Dolar 32,5361
Euro 35,0170
Altın 2.434,38
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 31°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
31°C
Hafif Yağmurlu
Çar 31°C
Per 31°C
Cum 30°C
Cts 32°C

Sabah stratejisi

Sabah stratejisi
REKLAM ALANI
20 Haziran 2024 09:26
18

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

ARA REKLAM ALANI

Yurtiçi piyasaların Kurban Bayramı nedeniyle kapalı olduğu ilk üç işlem gününde, Borsa açılışında sert hareketlere neden olabilecek önemli bir olay gerçekleşmedi. Yurtdışında çip üreticisi Nvidia'nın, piyasa değeri bakımından Microsoft'u geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi unvanını elde etmesi ve ABD'de mayıs ayı perakende satışlar verisinin beklentilerin altında kalması küresel piyasalarda ilk iki işlem gününün pozitif havada gerçekleşmesinde etkili olurken; ABD piyasalarının kapalı olduğu dün Avrupa'da kısmi düşüşler gözlendi. Haftanın ilk üç işlem gününde ise MSCI Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke endeksleri sırasıyla %0,9 ve %1,7 oranında prim yaptı. Türkiye ETF'nin ilk iki günlük primi ise Dolar bazında %1,6 oldu. Bu sabaha bakıldığında Nasdaq vadelisi %0,6 civarında yükselerek pozitif ayrışıyor. Çin'in gösterge borç verme faiz oranlarını sabit tuttuğu Asya'da MSCI Asya Pasifik endeksi yatay seyrediyor.

Yurtiçinde BIST100'ün güne %1'e yakın alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Teknik olarak yakalanan kısa vadeli yükseliş ivmesi, 10.390 yakın desteği korundukça sürebilir. Geçen hafta; Borsada işlem vergisine ilişkin taslak çalışmanın ertelendiğine yönelik haber akışı, Bim'in güçlü finansalları ve kurda bir miktar artan oynaklığın döviz geliri olan veya dövizle iş yapan sanayi şirketlerin hisselerini kısmen hareketlendirmesiyle BIST100 endeksi haftayı %3,3 oranında yükselişle tamamlamıştı. Yarın ilk çeyrek finansalları için son gün. Halihazırda gelmeye devam eden finansalların zayıf olduğu söylenebilir.

Bunun dışında yabancıların hisse piyasasında son haftalardaki çıkışları bir miktar iştah azaltırken, Merkez Bankası'nın sıkı duruşunu bir süre daha korumaya devam edeceği beklentileri de sürüyor. Bu etkenler şu aşamada borsada olası yükselişi sınırlayabilecek riskler olarak öne çıkıyor. Bugün içeride haziran ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi takip edilecek. Bu arada Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcı toplantılarına katılmak için Londra'ya gitti. Yurtdışında ise ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, konut ve inşaat ile ilgili veriler izlenecek.

ABD tarafında, haziran ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi, 69,1'den 65,6 seviyesine gerilemekle birlikte kasım ayından bu yana en düşük seviyede kaydedildi, beklentiler ise 72 seviyesine yükselmesi yönündeydi. 
 
Bunun yanında, ABD'de mayıs ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edildi. Buna göre, sanayi üretimi aylık bazda nisanda durağan seyrin (%0) ardından mayısta %0,9 oranında artışla beklentilerin (%0,4) üzerinde toparlanma kaydetti. 
 
Ayrıca ABD'de üretimin seyrine ilişkin olarak haziran ayı New York Fed Empire State imalat endeksi verisi takip edildi. Buna göre endeks, haziranda -15,6'dan -6 seviyesine yükselerek beklentilerin (-13) üzerinde toparlanarak son dört ayın en yavaş daralmasına işaret etmekle birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü.  

Ayrıca ECB'nin para politikasına yön veren verilerden Euro Bölgesi'nde mayıs ayına ilişkin nihai TÜFE verisi açıklandı. Buna göre, Euro Bölgesi'nde manşet TÜFE'nin aylık bazda artış hızı mayısta öncü veriyle uyumlu olarak %0,6'dan %0,2 seviyesine yavaşlayarak son dört ayın en düşük seviyesinde kaydedilirken, yıllık bazda ise %2,4'ten %2,6 seviyesine hafif yükseldi. Bölgede çekirdek TÜFE ise, yıllık bazda öncü veriyle uyumlu olarak mayısta %2,7'den %2,9 seviyesine hafif yükseldi.

