Dolar 32,4816
Euro 34,9888
Altın 2.433,33
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 31°C
Açık
Mersin
31°C
Açık
Çar 31°C
Per 31°C
Cum 30°C
Cts 31°C

Rusya, uzayda nükleer silahlanma yarışının önlenmesini talep eden BM kararını veto etti

Rusya, uzayda nükleer silahlanma yarışının önlenmesini talep eden BM kararını veto etti
REKLAM ALANI
25 Nisan 2024 11:28
29

Karar, tüm ülkeleri, ABD ve Rusya'yı kapsayan 1967 tarihli bir uluslararası anlaşmayla yasaklandığı üzere, uzayda nükleer silah ya da diğer kitle imha silahları geliştirmemeyi ya da konuşlandırmamayı kabul etmeye ve buna uyulduğunu doğrulamaya çağırıyordu.

ABD Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield oylamanın ardından yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova'nın uzayda nükleer silah konuşlandırmak gibi bir niyeti olmadığını söylediğini hatırlattı.

ARA REKLAM ALANI

"Bugünkü veto akla şu soruyu getiriyor: Neden? Eğer kurallara uyuyorsanız, neden onları teyit eden bir kararı desteklemiyorsunuz? Ne saklıyor olabilirsiniz?" diye sordu. "Bu çok şaşırtıcı. Ve utanç verici."

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia kararı "kesinlikle saçma ve politize" olarak nitelendirdi ve uzaydaki tüm silahların yasaklanması konusunda yeterince ileri gitmediğini söyledi.

Rusya ve Çin, ABD-Japonya taslağına, tüm ülkelere, özellikle de büyük uzay kapasitesine sahip olanlara, "uzaya silah yerleştirilmesini ve uzayda güç kullanma tehdidini her zaman önleme" çağrısında bulunacak bir değişiklik önerdi.

Yedi ülkenin lehte, yedi ülkenin aleyhte ve bir ülkenin de çekimser oy kullandığı değişiklik, kabul edilmesi için gereken asgari 9 "evet" oyunu alamadığı için reddedildi.

 

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.