Dolar 32,8264
Euro 35,2079
Altın 2.455,00
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 32°C
Açık
Mersin
32°C
Açık
Pts 32°C
Sal 31°C
Çar 31°C
Per 31°C

Sabah stratejisi

Sabah stratejisi
REKLAM ALANI
27 Haziran 2024 09:42
7

Bugün TCMB'nin faiz kararı piyasalar tarafından takip edilecek. Beklenti faizlerin %50 seviyesinde sabit bırakılması yönünde. Diğer yandan, Karar Metni de yakından izlenecektir. Yarın açıklanacak Mali Eylem Görev Gücü (FATF) toplantısında Türkiye'nin gri listeden çıkma ihtimali de bugün piyasaların gündeminde olacaktır. Dün ise TCMB tarafından açıklanan haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, 10 – 14 Haziran haftasında hisse senetlerinde 439mn USD satış gözlendi. 3 – 7 Haziran haftasında da 543mn USD satış gerçekleşmişti. Piyasa tarafında ise 10.487 – 10.707 arasında hareket eden BIST100 dünü, gün içindeki en düşük seviyesi olan 10.487 seviyesinden %1,8 oranında geri çekilmeyle tamamladı. Endekste 87 hisse günü eksi bölgede kapattı.

Puan bazlı endeksi en fazla baskılayan hisseler olarak TUPRS, BIMAS ve THYAO öne çıkarken; MAVI, AKFYE ve ISMEN ise pozitif ayrışan hisseler oldu. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) %1,3 oranında gerilerken, Sınai endeksi (XBANK) %2,2 oranında düşüş kaydetti. Bu arada Asgari ücretin artırılmayacağına yönelik açıklama da yakın izlendi. BIST100'ün bugüne ise yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri ekside.

ARA REKLAM ALANI

Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise %0,6 oranında geriliyor. Pariteler tarafında, Japon Yen'inde dikkat çeken değer kaybı ve EUR'daki güçsüzlükle birlikte Dolar Endeksi dün %0,4 oranında yükseldi. Bu sabah ise Dolar hafif de olsa geriliyor. Bugünkü veri takvimine bakıldığında, yurtdışında ABD'de çekirdek PCE fiyat endeksi, dayanıklı mal siparişleri, haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, bekleyen konut satış verileri öne çıkıyor. Ek olarak, ABD seçimleri öncesinde adaylar Biden ve Trump, ilk Başkanlık tartışmasında karşı karşıya gelecek. Yurt içinde sabahtan haziran ayı ekonomik güven endeksi verisi yayımlanacak.

Makroekonomi

ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, yeni konut satışları aylık bazda nisanda %2 artışın ardından mayısta %11,3 oranında sert düşüş sergiledi ve konut talebinde zayıflama kaydetti.

Ayrıca Almanya'da gelecek aya yönelik değerlendirmeleri yansıtan temmuz ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi, toparlanmasını sürdürme beklentilerine karşın Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviye olan -21'den -21,8 seviyesine hafif gerileyerek son beş ayda ilk kez düşüş kaydetmekle birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyüme nihai verisi TSİ 15.30'da takip edilecek. ABD ekonomisinin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda büyüme hızı geçen yılın birinci çeyreğindeki %2,2 seviyesinden ikinci çeyrekte %2,1 seviyesine hafif yavaşlamasının ardından, üçüncü çeyrekte ise büyüme hızı %4,9 seviyesine yükselmişti, dördüncü çeyrekte ise büyüme hızı %3,4 seviyesine yavaşlamıştı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise büyüme hızı beklentilerle uyumlu olarak %1,6'dan %1,3 seviyesine aşağı yönlü revize edilmişti, söz konusu büyüme, 2022'nin ikinci çeyreğindeki daralma sonrasındaki en düşük büyüme oranı olarak kaydedilmişti.

Ayrıca ABD'de Fed'in önemli bir enflasyon göstergesi olarak takip ettiği yıllıklandırılmış çeyreklik bazda kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endekslerinin bu yılın ilk çeyreğine ilişkin nihai verileri TSİ 15.30'da açıklanacak.