Bunun yanında, Almanya'da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutan haziran ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklandı. Haziranda ZEW cari koşullar endeksi -72,3'ten -73,8'e hafif gerilemekle birlikte beklentilerden daha sınırlı düşüş kaydetti ve negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü. ZEW beklentiler endeksi ise haziranda 47,1'den 47,5'e hafif yükselmekle birlikte beklentilerin altında kaldı, bunun yanında pozitif bölgedeki seyrini sekizinci aya taşıdı ve Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü.

Diğer yandan, BoE'nin para politikasına yön veren verilerden İngiltere'de mayıs ayı TÜFE verileri açıklandı. Buna göre, mayısta aylık bazda manşet TÜFE, bir önceki aya benzer şekilde %0,3 seviyesinde gerçekleşerek beklentilerin (%0,4 artış) altında kaydedilirken, yıllık bazda ise %2,3'ten %2 seviyesine gerileyerek Temmuz 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi ve böylece BoE'nin hedef seviyesine geldi. Çekirdek TÜFE ise, aylık bazda mayısta %0,9'dan %0,5 seviyesine yavaşlamakla birlikte beklentilerin (%0,3 artış) üzerinde gerçekleşirken, yıllık bazda ise %3,9'dan %3,5 seviyesine geriledi ve böylece Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi.
 
Çin'de ise ekonomik aktivitenin seyrine ilişkin bilgi veren mayıs ayına ilişkin sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit sermaye yatırımları verileri takip edildi. Buna göre, Çin'de mayısta yıllık bazda sanayi üretiminin artış hızı %6,7'den %5,6 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%6,2) altında gerçekleşirken, sabit sermaye yatırımlarının artış hızı da %4,2'den %4 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%4,2) altında kaydedildi, buna karşın perakende satışların artış hızı ise %2,3'ten %3,7 seviyesine yükselerek beklentilerin (%3) üzerinde geldi ve böylece şubat ayından bu yana en güçlü büyümeye işaret etti.

Diğer yandan, TCMB tarafından haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlandı.

  • Katılımcıların, bu yıl sonu yıllık TÜFE beklentisini, %43,64 seviyesinden %43,52'ye hafif aşağı yönlü revize ettikleri görülürken, 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisini ise %33,21'den %31,79 seviyesine daha belirgin aşağı yönlü revize ettiği gözlendi ve böylece 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi son on iki ayın en düşük seviyesinde kaydedildi. Orta vadeli TÜFE beklentilerinden 24 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisinin ise %21,33'ten %20,33 seviyesine aşağı yönlü revize edildiği ve son on bir ayın en düşük seviyesinde gerçekleştiği gözlenmekte.
  • Piyasa katılımcılarının aylık enflasyon beklentilerine baktığımızda; haziran ayında %2,52 artış sonrası temmuz ayında %2,41 ve ağustos ayında ise %2,16 artış öngörülmekte. Neticede anket katılımcılarının aylık beklentilerine göre, yıllık bazda mayıs ayında %75,45 seviyesiyle zirve seviyeye ulaşan TÜFE'nin düşüşe geçerek haziran ayında %73,08 seviyesine, temmuz ayında %61,89 ve ağustos ayında %51,61 seviyesine gerilemesi öngörülmekte.
  • Ayrıca politika faizinin TCMB'nin bu ayki toplantısında %50 seviyesinde sabit tutulması beklenirken, 3 ay sonrasında da ortalamada %50 seviyesinde sabit bırakılması bekleniyor. 12 ay sonrasına ilişkin politika faizi beklentisi ise ortalamada %37,11'den %35,90 seviyesine kısmi gerilerken, 24 ay sonrasına ilişkin politika faizi beklentisinin ise %23,57'den %23,22 seviyesine kısmi gerilediği gözlenmekte.
  • Katılımcıların USD/TL döviz kuru beklentilerinde ise cari yıl sonuna ilişkin beklentileri 38,78'den 37,75 seviyesine gerilerken, 12 ay sonrasına ilişkin beklentileri ise 41,80'den 41,41 seviyesine geriledi. 
  • Piyasa katılımcılarının bu yıl sonu ve gelecek yıl sonu için büyüme beklentilerinde yataya yakın seyir gözlendi. Katılımcıların 2024 yılı GSYH büyüme beklentisi %3,32'den %3,33 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edilirken, 2025 yılı büyüme beklentisi ise %3,67'den %3,66 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildi.
  • Cari açık beklentisi bu yıl sonu için 30,5 milyar USD'den 29 milyar USD'ye kısmi aşağı yönlü revize edilirken, gelecek yıl sonu cari açık beklentisi ise 28,7 milyar USD'den 28,4 milyar USD'ye kısmi aşağı yönlü revize edildi.

 Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,

  • ABD tarafında, bugün istihdam piyasası verilerinden haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. Ayrıca bugün konut piyasası verilerinden mayıs ayı konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebine yönelik sinyal veren inşaat izinleri verileri ve yarın ise mayıs ayı ikinci el konut satışları verisi takip edilecek. Bunun yanında, yarın ekonomik aktivitenin son durumuna yönelik sinyal veren haziran ayı imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edilecek. 
  • Avrupa tarafında ise, bugün Almanya'da mayıs ayı ÜFE verisi açıklanacak. Ayrıca bugün Euro Bölgesi'nde haziran ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi takip edilecek. Bunun yanında, yarın ise bölge genelinde ekonomik aktivitenin son durumuna yönelik sinyal veren haziran ayı imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri izlenecek. 
  • Bunun yanında, bugün İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) toplantısı izlenecek. BoE, mayıs ayı toplantısında politika faizini beklentilerle uyumlu olarak %5,25 seviyesinde sabit tutmuştu ve böylece üst üste altıncı toplantısında da politika faiz oranını değiştirmemişti ve son 15 yılın en yüksek seviyelerinde sürdürmüştü. BoE Başkanı Bailey ise, faiz oranlarını düşürmeden önce enflasyonun düşük kalacağına dair daha fazla kanıt görmeleri gerektiğini belirtmişti. Banka'nın bugünkü toplantısında da politika faiz oranını sabit tutması bekleniyor.

Yurt içinde ise, bugün haziran ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi ve mayıs ayı Merkezi Yönetim bütçe dengesi verisi ve yarın ise nisan ayı tarımsal girdi fiyat endeksi ve mayıs ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi verileri takip edilecek.

  • Mevsim etkilerinden arındırılmış mayıs ayı tüketici güven endeksi, mayıs ayında aylık bazda %0,1 oranında sınırlı artışla 80,46'dan 80,51 seviyesine hafif yükselerek yataya yakın seyretmişti ve böylece Haziran 2023'ten bu yana en yüksek seviyede kaydedilmişti.
  • Bütçe dengesi, aylık bazda nisanda 177,8 milyar TL seviyesinde belirgin açık vermişti, martta 209 milyar TL, şubatta 153,8 milyar TL ve ocak ayında ise 150,7 milyar TL seviyesinde belirgin açık vermişti. Böylece yılın ilk dört ayında bütçe toplam 691,3 milyar TL seviyesinde açık vermişti. Geçen yılın aralık ayında ise bütçe aylık bazda 842,5 milyar TL seviyesinde tarihi yüksek seviyede açık vermişti. 12 aylık kümülatif bütçe açığı ise, mart ayındaki 1,64 trilyon TL'den nisan ayında 1,68 trilyon TL'ye yükselirken, bütçe açığı/GSYH oranı da %5,4 seviyesinden %5,5 seviyesine yükselmişti. (2024 yılı birinci çeyrek kümülatif GSYH verisi alındı).

 Şirket haberleri

Aselsan (ASELS, Nötr): Şirket, Asya ve Orta Doğu'da yerleşik müşterilerinin son kullanımı için; Elektronik Harp, Radar, Sonar Sistemleri ve Güdüm Kitleri dahil olmak üzere, savunma sistemlerinin ihracatına yönelik toplam bedeli 79,3mn USD tutarında yurt dışı satış sözleşmeleri imzalamıştır. Denizaltı Savunma Harbine yönelik FERSAH 100-N/MF Karinaya Monteli Sonar Sisteminin ihracatı, söz konusu sözleşmeler kapsamında ilk kez gerçekleştirilecektir.

