Dolar 32,7492
Euro 35,2132
Altın 2.447,95
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 32°C
Açık
Mersin
32°C
Açık
Sal 31°C
Çar 31°C
Per 31°C
Cum 30°C

Küresel piyasalar

Küresel piyasalar
REKLAM ALANI
3 Haziran 2024 09:07
14

Geçtiğimiz Cuma günü piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, kişisel tüketim harcamaları deflatörü verisinin piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleşmesinin desteğinde genel olarak alıcılı seyir izledi.

ARA REKLAM ALANI

Makro veriler cephesinde geçtiğimiz Cuma günü kişisel gelir, kişisel harcamalar, reel kişisel harcamalar, kişisel tüketim harcamaları deflatörü ve MNI Chicago PMI verileri takip edildi. Kişisel gelirler Nisan ayı verisi aylık bazda %0,3 artışla piyasa beklentisini karşıladı. Kişisel harcamalar verisi ise %0,2 artışla, piyasa beklentisinin hafif altında gerçekleşmekle beraber, önceki aya göre yavaşlama görüldüğüne işaret etti. Bu arada önceki ayın verisi aylık bazda %0,8 artıştan %0,7 artışa revize edildi. Reel kişisel tüketim harcamaları verisi de piyasa beklentisinin aksine aylık bazda %0,1 düşüş kaydederken, Mart ayı verisi aylık bazda %0,5 artıştan %0,4 artışa revize edildi. Kişisel tüketim harcamaları deflatörü cephesinde Nisan ayı manşet verisi aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,3 ve %2,7 artışlarla piyasa beklentisine paralel gerçekleşti. Çekirdek veri de aylık bazda %0,2, yıllık bazda da %0,8 artışla piyasa beklentisini karşıladı. MNI Chicago PMI Mayıs ayı verisi ise aylık bazda 2,6 puan düşüşle 35,4 seviyesine gerileyerek piyasa beklentisinin oldukça altında gerçekleşti.

Jeopolitik gelişmeler cephesinde Cuma günü İsrail’in Hamas’a 3 aşamalı yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu belirtildi. İlk aşamada 6 haftalık bir ateşkes sürecinde İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmeyi ve tarafların ellerindeki bazı rehineleri serbest bırakmayı planladığını aktarıldı.

Özellikle deflatör verisinin fiyat gelişmelerinin beklentiler dahilinde seyrettiğini ortaya koymasının etkisiyle ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,87, 10 yıllık tahvil faizi de %4,50 seviyesine geriledi. Faiz patikasına ilişkin olarak, Fed Watch Tool’a göre ilk faiz indiriminin 25 baz puan ile Eylül ayında gerçekleşebileceği yönündeki beklenti %47 seviyesine yükseldi (geçen hafta %44,9 seviyesindeydi). İkinci faiz indiriminin de %35,7 olasılıkla Ocak 2025’te gerçekleşeceği tahmin ediliyor (geçen hafta %34,6 seviyesindeydi). VIX endeksi geçtiğimiz Cuma günü 1,55 puan düşüşle 12,92 seviyesine gerilerken, tahvil piyasalarındaki volatiliteyi gösteren MOVE endeksi 0,05’lik ılımlı artışla 91,14 seviyesinden kapandı.

Dow Jones endeksi, Salesforce ve UnitedHealth hisselerinde öne çıkan alımların desteğinde, %1,51 yükselişle 38,686.32 seviyesinden kapandı. S&P 500 endeksi de %0,80 artışla 5.277,51 seviyesine yükseldi. Nasdaq endeksi ise Nvidia başta olmak üzere bazı büyük teknoloji hisselerinde öne çıkan realizasyonlar nedeniyle yatay seyir izleyerek 16.735,02 seviyesinden günü tamamladı.

