Dolar 32,9892
Euro 35,3594
Altın 2.456,32
BİST 10.679,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 32°C
Açık
Mersin
32°C
Açık
Per 31°C
Cum 31°C
Cts 31°C
Paz 31°C

Küresel piyasalar

Küresel piyasalar
REKLAM ALANI
30 Mayıs 2024 09:34
14

Dün piyasalarda neler oldu?

ABD piyasaları, tahvil faizlerindeki yükselişin devam etmesi ve FED’in faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin endişelerle satıcılı seyir izledi. Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri takip edilirken, Fed başkanı Jerome Powell, faiz indirimlerine başlamadan önce enflasyonun sürdürülebilir olarak %2 seviyelerine geldiğini görmenin gerekliliğini vurgulayarak temkinli yaklaşımın devam edeceğini vurguladı. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de ülkedeki enflasyonun %2'lik hedefe hızlı ve güvenli bir şekilde inmesi için "yolun" garanti olmadığını belirtti. Bostic, söz konusu yolun "inişli çıkışlı" olacağını da itiraf etti. Enflasyonist risklerin hala çok yüksek ve mevcut olduğunu, bu nedenle Fed'in faiz oranlarını düşürmek için acele etmediğini belirtti.

ARA REKLAM ALANI

Yarın ABD'de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) öne çıkıyor. Nisan'da düşüş gösteren diğer ABD enflasyon verilerinin ardından gözler kişisel tüketim harcamaları enflasyonuna çevrilecek. Fed üyeleri son dönemdeki söylemlerinde sıkılaştırma ihtimalinden bahseden açıklamalarını takip ediyoruz. Enflasyon verileri piyasaların seyrinde ve faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacak. Yıllık manşet PCE'nin %2,7, çekirdek PCE'nin ise %2,8 seviyesinde kalması bekleniyor.

Fed'in Bej Kitabı, genel görünümün biraz daha kötümserleştiğini ortaya koydu. ABD Merkez Bankası, ekonomik aktivitenin Nisan başından Mayıs ortasına kadar genişlemeye devam ettiğini, ancak genel görünümün biraz daha kötümserleştiğini bildirdi. Perakende harcamaların, isteğe bağlı harcamaların azalması ve tüketiciler arasında artan fiyat duyarlılığı nedeniyle hafif bir artış gösterdiği belirtilen raporda, otomobil satışlarının neredeyse yatay seyrettiği, seyahat ve turizmin ise artan tatil ve iş seyahatlerinin de etkisiyle ülkenin büyük bölümünde güçlendiği kaydedildi. Raporda, sıkı kredi standartları ve yüksek faiz oranlarının kredi büyümesini kısıtlamaya devam ettiği aktarıldı. Konut talebinin ılımlı bir şekilde arttığı belirtilen raporda, ticari gayrimenkul sektöründeki koşulların, arz endişeleri, sıkı kredi koşulları ve artan borçlanma maliyetleri nedeniyle yumuşadığı kaydedildi.

Bu çerçevede, tahvil piyasaları yukarı bir seyir takip edildi. ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,98'e, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,61 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 12,92 seviyesinden hızlı bir yükselişle 14.28 seviyesine yükseldi.

ABD hisse senedi piyasaları satıcılı seyir izledi. S&P 500 endeksi %0,74 kayıpla 5.266,95, Nasdaq endeksi %0,58 kayıpla 16.920,58 seviyesinden kapanırken, Dow Jones endeksi ise %1,06 düşüşle 38.441,54 günü tamamladı.

Avrupa hisse senetleri piyasaları da satıcılı seyir izledi. Dax endeksi %1,09 puan kayıpla 18,474,88, Euro Stoxx 50 endeksi %1,31 puan kayıpla 4.964,25, CAC 40 endeksi de %1,52 değer kaybıyla günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları Cuma günü bölgeden gelecek ekonomik veriler öncesinde Wall Street'in hamlelerini takip ederek satıcılı seyir izliyor. Japonya ve Güney Kore Cuma günü sanayi üretim rakamlarını açıklayacak; Çin ise Mayıs ayı resmi satın alma yöneticileri endeksini yayımlayacak. Japonya'nın başkenti Tokyo'nun da enflasyon verileri takip edilecek.

Hong Kong piyasası %1,16, Kospi endeksi %1,26, Endonezya %1,18, Nikkei %%1,14, Nifty 50 endeksi %0,53, Shanghai %0,12 ile satıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde satıcılı seyir gözleniyor.

Bugünün haber akışında, ABD tarafında ilk çeyrek büyüme rakamının revizyonu takip edilecek. Öncü veri ilk çeyrekte büyümenin %2,5 olan piyasa beklentisinin belirgin şekilde altında %1,6 oranında gerçekleştiğine işaret etmişti. Ortalama piyasa beklentisi bu rakamın %1,3'e revize edileceği yönünde bulunuyor. Aynı zamanda Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları, Nisan ayı Toptan Stoklar ve Bekleyen Konut satışları verileri takip edilecek. Toptan stoklar Mart ayında aylık bazda %0,4 düşüş kaydetmişti. Bekleyen konut satışları verisi ise Mart ayında aylık bazda %3,4 artış kaydetmişti. Euro Bölgesi tarafında ise Mayıs ayı Tüketici Güven Endeksi, Ekonomik Güven Endeksi ve İşsizlik oranı verileri takibimizde olacak. Tüketici Güven Endeksi Nisan ayında -14,3 seviyesinde, Ekonomik Güven Endeksi verisi ise 95,6 seviyesinde gerçekleşmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Cuma günü ABD tarafında, Nisan ayına ilişkin Kişisel gelir ve harcamalar, PCE ve Mayıs ayına ilişkin MNI Chicago PMI verileri takip edilecek. PCE verisinin Nisan ayında aylık bazda %0,3 artış göstermesi bekleniyor. MNI Chicago PMI verisinin ise Mayıs ayında 40,4 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, önceki veri 37,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Euro Bölgesinde ise Mayıs ayı TÜFE ve Çekirdek TÜFE verileri takip edilecek. TÜFE’nin aylık bazda %0,2 artış kaydetmesi beklenirken, Çekirdek TÜFE’nin %2,8 artış kaydetmesi bekleniyor.

Kaynak: Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.