Alarko Holding (ALARK, Negatif): Alarko Holding'in 1Ç2024 ana ortaklık net dönem zararı 1.275mn TL olarak açıklanmıştır. Holding, 2023 yılının aynı çeyreğinde 743mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %30,2 oranında azalmış ve yılın ilk çeyreğinde 1.644mn TL olmuştur. Aynı dönemde şirketin brüt karı da 2mn TL'ye gerilemiştir. Bu dönemde operasyonel giderler %33,7 oranında artmış ve 350,4mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise ağırlıklı olarak kambiyo karları kaynaklı net 667,3mn TL'lik gelir kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 318,9mn TL faaliyet karı oluşmuştur. Yatırım faaliyetlerinden 412,1mn TL net gelir kaydeden Holding, özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan ise 927,9mn TL zarar açıklamıştır. 1Ç2024'de net finansman giderleri 547,3mn TL olmuştur. Bu dönemde 589,5mn TL parasal kayıp (1Ç2023: 540mn TL parasal kayıp) açıklanmıştır. 59,1mn TL'lik vergi geliri sonrasında Holding'in 1Ç2024 ana ortaklık net dönem zararı 1.275mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Öte yandan, hissedarı olunan Alser Alarko Sermaye Yatırımları Holding Anonim Şirketi'nin sermayesinin 700mnTL nakden arttırılarak 550mn TL'den 1.250mn TL'ye tezyidi nedeniyle nakden arttırılan kısma; Alarko Holding A.Ş. tarafından 407,3mnTL, Bağlı Ortaklığı olan Alarko Enerji A.Ş tarafından 292,7mn TL ile iştirak edilmesine karar verilmiştir.

