Dolar 32,7086
Euro 35,2352
Altın 2.446,43
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 32°C
Açık
Mersin
32°C
Açık
Pts 32°C
Sal 31°C
Çar 31°C
Per 31°C

Yaklaşık 120 milyon kişi 2023’te yerlerinden kaçmak zorunda kaldı

Yaklaşık 120 milyon kişi 2023’te yerlerinden kaçmak zorunda kaldı
REKLAM ALANI
13 Haziran 2024 13:11
16

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin yıllık raporunda da mülteci sayısının tarihin en yüksek seviyelerinde olduğu belirtiliyor. Bir yıl önce 110 milyon mülteci varken, sayı her yıl artarak 2012'den bu yana neredeyse üç katına çıktı.

Kendi ülkelerindeki evsizlerin sayısı beş yılda neredeyse iki katına çıktı ve yıl sonunda neredeyse 70 milyona ulaştı. Mülteci Ajansı Direktörü Filippo Grandi, insanların kendi topraklarından kaçmasının ana nedeninin savaş olduğunu ve rakamların dünyanın geri kalanının içinde bulunduğu korkunç durumu yansıttığını söyledi.

ARA REKLAM ALANI

Grandi, insanların kaçmasının ana nedenlerine karşı ortak bir eyleme geçilmediği takdirde, evsizlerin sayısının, beraberinde getirdiği sefalet ve maliyetlerle birlikte artmaya devam edeceğini belirtip "Savaşan grupların savaşın temel yasalarına ve diğer uluslararası yasalara saygı duymasının zamanı geldi" dedi.

Rapora göre yaklaşık on dört milyon Suriyeli evlerini terk etmek zorunda kaldı ve geçen yılın sonunda Gazze Şeridi nüfusunun yüzde 75'i kaçmıştı. Sudan'da hükümet ve isyancı güçler arasındaki çatışmalar nedeniyle yedi milyondan fazla kişi yerinden edilmiş, Kongo ve Myanmar sınırları içinde ise bir milyondan fazla kişi evsiz kalmıştır.

Milyonlarca Ukraynalı ülke içinde ve dışında yerinden edilmiş durumda. Mültecilerin büyük çoğunluğu komşu bir ülkeye sığındı; yüzde 75'i, küresel GSYİH'nın yüzde 20'sinden azını üreten düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor.

Filippo Grandi, bu rakamların arkasında uluslararası toplumu tepki vermeye zorlayacak sayısız trajedi ve acıların yattığına dikkat çekiyor. Rapor birkaç milyon kişinin evlerine döndüğünü gösteriyor ve bu da hâlâ umut olduğunu gösteriyor.

 

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.