden kaynaklanan kur farkı giderleri olmak üzere 1Ç2024'te net 676,5mn TL gider kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 469,6mn TL faaliyet karı oluşmuştur. Şirket'in 1Ç2024 FAVÖK'ü 1.835mn TL olurken, FAVÖK marjı %13,1 seviyesinde (1Ç2023: %6,3) gerçekleşmiştir. 1Ç2024'de net finansman giderleri 850,1mn TL olmuştur. Bu dönemde 960,3mn TL parasal kazanç (1Ç2023: 1.411mn TL parasal kazanç) açıklanmıştır. 36,8mn TL'lik vergi geliri sonrasında şirketin 1Ç2024 net dönem karı 616,6mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Diğer şirket haberleri

Aksigorta (AKGRT): Şirket'in 2024 Mayıs ayındaki genel toplam prim üretimi geçen yılın aynı ayına göre %54 oranında artarak 2.643mn TL'ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibarıyla %57 artarak 2.086mn TL olmuştur. Mayıs ayı prim üretimi ile birlikte Ocak – Mayıs dönemi toplam prim üretimi yıllık %73 oranında artarak 15.050mn TL'ye çıkmıştır.

Anadolu Isuzu (ASUZU): Şirket 2024 yılına ilişkin beklentilerini açıkladı. Buna göre, iç pazarda bulunulan segmentlerin toplam pazar büyüklüğünün 2023'e kıyasla %20-25 dolayında düşeceğini beklemekle beraber, 2024 yılı toplam yurt içi satış adetlerinde portföyün çeşitliliği sayesinde pazardaki daralmaya kıyasla daha az bir düşüş olacağını beklenmektedir. Uluslararası pazarda ise Avrupa'da uygulamaya geçecek regülasyon değişikliklerinin, senenin ikinci yarısında öngörülen satışların ileriki aylara sarkmasına neden olmasına rağmen gerek artan ürün çeşitliliği gerek Avrupa dışındaki satışların artmasının etkisi ile 2024 yılında toplam ihracat satış adetlerinin 2023'e paralel olmasını beklenmektedir.

Artemis Halı (ARTMS): Şirket halka arz izahnamesinde belirtilen çatı GES Projesi için Liva Enerji ile gerekli sözleşmeler akdedilmiştir. Bu doğrultuda, üretim tesisinde yapılacak GES yatırımı çerçevesinde elektrik üretim gücünün, 2297 kWp-1700 kWe olması planlanmaktadır. Gerçekleştirilecek olan GES yatırımlarının yatırım bedeli 948bin USD olup, söz konusu yatırımlarının 3 aylık süre içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir.

Bms Birleşik Metal (BMSTL): Şirketin, Dilovası Üretim Tesisinde 2024 yılı mayıs ayında 721 ton Zn-Al kaplı çelik tel üretimi gerçekleştirmiş ve 2024 yılı Mart ayındaki 663 tonluk üretim rekorunu aşarak, aylık üretim rekorunu yenilemiştir. 2024 yılı mayıs ayına ait Zn-Al kaplı çelik tel üretim tonajı, geçen yılın aynı dönemine göre %282'lik bir artış göstermiştir. Ayrıca, son 3 yıldaki 5 aylık toplam üretimlere bakıldığında, 2024 yılı ilk 5 aylık Zn-Al kaplı çelik tel üretimi, ortalamanın %80 üzerine çıkmıştır.

Cosmos Yatırım (COSMO): Şirketin bağlı ortaklığı Cosmos Mühendislik yurtiçi müşterisinin projesi için elektrik ve mekanik işlerine yönelik taahhüt sözleşmesi imzalamıştır. Sözleşmenin toplam bedeli 5,3mn USD (KDV dahil)' dir.

Hidropar Hareket Kontrol (HKTM): Şirket'in bağlı ortağı Makers Makine Ekipmanları, bir müşterisinden son teslimatı 10 Ocak 2025 tarihinde yapmak üzere robotlu montaj ve paletleme otomasyonu sistemleri siparişi almıştır. Sipariş bedeli 1,6mn EUR'dur.

Kafein Yazılım (KFEIN): Şirket Yönetim Kurulu toplantısı sonucunda Şirketin orta ve uzun vadeli yatırım planları çerçevesinde, siber güvenlik alanında faaliyet göstermek üzere Esenler İstanbul'da 400mnTL sermaye ile kurulacak olan APIFORT Yazılım ve Güvenlik Şirketi'ne her biri 1 TL değerinde 204bin adet paya karşılık 204mn TL sermaye ile %51 oranında iştirak ederek kurucu ortak olunmasına karar verilmiştir.

Platform Turizm (PLTUR): Özel sektör personel taşıma projeleri kapsamında yeni bir sözleşme imzalanmıştır.  Yapılan sözleşme 2+1 yıllık olup, ilk yıl için 31mn TL şirket satışlarına katkı sağlayacağı öngörülmektedir.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.