Dolar 32,6610
Euro 35,4440
Altın 2.506,82
BİST 10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 32°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
32°C
Hafif Yağmurlu
Pts 33°C
Sal 32°C
Çar 32°C
Per 32°C

Xi ve Putin, Astana’da bir araya geldi

Xi ve Putin, Astana’da bir araya geldi
REKLAM ALANI
4 Temmuz 2024 12:06
15

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping dün, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Shanghai İşbirliği Örgütü Zirvesi öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya geldi.

Xi, mayıs ayında Putin’in Çin ile Rusya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 75. yıldönümünün kutlandığı önemli bir dönemde Çin’e yaptığı ziyaretin başarılı geçtiğini, Putin’le beraber iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni aşamadaki gelişmesi için planlamalar ve düzenlemeler yaptığını hatırlattı.

ARA REKLAM ALANI

Çin ve Rusya’nın kalkınma stratejilerinin kenetlenmesini ve uluslararası stratejileri arasındaki eşgüdümü güçlendirmeyi sürdürmesi gerektiğine dikkati çeken Xi, BRICS dönem başkanı olarak sorumluluklarını yerine getirmede, “Küresel Güney” ülkelerini birleştirmede, “yeni bir Soğuk Savaşı” önlemede ve yasadışı tek taraflı yaptırımlara ve hegemonyaya karşı çıkmada Rusya'yı desteklediklerinin altını çizdi.

Xi, “Çin, Rusya dahil olmak üzere SİÖ’ne üye ülkelerle beraber, örgütün istikrarlı bir şekilde ilerlemesini hızlandırmak ve daha sıkı bir SİÖ kader birliğini oluşturmak için çalışmaya hazır. Çin ve Rusya, kapsamlı stratejik eşgüdümü güçlendirmeye, dış müdahalelere karşı çıkarak, bölgedeki huzur ve istikrarı savunmaya devam etmeli.” dedi.

Şu anda Rusya-Çin ilişkilerinin tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığına işaret eden Putin, karşılıklı saygı, eşitlik ve karşılıklı yarar temelinde oluşan Rusya-Çin ilişkilerinin bağlantısız olduğunu ve üçüncü bir tarafı hedef almadığını ve iki halkın çıkarlarına hizmet ettiğini belirtti.

Putin, Çin'in temel çıkarlarını ve meşru haklarını koruma çabalarını desteklediklerini, dış güçlerin Çin'in iç işlerine müdahale etmesine ve Güney Çin Denizi meselelerine karışmasına karşı olduklarını ifade etti.

Çin’in SİÖ dönem başkanlığını devralacağını anımsatan Putin, Çin'in çalışmalarını tam güçle destekleyeceklerini ve diğer SİÖ üyeleriyle beraber, örgütün uluslararası etkisini artırmak, bölge barışı ve güvenliğini korumak ve uluslararası sistemin daha adil ve makul bir yönde gelişmesini hızlandırmak için çalışacaklarını dile getirdi.

İki lider ayrıca, her iki tarafı ilgilendiren uluslararası ve bölgesel sorunlar üzerinde fikir alışverişinde bulundu. Xi, Çin’in daima barışçıl müzakerelerden yana olduğunu ve Ukrayna krizi gibi önemli bölgesel sorunların siyasi yolla çözülmesini hızlandırmak için çaba göstermeyi sürdürmeye hazır olduğunu kaydetti.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.