Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 31°C
Az Bulutlu
Mersin
31°C
Az Bulutlu
Paz 32°C
Pts 31°C
Sal 30°C
Çar 30°C

Polonyalı dalgıçlar içinde yüzden fazla şampanya ve soda olan batık keşfettiler

Polonyalı dalgıçlar içinde yüzden fazla şampanya ve soda olan batık keşfettiler
REKLAM ALANI
25 Temmuz 2024 11:14
23

Batık Tomasz Stachura liderliğindeki Gdynia'dan Balctictech dalış ekibi tarafından keşfedildi.

Stachura'nın ekibi Łeba'dan İsveç'in Öland adasına yaptıkları yakın tarihli bir deniz yolculuğu sırasında, rota boyunca Baltık Denizi'nin dibinde yatan bir grup gemi enkazını keşfetmeyi planladı. İsveç kıyılarından yaklaşık 20 deniz mili uzaklıkta bulunan bu batıklardan birini neredeyse kontrol etmeyi başardılar.

ARA REKLAM ALANI

Stachura'nın Facebook profilinde bildirdiği gibi, dalgıçlar o gün zaten bir keşif gezisinde bulunmuşlardı ve tekrar su altına inmek istemeyecek kadar yorgundular. Sonunda iki dalgıç – Marek Cacaj ve Paweł Truszyński – batığa daha yakından bakmaya karar verdi.

Nesnenin planlanandan çok daha uzun süren daha kapsamlı bir incelemesinin ardından, araştırmacıların başlangıçta göründüğü gibi ilginç olmayan başka bir balıkçı teknesiyle karşı karşıya olmadıkları ortaya çıktı. Baltık Denizi'nin dibine ulaşan dalgıçlar 16 metre uzunluğunda tarihi bir yelkenli gemi gördüler.

Tomasz Stachura geminin şaşırtıcı derecede iyi durumda olduğunu bildiriyor. Tarihçiler tarafından da desteklenen dalgıç, geminin 19. yüzyılın ortalarında İsveç kıyılarına yakın bir yerde batmış olabileceğini tahmin ediyor.

Küçük gemide etkileyici bir kargo bulundu: yüzden fazla şampanya ve diğer şarap şişeleri, kilden yapılmış mühürlü maden suyu şişelerinin bulunduğu sepetler ve porselenler. Tomasz, “Sanırım bir hazinemiz var,” diye sevindi. Stachura, ekibinin olağanüstü keşfini dün Facebook'ta duyurdu.

Araştırmacıların en çok ilgisini çeken ise, şarap şişeleri değil, maden suyu şişeleriydi.

Maden suyu 19. yüzyılda bir ilaç ve lüks bir ürün olarak görülüyordu.

Polonyalılar, kil şişeler üzerindeki damgaların analizine dayanarak, bunların bugün hala varlığını sürdüren Alman markası Selters'in maden suyuyla dolu olduğunu belirlemeyi başardılar. Selters'in suları ve diğer içecekleri bugün bile büyük bir üne sahiptir. Enkazda bulunan şişeleri üreten seramik fabrikası bugün hala faaliyettedir.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.