Dolar 32,5341
Euro 35,0443
Altın 2.438,20
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 31°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
31°C
Hafif Yağmurlu
Çar 31°C
Per 30°C
Cum 30°C
Cts 32°C

Küresel piyasalar

Küresel piyasalar
REKLAM ALANI
10 Haziran 2024 09:12
14

Cuma günü piyasalarda neler oldu?

ABD piyasaları, beklentinin üzerinde gelen istihdam verilerinin ardından haftanın son işlem gününü negatif tarafta tamamladı.

ARA REKLAM ALANI

Avrupa Birliği üyesi 27 ülkede, Avrupa Parlamentosu (AP) için 6-9 Haziran tarihleri arasında seçimler düzenlendi. Dün akşam gelen sandık sonuçlarında, Avrupa’da aşırı sağın yükselişi en çok dikkat çeken unsur oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre, merkez-sağdaki Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) en büyük grup olarak kalması, merkez-soldaki Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı’nın (S&D) ikinciliği koruması bekleniyor. Ancak aşırı sağdaki iki grup olan Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformistler (ECR) ile Kimlik ve Demokrasi’nin (ID) güç kazanacağı görülüyor. Bunlara ek olarak, bugün herhangi bir gruba dahil olmayan radikal sağ partilerin de parlamentoda temsilinin artacağı öngörülüyor. Diğer yandan, Fransa'da AP seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) %31,50’lik oranla ve açık ara farkla ilk sırayı alırken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans %15,2'lik oranla ikinci oldu. Partisinin açık farkla yenilgiye uğramasının ardından Macron, 30 Haziran-7 Temmuz tarihlerinde erken seçime gidileceğini duyurdu. Macron, kabinesini bu gece yerel saat ile 22.00'de toplayacak. Belçika'da düzenlenen genel seçimlerin ilk sonuçlarına göre de aşırı sağcı Flaman Vlaams Belang (VB) öngörülenin aksine birinci gelemezken, hem federal parlamento hem de ülke nüfusunun %60'ını temsil eden Flaman parlamentosunda seçimi milliyetçi çizgideki N-VA önde tamamladı. Belçika Başbakanı Alexander de Croo, ülkesindeki genel seçimde partisi Flaman Open Vld'nin başarısızlığından duyduğu üzüntüyü dile getirerek istifa edeceğini bildirdi. Avrupa Parlamentosu’nda sağ partilerin büyük bir zafer elde etmesi ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un erken seçim kararı açıklamasının ardından euronun son bir ayın en düşük seviyesi olan 1,07’lere gerilediği görüldü.

Makro veri cephesinde, Cuma günü ABD’de Mayıs ayına ilişkin istihdam raporu, Nisan ayına ilişkin toptan eşya stokları ve satışları verileri takip edildi. Buna göre, ülkede tarım harici sektörlerde istihdam Mayıs’ta 272 bin kişi arttı. Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen tarım dışı istihdam verisinin, 180 bin kişi artması öngörülüyordu. ABD'de işsizlik oranı, Mayıs ayında 0,1 puan artışla %4’e yükseldi. Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen işsizlik oranının bu dönemde %3,9 olması öngörülüyordu. İşsizlik oranı Nisan’da %3,9 olarak gerçekleşmişti. Söz konusu dönemde haftalık ortalama çalışma saati beklentilere paralel 34,3'e çıktı. Bu dönemde istihdam, sağlık, kamu, eğlence ve konaklama ile profesyonel, bilimsel ve teknik hizmetler başta olmak üzere birçok sektörde artmaya devam etti. Diğer yandan, toptan eşya stokları, Nisan'da önceki aya göre %0,1 artarak 895,8 milyar dolara çıktı. Nisan'da %0,2 artması beklenen toptan eşya stokları Mart ayında %0,5 azalmıştı. Stoklar, Nisan'da geçen yılın aynı dönemine göre ise %1,7 azalış gösterdi. Ülkede, aynı dönemde toptan eşya satışları da önceki aya göre %0,1 yükselerek 663,8 milyar dolar oldu. Toptan eşya satışları, Mart ayında %1,3 düşmüştü. Toptan eşya satışları, Nisan'da yıllık bazda ise %1,4 arttı.

Bu haftanın ana gündem maddesini, ABD’de açıklanacak olan enflasyon verileri ve küresel merkez bankalarından gelecek olan faiz kararları oluşturacak. Piyasalar tarafından, Fed’in bu haftaki toplantısında veya Temmuz ayındaki bir sonraki toplantısında faiz indirimi yapması beklenmiyor. Diğer yandan, Cuma günü takip edilen ve Mayıs ayında hem istihdam hem de ücret artışının hızlandığını gösteren tarım dışı istihdam verileri, piyasaların bu yıl için faiz indirimi beklentilerini azalttığını ve ilk faiz indiriminin yıl sonuna doğru olması yönünde değiştiğini gösteriyor.

Bu gelişmelerle ABD piyasalarında Cuma günü ılımlı negatif bir görünüm hakimdi. S&P 500 endeksi %0,11 düşüşle 5.346,99, Dow Jones endeksi %0,22 düşüşle 39.798,99 ve Nasdaq endeksi %0,25 düşüşle 17.129,90 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa piyasalarında da Cuma günü negatif bir görünüm hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,34 düşüşle 5.051,75, DAX endeksi %0,52 düşüşle 18.555,39, FTSE 100 endeksi %0,48 düşüşle 8.245,37 ve CAC 40 endeksi %0,48 düşüşle 8.001,80 seviyelerinden günü tamamladı.

ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,44 ve 2 yıllık tahvil faizi %4,89 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 12,22 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasalarında bu sabah karışık bir seyir izleniyor. Shanghai endeksinde %0,08 ve Nikkei 225 endeksinde %0,61 yükselişler takip edilirken, Hang Seng endeksinde %0,59 ve Kospi endeksinde %0,52 düşüşler takip ediliyor.

ABD vadelilerinde ise yatay bir seyir izleniyor.

Bugün ABD’de New York Fed’in Mayıs ayına yönelik 1 yıllık enflasyon beklentisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere söz konusu beklenti Nisan ayında %3,26 seviyesinde oluşmuştu. Euro Bölgesi’nde de Sentix yatırımcı güveni verisi izlenecek. Mayıs ayı verisi aylık bazda 2,45 puan artışla -3,85 seviyesine yükselmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Salı günü ABD’de Mayıs ayına yönelik NFIB küçük işletme iyimserliği verisi takip edilecek. Mayıs ayı verisinin aylık bazda değişim göstermeyerek 89,7 seviyesindeki seyrini sürdürmesi bekleniyor. Asya cephesinde ise, Japonya’da makine araçları siparişleri verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Nisan ayı verisi yıllık bazda %8,9 düşüş kaydetmişti.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.