Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 31°C
Az Bulutlu
Mersin
31°C
Az Bulutlu
Paz 32°C
Pts 31°C
Sal 30°C
Çar 30°C

Yurt içi piyasalar Moody’s’e odaklandı

Yurt içi piyasalar Moody’s’e odaklandı
REKLAM ALANI
19 Temmuz 2024 13:58
16

İnfo Yatırım'ın verilerine göre, bugün gece saatlerinde Moody's'in Türkiye değerlendirmesini yayımlaması bekleniyor. Ekonomi yönetiminin attığı adımların rasyonel olması, bu rasyonelliğin makro verilere sirayet etmesi, CDS'lerdeki geri çekilme ve döviz rezervlerindeki artışla birlikte Moody'sin Türkiye notunu B3'ten B2'ye revize etmesi bekleniyor. Geçen dönemlerde S&P ve Fitch Türkiye'nin notunu yukarı yönlü revize ederken, Moody's sadece not görünümünü yukarı yönlü revize etmişti. Moody's, diğer kredi derecelendirme kuruluşlarına göre daha zor not artırıyor olsa da S&P ve Fitch notuna yaklaşması için iki kademe artış da (B1) gerçekleştirebilir. Bir kademe not artışının yurt içi piyasalarda fiyatlandığı düşünülüyor. İki kademe not artışı ise kısa vadeli yukarı yönlü katalizör olabilir. Şu an için düşük bir ihtimal gibi gözükse de Moody's'in pas geçme durumu da bulunuyor. Bilindiği izere kredi derecelendirme kuruluşları takvimlerinde olmasına rağmen rapor yayımlama zorunlukları yok. Bu olasılığın gerçekleşmesi durumu Borsa'da hayal kırıklığı yaratabileceği gibi olumsuz haberlerde kırılgan yapıya sahip olan BİST100 endeksinde ana desteklerin çalışmasına neden olabilir.

23 Temmuz'da TCMB faiz kararı açıklanacak

ARA REKLAM ALANI

TCMB faiz kararı 25 Temmuz tarihinden 23 Temmuz'a çekildi. TCMB Başkanı Karahan'ın ilgili tarihte G20 Maliye Bakanları – Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'na katılacak olması nedeniyle Temmuz ayı faiz kararı 2024 yılı için açıklanan tarihten iki gün önce gerçekleşecek.

Şubat ayında aylık bazda enflasyonun beklentilerin üstünde gelmesi ile birlikte yabancı kurumların beklentilerine paralel olarak politika faizi, 500 baz puan artışla yüzde 50,00’ye yükseldi. Atılan bu adım, yabancı yatırımcılarında dikkatini çekerken rasyonel adımların devamı algısı fazlasıyla oluştu. Mart, Nisan ve Haziran aylarında yurt içinde beklenti altı gelen enflasyon ile Temmuz ayı politika faiz kararında değişiklik ön görülmeyip, faizin yüzde 50'de sabit kalacağı düşünülüyor.

KKM’nin hayatımızdan yavaş yavaş çıktığı ve TL’yi özendirme paketleri çerçevesinde TL’ye talebin artarak mevduatların da yükselmesi alternatif getiri arayışlarında mevduat faizini de öne çıkardı. Son olarak Merkez Bankası kur korumalı mevduattan çıkış stratejisi çerçevesinde bankaların KKM hesaplarına uyguladıkları alt faiz sınırında düzenlemeye gitti. Bankalara gönderilen uygulama talimatına göre KKM hesaplarına politika faizinin yüzde 70’inden az faiz verilmeyecek. Alternatif getirilerde TL’ye geçiş hızlanırken, dolara olan talep de azaldı. TCMB’nin dolar tarafında alıcılı olması da rezervler tarafını düzeltti. Politika faizi ile birlikte mevduat faizlerinde de yükseliş yaşandı. Likitide bolluğu kaynaklı mevduat faizlerinde geri çekilme olasılığı ve enflasyon beklentileri kapsamında yılın son çeyreğinde politika faizinde indirim sinyalleri konuşulabilir.

 

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.