Bunun yanında, ABD'de üretimin seyrine ilişkin olarak mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri öncü verisi TSİ 15.30'da takip edilecek.

Diğer yandan, ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 22 Haziran haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30'da izlenecek.

Ayrıca ABD'de konut piyasası verilerinden, satış sözleşmesi yapılmış fakat tapu devri henüz gerçekleşmemiş konut sayısını gösteren mayıs ayı bekleyen konut satışları verileri TSİ 16'da takip edilecek.

Avrupa tarafında ise, Euro Bölgesi'nde haziran ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi TSİ 12'de takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10'da TÜİK tarafından haziran ayı ekonomik güven endeksi verisi yayınlanacak. Ekonomik güven endeksi, aylık bazda nisan ayında %1 oranında düşüşün ardından mayısta %0,8 oranında gerileyerek düşüşünü ikinci aya taşıyarak 99 seviyesinden 98,2 seviyesine gerilemişti ve son beş ayın en düşük seviyesinde kaydedilmişti, böylece 100 iyimserlik eşik seviyesinin altındaki seyrini ikinci ayda sürdürmüştü.

Ayrıca TSİ 14'te TCMB'nin PPK toplantısı izlenecek. TCMB, geçen ayki toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak %50 seviyesinde sabit tutmuştu. Banka'nın bugünkü toplantıda da politika faiz oranını sabit tutması bekleniyor.

Şirket haberleri

Astor Enerji (ASTOR, Negatif): 37mn nominal tutarlı şirket hissesi borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu'na kaydettirilmiştir. Söz konusu tutar Şirket'in ödenmiş sermayesinin %3,7'sine denk gelmektedir.

Eurupower Enerji (EUPWR, Nötr): Şirket, TEİAŞ tarafından 26/06/2024 tarihinde gerçekleştirilen ''İTM-472 Referanslı 154KV Döşemealtı TM Yapımı'' konulu ihaleye katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İhale baz bedeli 213mn TL'dir.

Koza Madencilik (KOZAA, Nötr): Şirketin %99 oranında sahibi olduğu ATP İnşaat ve Ticaret Yönetim Kurulu, %99 oranında bağlı ortaklığı olan ATP Havacılık'taki paylarının tamamını (1.483mn TL), SPK lisanslı şirketler tarafından hazırlanan değerleme raporları dikkate alınarak, 1.750mn TL'ye Koza İpek Holding'e satılmasına ve Genel Kurul Yetkisine sahip Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Fon Kurulu'na, satış işleminin onayı için başvuruda bulunulmasına oy birliği ile karar vermiştir.

Yayla Gıda (YYLGD): Şirketin %54 hissesine sahip olan Gümüş Capital Emlak Yatırım Gayrimenkul hisseleri (Şirketin 1.087mn TL olan çıkarılmış sermayesinde sahip olduğu 197,8mn adet 197,8mn TL nominal değerli A grubu nama yazılı paylarını, 197,8mn adet 197,8mn TL nominal değerli B grubu nama yazılı paylarını ve 191,1mn adet 191,1mn TL nominal değerli C grubu nama yazılı paylarını 1,0539 USD pay fiyatından) şirketin Y.K başkanına devredilmiştir.

Sektör haberleri

Asgari Ücret: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrette artış olmayacağını belirtti. (BloombergHT)

Borsa İstanbul: BIST Katılım 30, BIST Katılım 50, BIST Katılım 100, BIST Katılım Tüm, BIST Katılım Sürdürülebilirlik ve BIST Katılım Temettü Dönemsel Endeks Değişiklikleri ekte yer almaktadır.