Alfa Solar Enerji (ALFAS, Sınırlı Negatif): Şirket'in 1Ç2024 ana ortaklık net dönem zararı 397mn TL olarak açıklanmıştır. Şirket, 2023 yılının aynı çeyreğinde 281,2mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %32,3 oranında azalmış ve 1.512mn TL olmuştur. Satışların maliyeti ise 1.637mn TL olurken Şirket ticari faaliyetlerden 125,1mn TL brüt zarar açıklamıştır. Bu dönemde operasyonel giderler 66,1mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 101,8mn TL'lik net gider kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 293mn TL faaliyet zararı oluşmuştur. 1Ç2024'de net finansman gelirleri 15,3mn TL olmuştur. Bu dönemde 178,3mn TL parasal kayıp (1Ç2023: 119mn TL parasal kayıp) açıklanmıştır. 51,1mn TL'lik vergi gideri sonrasında şirketin 1Ç2024 ana ortaklık net dönem zararı 397mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Şirket geleceğe yönelik değerlendirmelerin yer aldığı yatırımcı sunumunda zararın bir sefere mahsus yüksek miktarda hammadde stoğundan kaynaklı olduğunu belirtmiştir. Ayrıca 2024 yılı için 1.780 MWp /Yıl üretim kapasitesi, %70 kapasite kullanım oranı, 1.246 MWp güneş paneli üretim ve satış miktarı ve 10 milyar TL hasılat beklentisi bulunmaktadır.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Sınırlı Pozitif): Emlak Konut GYO 2024 yılının ilk çeyreğinde 81,6mn TL net dönem karı yazmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 3.215mn TL net dönem zararı kaydedilmişti. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2024'te 2.255mn TL gerçekleşerek yıllık bazda %75,5 oranında azalırken, brüt kar %47,8 oranında düşmüş ve 939,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt karı marjı ise %41,7 (1Ç2023: %19,6) olmuştur. Şirket'in operasyonel giderleri aynı dönemde %67,8 oranında düşerek 628,6mn TL'ye düşerken, diğer faaliyetlerden net gelir 567,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Geçen yılın ilk çeyreğinde bu kalemden 1.539mn TL net gider yazılmıştı. Şirket'in esas faaliyet karı da 879mn TL (1Ç2023: 1.692mn TL esas faaliyet zararı) olmuştur. Şirket'in net finansman geliri ise bu çeyrekte 639,3mn TL (1Ç2023: 2,4mn TL net finansman gideri) olmuştur. 1.398mn TL'lik parasal kayıp (1Ç2023: 1.497mn TL parasal kayıp) sonrasında Emlak Konut GYO'nun yılın ilk çeyreğindeki net dönem karı 81,6mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Hektaş (HEKTS, Negatif): Şirket'in 1Ç2024 ana ortaklık net dönem zararı 269,5mn TL olarak açıklanmıştır. Şirket, 2023 yılının aynı çeyreğinde 149,6mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %47,7 oranında azalmış ve 1.291mn TL olmuştur. Aynı dönemde şirketin brüt karı da %88,5 oranında azalarak 103,8mn TL'ye gerilemiştir. Brüt kar marjı da 28,5 puan azalışla %8 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde operasyonel giderler %11,4 oranında artmış ve 375,1mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise net 109,9mn TL'lik gider kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 381,2mn TL faaliyet zararı oluşmuştur. 1Ç2024'de net finansman giderleri 1.223mn TL olmuştur. Bu dönemde 1.304mn TL parasal kazanç (1Ç2023: 495mn TL parasal kazanç) açıklanmıştır. 25,1mn TL'lik vergi geliri sonrasında şirketin 1Ç2024 ana ortaklık net dönem zararı 269,5mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Kardemir (KRDMD, Sınırlı Negatif): Kardemir yılın ilk çeyreğinde 832mn TL net dönem zararı açıklamıştır. Şirket, geçen yılın ilk çeyreğinde 1.739mn TL net dönem zararı yazmıştı. Şirketin satış gelirleri 1Ç2024'te yıllık bazda %23,6 oranında gerileyerek 12.208mn TL olmuştur. Diğer yandan, maliyetler %33,5 oranında azalarak 11.037mn TL'ye gerilemiştir. Bu kapsamda, geçen yılın ilk çeyreğinde kaydedilen 603mn TL'lik brüt zarar, 1Ç2024'te 1.171mn TL brüt kara (%9,6 brüt kar marjı) dönüşmüştür. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %29,6 oranında artarak 206,3mn TL'ye çıkmıştır. Öte yandan, diğer faaliyetlerinden net 990mn TL gider (1Ç2023: 228,2mn TL net gider) yazılmıştır. Böylelikle, Kardemir 1Ç2024'te 25,2mn TL net faaliyet zararı (1Ç2023: 990,5mn TL net faaliyet zararı) yazmıştır.  Net finansman gideri 391,7mn TL gerçekleşirken, parasal kazanç 9,3mn TL olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde net finansman gideri 408,7mn TL, parasal kazanç 883,6mn TL idi. 432,9mn TL'lik vergi gideri sonrasında Şirket'in yılın ilk çeyreğindeki net dönem zararı 832mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Karsan Otomotiv (KARSN, Sınırlı Negatif): Şirket'in 1Ç2024 ana ortaklık net dönem karı 8,9mn TL olarak açıklanmıştır. Şirket, 2023 yılının aynı çeyreğinde 31,9mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %13,2 oranında azalmış ve 1.756mn TL olmuştur. Aynı dönemde şirketin ticari faaliyetlerden brüt karı da %25,6 oranında azalarak 216,3mn TL'ye gerilemiştir. Brüt kar marjı da 2,1 puan azalışla %12,3 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde operasyonel giderler %22,2 oranında artmış ve 274,2mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise ağırlıklı olarak faaliyetlerden kaynaklanan kur farkı geliri kaynaklı net 326,8mn TL'lik gelir kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 301,9mn TL faaliyet karı oluşmuştur. Şirket'in 1Ç2024 FAVÖK'ü 81,1mn TL olurken, FAVÖK marjı bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,8 puan azalışla %4,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. 1Ç2024'de net finansman giderleri 473,1mn TL olmuştur. Bu dönemde 325,3mn TL parasal kazanç (1Ç2023: 437,1mn TL parasal kazanç) açıklanmıştır. 162,5mn TL'lik vergi gideri ve azınlık payları sonrasında şirketin 1Ç2024 ana ortaklık net dönem karı 8,9mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri (SMRTG, Pozitif): Şirket'in 1Ç2024 ana ortaklık net dönem karı 292,2mn TL olarak açıklanmıştır. Şirket, 2023 yılının aynı çeyreğinde 34mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %65,9 oranında artmış ve 2.257mn TL olmuştur. Aynı dönemde şirketin brüt karı da %236,2 oranında artarak 803,3mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı da 18 puan artışla %35,6 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde operasyonel giderler %37 oranında artmış ve 164,3mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 58,9mn TL'lik gider kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 580mn TL faaliyet karı oluşmuştur. Şirket'in 1Ç2024 FAVÖK'ü 683,9mn TL olurken, FAVÖK marjı bir önceki yılın aynı dönemine göre 18,7 puan artışla %30,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. 1Ç2024'de net finansman giderleri 353,4mn TL olmuştur. Bu dönemde 106,7mn TL parasal kazanç (1Ç2023: 92,8mn TL parasal kayıp) açıklanmıştır. 44,8mn TL'lik vergi gideri ve azınlık payları sonrasında şirketin 1Ç2024 ana ortaklık net dönem karı 292,2mn TL olarak gerçekleşmiştir.

