Dolar 32,7404
Euro 35,2559
Altın 2.446,23
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 32°C
Açık
Mersin
32°C
Açık
Sal 31°C
Çar 31°C
Per 31°C
Cum 30°C

Ne hazır ne de eminiz

Ne hazır ne de eminiz
REKLAM ALANI
21 Mayıs 2024 08:32
31

Bu hafta yurtdışı veri açısından zayıf ama konuşmacı sayısı açısından bolluk içinde olacaktı. Dün Fed yetkilileri, geçen haftaki verilerin Nisan ayında tüketici fiyat baskılarında olumlu bir rahatlama olduğunu göstermesinin ardından enflasyonun merkez bankasının %2 hedefine doğru ilerlediğini söylemeye hazır olmadıklarını ve temkinliliğinin devam etmesi yönünde çağrıda bulunduğunu gördük.

Fed başkan yardımcılarından Jefferson, mevcut para politikasını kısıtlayıcı olarak nitelendirdi ve faiz indirimlerinin bu yıl başlamasını bekleyip beklemediğini söylemekten kaçındı , yalnızca gelen ekonomik verileri , görünümü ve risk dengesini dikkatle değerlendireceğini belirtti. Fed Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr ise , "hayal kırıklığı yaratan" ilk çeyrek enflasyon verilerinin "gevşetici para politikasını desteklemek için bulmayı umduğu artan güveni kendisine sağlamadığını" ifade etti.

ARA REKLAM ALANI

Cleveland FED Başkanı Loretta Mester da, beklediğinden daha yavaş da olsa enflasyonun bu yıl düşeceğine inanmaya devam ettiğini söyledi. Hatta; ilk çeyrekte enflasyonda ilerleme kaydedilmemesinin yanı sıra beklenenden daha güçlü bir ekonominin bu yıl üç faiz indirimi olasılığını artık görmediği anlamına geldiğini ve eğer enflasyon kendi beklentisinin aksine durursa ya da zemin kazanırsa, Fed'in "ya faiz oranlarını mevcut seviyelerde daha uzun süre tutarak ya da uygunsa oranı yükselterek" yanıt vermek için iyi bir konumda olduğunu söyledi. San Francisco FED Başkanı Mary Daly ise verdiği röportaj da, faiz artırımına ihtiyaç olduğuna dair bir kanıt görmediğini ancak aynı zamanda enflasyonun %2'ye düşeceğinden "emin olmadığını" ve faiz indirimi konusunda acil bir durum görmediğini ifade etti.

Piyasalar şu anda Fed'in bu yılki yaklaşık 41 baz puanlık faiz indirimini hesaba katıyor ve çeyrek puanlık faiz indirimi Kasım ayı için tamamen fiyatlanmış durumda. Bu gelişmelerin ilk etkilediği Altın ise dün tüm zamanların zirvesine doğru yavaş yavaş gerilerken, altın ve bakır gibi metallerdeki rekor yüksek seviyeler, küresel olarak ekonomik aktivitenin iyileştiğine dair bir sinyal olarak işaret ederken, bunun enflasyonu yapışkan tutan bir faktör olabileceğini de dikkat çekmek isteriz.

Ham petrol fiyatları, Fed yetkililerinin enflasyondaki son gevşemeye ilişkin temkinli bakış açısını sürdürmesi nedeniyle ABD faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı bunun tüketici ve sanayi talebini baskılayacağını endişeleri nedeniyle düştü. Brent ham vadeli işlemleri %0,53 düşerek varil başına 83,27 dolara ve WTI %0,64 düşüşle varil başına 79,29 dolara geriledi. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi Hang Seng'in etkisiyle %0,6 düştü. Nasdaq vadeli işlemleri %0,1 gerilerken, S&P 500 vadeli işlemleri yatay seyirde.