Haftalık bazda incelediğimizde S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %0,51 ve %1,1 değer kayıplarıyla beş haftalık yükseliş döngülerini sonlandırırken, Dow Jones endeksi %1 gerilemeyle düşüş eğilimini ikinci haftaya taşıdı.

Haftalık bazda görülen değer kayıplarına karşın, Mayıs ayında her üç endeks yükseliş eğilimini altıncı aya taşıdı. Dow Jones endeksi %2,3 yükselirken, S&P 500 endeksi %4,8 değer kazandı. Nasdaq endeksi de %6,88 yükselişle Kasım ayından bu yana en iyi performansını gösterdi.

Hisseler özelinde Dell Technologies hisseleri güçlü gelen finansallarına rağmen yapay zeka serverı bakiye siparişlerinin beklentiden düşük kalması nedeniyle %17’nin üzerinde değer kaybetti. Bulut güvenliği hissesi Zscaler %8,5 yükselirken, MongoDB %24 düştü. Giyim perakendecisi GAP hisseleri ise %30’a yakın değer kazandı.

Bugün ne bekliyoruz?

Hindistan’da yapılan genel seçim sonuçlarının Başbakan Modi’nin partisinin galibiyetine işaret etmesiyle bu sabah Asya piyasalarında ise son iki ayın en güçlü yükselişi görülüyor. Rupi ve Hindistan’ın devlet tahvilleri, Modi’nin partisinin ekonomik büyümeyi önceliklendiren politika adımları atacağı yönündeki beklentilerle değer kazançları kaydediyor. Yeni hükümet desteğinin üretim faaliyetlerini Çin’den çekmeyi planlayan ülkeler için Hindistan’ı bir partner olarak konumlandırıyor. Bu çerçevede Nifty 50 ve BSE Sensex endekslerinde yükselişler %3’e yaklaşırken, Hang Seng endeksinde de değer kazançları %2’yi aşıyor. Nikkei endeksi %1,18 artıda seyrederken, MSCI Asya Pasifik endeksinin de 21 Mart’tan bu yana en güçlü performansını gösterdiğini gözlemliyoruz. Çin endeksleri ise bu sabah açıklanan Caixin imalat PMI Mayıs ayı verisinin beklentinin hafif altında gerçekleşmesi nedeniyle satıcılı seyir izliyor. Caixin imalat PMI Mayıs ayı verisi aylık bazda 0,3 puan artışla 51,7 seviyesinde gerçekleşti.

ABD vadelilerde ılımlı alıcılı seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de inşaat giderleri ve ISM imalat PMI verilerine ek olarak, S&P Global imalat PMI verisinin revizyonu takip edilecek. İnşaat giderleri Nisan ayı verisinin aylık bazda %0,2 artış kaydetmesi bekleniyor. ISM imalat PMI Mayıs ayı verisinin de aylık bazda 0,4 puan artışla 49,6 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Ödenen fiyatlar verisinin de 1,4 puan düşüşle 59,5 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Yeni siparişler ve istihdam alt endekslerine yönelik olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Öncü olarak 0,9 puan artışla 50,9 seviyesine yükselen S&P Global imalat PMI verisinin aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor. Euro bölgesinde de imalat PMI verisinin ikinci okuması izlenecek. Öncü olarak 1,7 puan artışla 47,4 seviyesine yükselen S&P Global imalat PMI verisinin aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de JOLTS açık iş pozisyonları ve fabrika siparişleri verilerine ek olarak dayanıklı mal siparişleri verisinin revizyonları takip edilecek. JOLTS açık iş pozisyonları Nisan ayı verisinin 128k düşüşle 8,36 mn seviyesine gerilemesi bekleniyor. Fabrika siparişleri verisinin aylık bazda %0,6 artış göstermesi öngörülüyor. Öncü olarak manşet ve çekirdek bazda sırasıyla %0,7 ve %0,4 artışlar kaydeden dayanıklı mal siparişleri verisinin de aynı seviyelerde teyit edilmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.