SDT Uzay ve Savunma (SDTTR, Sınırlı Negatif): Şirketin 1Ç2024 net dönem zararı 99,2mn TL olarak açıklanmıştır. Şirket, 2023 yılının aynı çeyreğinde 56,8mn TL net dönem zararı kaydetmişti.  Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %50 oranında artmış ve 247,8mn TL olmuştur. Aynı dönemde şirketin brüt karı ise %8 oranında artarak 59,6mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kâr marjı ise 9,4 puan azalarak %24,1 olarak gerçekleşmiştir.  Bu dönemde operasyonel giderler %14 oranında artmış ve 53mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 1Ç2024'te net 36,1mn TL'lik net gelir kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 42,7mn TL faaliyet karı oluşmuştur. Şirket'in 1Ç2024 FAVÖK'ü geçen yılın aynı dönemine göre %3 oranında azalışla 16,8mn TL olurken, FAVÖK marjı %6,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden 38mn TL gelir kaydedilirken, 1Ç2024'de net finansman giderleri 12,3mn TL olmuştur. Bu dönemde 179,3mn TL parasal kayıp (1Ç2023: 68,1mn TL parasal kayıp) açıklanmıştır. 10,2mn TL'lik vergi geliri sonrasında şirketin 1Ç2024 net dönem zararı 99,2mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Torunlar GYO (TRGYO, Nötr): Torunlar GYO'nun 1Ç2024'teki (konsolide) net dönem karı 2023 yılının ilk çeyreğine göre %35,1 oranında azalarak 1.062mn TL'ye gerilemiştir. Şirket'in yılın ilk çeyreğindeki satış gelirleri yıllık bazda %13,6 oranında azalarak 1.421mn TL'ye gerilerken, brüt kar %15,2 oranında düşmüş ve 1.221mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 1,3 puan daralarak %72,9 olarak gerçekleşmiştir. Şirket'in operasyonel giderleri aynı dönemde %48,3 oranında düşerek 59,4mn TL'ye düşerken, diğer faaliyetlerden net gelir 42,3mn TL ile yıllık bazda önemli bir değişim göstermemiştir. Şirket'in esas faaliyet karı da %11,4 oranında azalmış ve 1Ç2024'te 1.018mn TL olmuştur. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 48,3mn TL gelir yazan Şirket'in net finansman geliri de 237,7mn TL (1Ç2023: 150,1mn TL net finansman gideri) olmuştur. 242,3mn TL'lik parasal kayıp (1Ç2023: 559,6mn TL parasal kazanç) sonrasında Torunlar GYO'nun yılın ilk çeyreğindeki net dönem karı 1.062mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Pegasus (PGSUS, Nötr): Şirket 750mn USD tutara kadar borçlanma araçlarının yurt dışında satılmak üzere bir veya birden fazla tertip halinde ihraç edilmesine ve bu kapsamda Sermaye Piyasası Kurulu'na ihraç belgesinin onaylanması talebiyle başvurulmasına karar verilmiştir. İhraç belgesi onayı için başvurusu 14.06.2024 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Yeo Teknoloji (YEOTK, Sınırlı Pozitif): Şirket, 96mn olan çıkarılmış sermayesinin, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle %270 oranında artış ile 259mn TL artırılarak 355mn TL'ye çıkarılmasına karar vermiştir.

