Dolar 32,7474
Euro 35,1962
Altın 2.446,44
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 32°C
Açık
Mersin
32°C
Açık
Sal 31°C
Çar 31°C
Per 31°C
Cum 30°C

Mekke’de sıcaklıklar nedeniyle bin’den fazla hacı adayı hayatını kaybetti

Mekke’de sıcaklıklar nedeniyle bin’den fazla hacı adayı hayatını kaybetti
REKLAM ALANI
21 Haziran 2024 09:48
23

Perşembe günü bildirilen yeni ölümler arasında Mısır'dan 58 kişinin de bulunduğunu belirten bir Arap diplomat, ölen 658 Mısırlıdan 630'unun kayıtsız hacı olduğunu söyledi.

Ulusal meteoroloji merkezi bu hafta Mekke'deki Büyük Cami'de en yüksek sıcaklığın 51.8C olduğunu bildirdi.

ARA REKLAM ALANI

Geçtiğimiz ay yayınlanan bir Suudi araştırması, bölgedeki sıcaklıkların her on yılda 0.4C arttığını söyledi.

Hacda sıcaktan ölenlerin yanısıra kayıp hacıları arama çalışmaları da devam ediyor.

Her yıl on binlerce hacı adayı, genellikle masraflı olan resmi izinleri karşılayamadıkları için düzensiz yollardan hacca katılmaya çalışıyor.

Suudi yetkililer bu ay Mekke'den yüz binlerce kayıtsız hacı adayının çıkarıldığını bildirdi, ancak birçoğunun hala geçen Cuma günü başlayan ana törenlere katıldığı görülüyor. Bu grup daha savunmasızdı çünkü resmi izinleri olmadığı için 1.8 milyon izinli hacının serinlemesi için sağlanan klimalı alanlara erişemediler.

Haccın zamanlaması Miladi takvime göre her yıl yaklaşık 11 gün geriye çekiliyor, bu da gelecek yıl haccın Haziran ayının başlarında, potansiyel olarak daha serin koşullarda gerçekleşeceği anlamına geliyor.

Geophysical Research Letters dergisi tarafından 2019 yılında yapılan bir araştırmada, iklim krizi nedeniyle hacı adayları için sıcak stresinin 2047-2052 ve 2079-2086 yılları arasında "aşırı tehlike eşiğini" aşacağı ve "yüzyıl ilerledikçe sıklık ve yoğunluğun artacağı" belirtildi.

 

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.