Kripto: Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeyle kripto paraların ihracı, satışı ve dağıtımı için SPK'ya yetki verildi. İzin almadan kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen kişilere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Platform gelirlerinin yüzde 1'i SPK'ya, yüzde 1'i TÜBİTAK bütçesine ödenecek. (BloombergHT)

Otomotiv: Ticaret Bakanlığı, pazarlama ve satış kısıtlaması ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden yetkili satıcılar ve bireyseller tarafından motosiklet, otomobil ve arazi taşıtlarının ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe, doğrudan veya dolaylı olarak pazarlanması veya satışının 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yapılamayacağına ilişkin yeni düzenlemenin 6 ay süreyle, 1 Ocak 2025 tarihine kadar yeniden uzatılmasına karar vermiştir. (Kaynak: Matriks)

Diğer şirket haberleri

Suwen Tekstil (SUWEN):  Şirket'in 1Ç2024 ana ortaklık net dönem karı 16,7mn TL olarak açıklanmıştır. Şirket, 2023 yılının aynı çeyreğinde 26,5mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,2 oranında artmış ve 617,8mn TL olmuştur. Aynı dönemde brüt kar da %45,7 oranında artarak 324,2mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 8,8 puan artışla %52,5 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde operasyonel giderler %27,1 oranında artmış ve 321,8mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden elde edilen net 10,1mn TL'lik gelirle birlikte 12,5mn TL faaliyet karı oluşmuştur. Şirket'in 1Ç2024 FAVÖK'ü yıllık %74 oranında artışla 83,4mn TL olurken, FAVÖK marjı ise bu dönemde 4,1 puan artışla 13,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. 1Ç2024'de net finansman gelirleri 54,3mn TL olmuştur. Bu dönemde 68mn TL parasal kazanç (1Ç2023: 119,2mn TL parasal kazanç) elde edilirken 11,9mn TL'lik vergi gideri sonrasında şirketin 1Ç2024 net dönem karı 16,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Şirket yatırımcı sunumunda yer verdiği geleceğe yönelik beklentilerinde ise 2024 yılında TMS29 sonrası ciroda %30'dan fazla büyüme ve FAVÖK marjında 50-100 puan arasında iyileşme (2023 FAVÖK marjı %21,8) beklemektedir. Diğer yandan, net nakit pozisyonunda olunması öngörülmektedir. Yatırım harcamalarının ciroya oranının ise %6 -7 aralığında olması hedeflenmektedir.

Bossa Sanayi (BOSSA): Şirket, 650mn TL olan ödenmiş sermayesini bedelsiz olarak %100 oranında artırarak 1.300mn TL'ye çıkarılmasına karar vermiştir.

Hitit Bilgisayar (HTTBT): Romanya merkezli FlyLili, şirketin sistemlerini 26 Haziran 2024 itibariyle kullanmaya başlamıştır. Havayolu firması beş yıl boyunca şirketin yolcu hizmet sistemleri, operasyonel işlemler ve maliyet muhasebesi alanlarındaki sistemlerini kullanacaktır.

Kaleseramik (KLSER): Kalesinterflex markası ile dünyanın ilk 3 mm kalınlığında porselen levha üreticisi olan Şirket, porselen slab yatırımları kapsamında 1 x 3 metre ve 1,2 x 3,6 metre ebatlı üretim kapasitesini %50 arttıracak yatırım için System Ceramics Spa ile mutabakat anlaşması imzalamıştır. İlk aşaması 1 Mayıs 2025'te, ikinci aşaması da 2025 sonunda tamamlanması beklenen, İzahnamede yer alan Slab-Sinterflex yatırımı kapsamında yapılacak ve halka arzdan sağlanan fondan karşılanacak yaklaşık 15mn EUR tutarındaki yatırım ile söz konusu ürünlerdeki kapasitenin 1,6mn m2'den 2,4mn m2'ye çıkarılması hedeflenmektedir.

Makim Makine (MAKIM): Şirketin Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde yapılan yeni fabrika binasına ilişkin yapı kullanma izin belgesi Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi tarafından 26.06.2024 tarih ve HAB-BM-14/2024-159 sayılı yazısı ile onaylanmış olup deneme üretimi için çalışmalara yakın zamanda başlanması planlanmaktadır.

Turk İlaç (TRILC): Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından açılan Tıbbi Beşeri İlaç alım ihalesi "Diadol" markası ile 46,2mn TL (KDV hariç) tutarla şirketin ortaklığı uhdesinde kalmıştır.

Kaynak: Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.