Diğer şirket haberleri

Alkim Alkali Kimya (ALKIM): Şirket'in 1Ç2024 ana ortaklık net dönem zararı 122mn TL olarak açıklanmıştır. Geçen yılın ilk çeyreğinde 103,7mn TL net dönem zararı yazılmıştı. Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,6 oranında azalmış ve yılın ilk çeyreğinde 1.055mn TL olmuştur. Aynı dönemde şirketin brüt karı ise %9,7 oranında artarak 232,3mn TL'ye yükselmiştir. Bu dönemde operasyonel giderler yıllık bazda %61,3 oranında artarak 148,7mn TL'ye çıkarken, FAVÖK %17,9 oranında azalmış ve 125mn TL'ye düşmüştür. FAVÖK marjı da 1,6 puan kötüleşerek %11,8 olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, 1Ç2024'de net finansman giderleri 7,1mn TL olmuştur. Bu dönemde 139,4mn TL parasal kayıp (1Ç2023: 197,1mn TL parasal kayıp) açıklanmıştır. 121,4mn TL'lik vergi gideri sonrasında şirketin 1Ç2024 ana ortaklık net dönem zararı 122mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Borlease Otomotiv (BORLS): Şirket bu yılın ilk çeyreğinde 338mn TL zarar yazmıştır. Geçen yılın ilk çeyreğindeki zarar 101,6mn TL idi. 1Ç2024'te satış gelirleri yıllık bazda %2,1 oranında azalarak 883mn TL'ye gerilerken, brüt kar %119 oranında artmış ve 39,7mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderleri aynı dönemde %76 oranında artarak 139,8mn TL'ye çıkan Şirket'in FAVÖK'ü 146mn TL olmuş ve yıllık bazda %331 oranında artış göstermiştir. FAVÖK marjı da 12,8 puan iyileşmiş ve %16,5 olmuştur. Yılın ilk çeyreğinde 277mn TL net finansman gideri yazan Şirket'in parasal kazancı 59mn TL olmuştur. 73,8mn TL'lik vergi gideri sonrasında yılın ilk çeyreğinde 338mn TL zarar yazılmıştır.

Doğanlar Mobilya (DGNMO): Şirket'in 1Ç2024 ana ortaklık net dönem zararı 0,2mn TL olarak açıklanmıştır. Şirket, 2023 yılının aynı çeyreğinde 201,1mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %12 oranında artmış ve 2.143mn TL olmuştur. Aynı dönemde şirketin brüt karı da %9,3 oranında artarak 710mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 0,8 puan azalışla %33,1 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde operasyonel giderler %49 oranında artmış ve 865,9mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 1Ç2024'te net 220mn TL'lik gelir kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 64,1mn TL faaliyet karı oluşmuştur. Şirket'in 1Ç2024 FAVÖK'ü 61,5mn TL olurken, FAVÖK marjı 6,9 puan azalışla %2,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. 1Ç2024'de net finansman giderleri 314,7mn TL olmuştur. Bu dönemde 290,9mn TL parasal kazanç (1Ç2023: 309,3mn TL parasal kazanç) açıklanmıştır. 58mn TL'lik vergi gideri sonrasında şirketin 1Ç2024 ana ortaklık net dönem zararı 0,2mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Sun Tekstil (SUNTK): Şirket'in 1Ç2024 ana ortaklık net dönem zararı 45,3mn TL olarak açıklanmıştır. Şirket, 2023 yılının aynı çeyreğinde 112,7mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %68,4 oranında artmış ve 2.549mn TL olmuştur. Aynı dönemde şirketin brüt karı da %13,3 oranında artarak 352,6mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 6,7 puan azalışla %13,8 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde operasyonel giderler %1,1 oranında artmış ve 223,3mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 1Ç2024'te net 18,2mn TL'lik net gider kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 111mn TL faaliyet karı oluşmuştur. Şirket'in 1Ç2024 FAVÖK'ü 197,8mn TL olurken, FAVÖK marjı 1,8 puan azalışla %7,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. 1Ç2024'de net finansman giderleri 36,1mn TL olmuştur. Bu dönemde 104,7mn TL parasal kayıp (1Ç2023: 105,3mn TL parasal kayıp) açıklanmıştır. 35,4mn TL'lik vergi gideri sonrasında şirketin 1Ç2024 ana ortaklık net dönem zararı 45,3mn TL olarak gerçekleşmiştir.