Dolar %0,1 artışla 104,69'a yükselirken, 10 yıllık Hazine tahvil getirisi, çok az değişiklik göstererek %4,4453 seviyesinden işlem görmekte. SEC'in birdenbire Ethereum ETF ticareti yapmak isteyen borsalardan düzenleyici başvurularını güncellemelerini istediği yönündeki bir raporun ardından (onayın bu hafta gelebileceği yönündeki beklentiler arttı) yatırımcıların kripto para birimlerini satın almasıyla Bitcoin 71.957 dolara, Ethereum ise 3.720 dolara yükseldi.

Bugün yurt içinde tarımsal girdi fiyatları ve Hazine ihalelerini (4 yıl vadeli sabit kuponlu ve 7 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihaleleri ile 2 yıl vadeli euro cinsi tahvil ve kira sertifikası doğrudan satışı yapacak) , yurt dışında ise; Almanya üretici fiyatları ve ABD Merkez Bankası (Fed) bölgesel başkanlarının konuşmalarını takip edeceğiz.

Dünyadan manşet haberler

Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “OECD, çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisine geçiyor. Biz de çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisini getireceğiz. En düşük kurumlar vergisi, ne teşvik alırsanız alın, ne kadar istisna olursa olsun, yüzde 15’in altında olamıyor. Benzer bir çalışmayı diğer firmalar için de yapıyoruz. Sadece çok uluslu şirketler için değil. Bütün firmalar için asgari bir kurumlar vergisi hususunu çalışıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Önümüzdeki dönemde önceliğimiz önemli sanayi üslerini limanlara bağlamak. Bunu önceliklendireceğiz çünkü rekabet gücünü artırmak, karbon ayak izini düşürmek istiyoruz.”

HSBC, Türkiye'ye ilişkin olarak kaleme aldığı raporunda, Türkiye'ye ilişkin yatırımcı duyarlılığında önemli iyileşme olduğunu, riskler sürse de yatırımcıların yapıcı görünümde olduğunu ve son politika düzenlemelerinin meyve vermesini beklediğini belirtti.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı. Avrupa Birliği (İspanya hariç) menşeli/çıkışlı "muhtelif mafsal halkalı zincirler ve aksamı" ithalatına yönelik soruşturma açıldı.

Fed Başkan Yardımcısı Jefferson, bazı önemli fiyat artışı göstergelerinde son dönemde görülen zayıflamanın cesaret verici olduğunu ancak enflasyonun %2'ye doğru sürdürülebilir bir yola geri dönüp dönmediğini bilmek için henüz çok erken olduğunu söyledi. Ek olarak Jefferson, enflasyonun "istediği kadar hızlı" düşmediğini söyledi.

Fed Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 2024'ün ilk aylarına ait ABD enflasyon verilerinin "hayal kırıklığı yarattığını" belirterek, merkez bankasının para politikasını gevşetmesi için ihtiyaç duyduğu kanıttan yoksun olduğunu kaydetti.

Cleveland Fed Başkanı Mester: Enflasyona ilişkin riskler yukarı yönlü olarak devam ediyor. Bu yıl 3 kez faiz indirimi yapılması artık uygun değil.

San Francisco Fed Başkanı Daly: Şu anda faizleri yükseltme gerekliliğine dair herhangi bir kanıt görmüyorum.

ABD Başkanı Joe Biden, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Ahmad Khan’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarılması talebinde bulunmasına tepki göstererek, “UCM savcısının İsrailli liderler hakkında tutuklama emri çıkarılması için yaptığı başvuru çok çirkin” dedi.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi ve Hollanda MB Başkanı Klaas Knot, banka dışı finansal aracılık (NBFI) sektörünün güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. "NBFI ekosisteminin kuruluşlar arasında ve bankacılık sektörüyle oldukça bağlantılı olduğunu akılda tutmak önemlidir. Bu durum yerel stresin finansal sistemin diğer bölümlerine ve sınır ötesine taşınması riskini yaratmaktadır. Bu nedenle, küresel finansal istikrar giderek daha fazla dirençli bir NBFI ekosistemine bağlı hale gelmektedir.

Kaynak: A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.