Dolar 32,9454
Euro 35,3213
Altın 2.457,13
BİST 10.679,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 32°C
Açık
Mersin
32°C
Açık
Per 31°C
Cum 31°C
Cts 31°C
Paz 31°C

Özel: Soma’dan bugüne 649 madenci daha öldü

Özel: Soma’dan bugüne 649 madenci daha öldü
REKLAM ALANI
14 Mayıs 2024 14:51
33

Özel’in konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Soma’da facia olduğunda, 301 kişi hayatını kaybettiğinde Türkiye’de hayat durdu. Sadece kıymetli gazetecilerimiz, Türkiye’nin medya mensupları değil, dünyanın bütün televizyonları ilk bir hafta eksiksiz, neredeyse bir aya yakın Soma’nın tepelerinden ana haber sundu, canlı bağlantılar yaptı, haberler geçti. Bütün dünyada son dakikaydı, Türkiye’de herkesin kanını dondurdu. 301 kişi birden hayatını kaybetti.

ARA REKLAM ALANI

Dün Soma’da tarihin en büyük kalabalığı vardı. Çünkü karar değişmedi ama atmosfer değişti. Dün oradaki anneler, ‘İlk kez biz adaletin bir gün geleceğine inandık’ dedi. Getireceğiz ant olsun.

Soma’dan bugüne Türkiye’de 649 madenci daha öldü. Yani Soma’dan bugüne iki Soma daha oldu ama kimsenin haberi olmadı.

Bütün emekçileri hangi iş kolunda çalışırlarsa çalışsınlar sendikalara üye olmaya, haklarını arayacak gerçek sendikalara, ücret sendikacılarına, aidat sendikalarına değil, sarı sendikalara değil, mücadele sendikalarına üye olmaya bir kez daha davet ediyoruz.

Partimiz bu konuda bir taslak hazırladı. Paydaşların, işçi sendikalarının, işçi örgütlerinin ve tüm siyasi partilerin görüşüne sunacağız. Önümüzdeki günlerde bunu tüm paydaşlarla çalışıp, Meclise getireceğiz. O gün bir kez daha göreceğiz. Kim emeğin yanında, kim ölen işçinin annesine taziye giderken samimi, kim ölen işçinin evladına ‘Bunlar bizlere emanet’ derken samimi. O gün söylemekle değil, bugün yeni facialar olmasın diye bir şey yapmakla, oy vermekle, parmak kaldırmakla, kendi partine itiraz etmekle olur. Önümüzdeki günler bunun mücadelesini vereceğiz. Soma’yı unutmadık, İliç’i de unutmadık. Soma’dan İliç’e tüm cinayetler bu vurdumduymazlığın eseridir. Unutmayacağız, unutturmayacağız.

TÜİK verilerine göre ülkemizin sağlık harcamalarına ayırdığı para, yüzde 3,7. OECD’nin en düşük rakamı. Bunun da çok düşük bir kısmı ilaca harcanıyor. Birileri ‘İlaçta tasarruf yapıyoruz’ diyorlar, bunun baş savunucusu bizleriz. Bilinçli ilaç tüketimi için eczacılar kadar gayret eden hiçbir meslek grubu yok doğal olarak ama sadece Euro 35 lira olmuşken ilaçta 17 lira olarak kabul etmek, her türlü kesintiyi yapmak bakın nelere mal oluyor. Geri ödeme kapsamında yer alan ilaçlarda kısıtlamaya gidiliyor, firmalar yeni icat edilmiş ilaçları Türkiye’ye getirmek istemiyor. Geri ödeme listesine girmek istemiyorlar. Burada sorunlar var. Hastalarımızın cebini yakan ilaç fiyat farkları var ve her geçen gün artıyor.

Bugün ağır bir tarım ve gıda kriziyle karşı karşıyayız. Nüfusu her yıl ortalama 1 milyon artan bir ülkedeyiz. 20 yıldır uygulanan politikalarla Türkiye’nin ekilen, dikilen arazileri 3.7 milyon hektar azaldı, kaybedildi.

Dün nihayet kamuda tasarruf genelgesi yayımlandı. 8. büyük, 2 arada dönemde yapılanla birlikte 10. tasarruf genelgesiydi. Bu genelgede bugüne kadarkinden bir olumlu farkı var. O da sarayın, Cumhurbaşkanlığı harcamalarının genelge dışında tutulmamış olması. Ama pratikte neler oluyor, en yakından takip edeceğiz ve paylaşacağız.

Kendi genelgemizi hızla hazırlamalıyız. Yürütmenin ortaya koyduğundan çok daha kapsamlı bir tasarruf genelgesi için CHP olarak bütün gruplara ve Meclis Başkanına çağrıda bulunuyoruz. Başkanlık Divanı toplansın. ‘Millete kemer sık’ denirken milletin vekilleri tasarrufun dışında kalmasın.

Genelgenin dikkat çeken bir tarafı, üç yıl boyunca emekli olan kadar yeni personel istihdamı. Yani atanmayan öğretmene şunu söylüyor: ‘Bu sene 20 bin kişi emekli oldu. 20 bin. Seneye 22 bin oldu, 22 bin. Öyle benden 68 bin, 84 bin atama beklemeyin.’ Ayrıca dünya kadar işsiz var onlar diyor ki ‘Kusura bakmayın, ben kamu kaynaklarını Kur Korumalı Mevduata verdim. Yandaş müteahhide verdim. İsrafa verdim. Sana diploma verdim ama birazcık bekleyeceksin. Üç sene kamuda alım yok.’ Biz buna kökten itiraz ediyoruz.”

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.