İndeks Bilgisayar (INDES): Şirket'in 1Ç2024 ana ortaklık net dönem karı 109,3mn TL olarak açıklanmıştır. Şirket, 2023 yılının aynı çeyreğinde 19,8mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Şirketin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %2 oranında artmış ve 14.713mn TL olmuştur. Aynı dönemde şirketin brüt karı da %41 oranında artarak 944,5mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 1,8 puan artışla %6,4 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde operasyonel giderler %21,1 oranında artmış ve 241,1mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 1Ç2024'te net 29,6mn TL'lik net gider kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 673,8mn TL faaliyet karı oluşmuştur. Şirket'in 1Ç2024 FAVÖK'ü yıllık %48,3 oranında artarak 730mn TL'ye çıkarken, FAVÖK marjı %5 seviyesinde gerçekleşmiştir. 1Ç2024'de net finansman giderleri 316,9mn TL olmuştur. Bu dönemde 152,1mn TL parasal kayıp (1Ç2023: 214,1mn TL parasal kayıp) açıklanmıştır. 168,9mn TL'lik vergi gideri sonrasında şirketin 1Ç2024 ana ortaklık net dönem karı 109,3mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Agesa Hayat ve Emeklilik (AGESA): Şirket'in, Ocak – Mayıs 2024 dönemine ait prim üretimi; hayat dalı 5.257mn TL, hayat dışı 106,1mn TL olmak üzere toplam 5.363mn TL olarak gerçekleşmiş olup, geçen yılın aynı ayına göre prim üretimi %103 oranında artış göstermiştir.

GSD Holding (GSDHO): 14 Haziran 2024 tarihli KAP açıklamasındaki bahse konu gemi alımına ilişkin Malta'da yerleşik bağlı ortaklığı Zeyno Maritime Limited tarafından bir adet ultramax tipi kuru yük gemisi alımı için gemi alım sözleşmesi imzalanmıştır.

Gözde Girişim (GOZDE): Şirket'in %11,50 oranında hissedarı olduğu Flo Mağazacılık ve Pazarlama A.Ş.'deki (FLO) paylarından toplam 6.355.263 TL nominal değerli kısmının ortak satışı yoluyla halka arz edilmek suretiyle satılmasına, FLO'nun halka arz çalışmaları kapsamında, çıkarılmış sermayesinin 690mn TL'den 726,3mn TL'ye artırılması nedeniyle ihraç edilecek olan toplam 36,3mn TL nominal değerli payın  Şirketin yeni pay alma hakkının halka arz kapsamında talepte bulunacak yatırımcılar lehine kısıtlanmasının kabulüne ve halka arz ile ilgili işlemleri yürütmek üzere yetkilendirmelerin yapılmasına karar verilmiştir.  FLO paylarının halka arzına ilişkin olarak hazırlanan izahnamenin onaylanması amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na 14.06.2024 tarihinde başvuru yapılmıştır.

Tümosan Motor (TMSN): Traktör Sektörü, İş Makinaları, yükleyiciler ve diğer benzer bazı sektörlerde Avrupa Birliği Emisyon Kurallarının Türkiye'de Uygulamaya alınmasına yönelik mevzuatlar çerçevesinde 2023 yılı başından itibaren Avrupa Birliği Emisyon Standartlarına uyumlu EURO-5 dizel motorları için kullanılması zorunlu getirilmiştir. Avrupa Birliği Emisyon Standartlarına uyumlu EURO-5 dizel motorları için kullanılması zorunlu olan "emisyon azaltım sistemi" (ATS) halihazırda tüm üreticiler için ithalat yoluyla temin edilmektedir. Şirket öz sermayesi ve mühendisleri ile ürettiği, yerli EURO-5 dizel motorların yanı sıra "emisyon azaltım sistemi" ATS'nin de yerlileştirilmesi, teknoloji ve know-how transferi yoluyla Türkiye de üretilmesi için; Konya Özel Endüstri Bölgemiz içerisinde 10.000 m² kapalı alanda yıllık 20.000 adet kapasiteye sahip ATS üretimi için fabrika kurulmasına karar verilmiştir. İlgili teknoloji transferi ve makine ekipmanın alımını kapsayan görüşmelerin neticelenmesi ile Yatırım teşvik belgesi için müracaat 14.06.2024 tarihinde yapılmıştır. Toplam yatırım tutarı inşa maliyetleri dahil yaklaşık 450mn TL olarak öngörülmüştür. İnşaat dahil tesisin kurulması için 14 aylık takvim hedeflenmektedir. Kurulacak tesiste ilk etapta 48 Beygir Gücünden 145 Beygir Gücüne kadar alternatif araçlar için ATS üretimi yapılabilecektir.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.