Dolar 32,7525
Euro 35,0851
Altın 2.450,67
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 31°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
31°C
Hafif Yağmurlu
Cts 31°C
Paz 31°C
Pts 31°C
Sal 31°C

Kenara çekildik sonuçları bekliyoruz

Kenara çekildik sonuçları bekliyoruz
REKLAM ALANI
24 Mayıs 2024 08:29
24

ABD'den gelen işsizlik başvurularının düşmesine karşın, S&P Global'in Flash PMI anketi iş faaliyetlerinin Mayıs ayında tahminlerden daha hızlı büyüdüğünü göstermesi, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı yani Fed'in faiz oranlarını düşürmekte acele etmeyeceğini teyit etmesi ve yatırımcıları riskli varlıklardan uzak tutmasıyla dolar yükselirken, Asya borsalarının negatif seyirde olduğunu görmekteyiz.

Piyasa ve Fed'in gevşemeye başlamak için işgücü piyasasında çatlaklar oluşana kadar beklemesi gerekecek ve şu anda durumun böyle olduğuna dair çok az kanıt var. Güçlü ekonomik verilerin yanı sıra Fed'in hafta başındaki son toplantısından gelen şahin tutanaklar, yatırımcıların bu yıl faiz indirimlerine ilişkin beklentilerini azaltmasına neden oldu ve piyasalar şu anda sadece 35 baz puanlık bir gevşemeyi fiyatlıyor. CME FedWatch göre piyasalar artık tamamen Aralık ayındaki faiz indirimini, Eylül ayındaki faiz indirimini ise yazı tura olarak fiyatlamakta.

ARA REKLAM ALANI

ABD faiz oranlarına ilişkin değişen beklentiler getirileri artırdı; gösterge ABD 10 yıllık getirisi Perşembe günü %4,498 ile bir haftadan uzun bir sürenin zirvesine ulaştı. En son Cuma günü Asya'nın erken saatlerinde %4,463 seviyesindeydi.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %0,5 gerileyince haftalık düşüş %1 seviyelerine geldi. Japonya Nikkei yüzde 1,45, Çin ordusunun Tayvan çevresindeki tatbikatından dolayı Çin CSI300 yatay, Hang Seng Endeksi ise %0,33 daha negatif seyirde.

Petrol fiyatları da, yatırımcıların ABD Merkez Bankası'nın yapışkan enflasyon ortamında faiz oranlarına ilişkin son yorumlarını dikkate almasıyla yatay seyrederken, ABD'de sezonluk yakıt talebindeki artışa ilişkin işaretlerden kısmi destek alarak hafif arttı. Brent petrol vadeli işlemleri varil başına 2 sent artışla 81,38 dolardan, ABD WTI ham vadeli işlemleri 1 sent düşüşle 76,86 dolardan işlem görmekte.

Her iki gösterge de dün birkaç ayın en düşük seviyelerine geriledi; Brent ham vadeli işlemleri Ocak ayından bu yana en zayıf noktasında kapandı ve ABD ham vadeli işlemleri üç ayın en düşük seviyesini gördü. Brent vadeli işlemleri haftalık %3'ten fazla düşüşe yönelirken, WTI vadeli işlemleri ABD'de devam eden makroekonomik kısıtlamaların fiyatları dengede tutmasıyla geçen haftaya göre yaklaşık %4'lük bir düşüşe hazırlanıyor.

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın tutanaklarındaki şahin tavrın ardından faiz indirimi beklentilerinin azalmaya başlamasıyla, bu sabah iki haftanın en düşük seviyesini gördü ve yaklaşık sekiz ayın en büyük haftalık kaybına hazırlanıyor. Spot altın, 9 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra ons başına 2.330 dolarda ve yatay.

Yurtiçinde ise TCMB bir haftalık repo faizini Nisan ayının ardından Mayıs'ta da sabit tutarak %50 seviyesinde bıraktı. TCMB artık beklentilerinin gerçekleşmesini beklemeye geçti. TCMB Para Politikası Kurulu karar metninde sistemde oluşan likidite fazlasını sterilize etmek için ilave adımlar atılacağı belirtildi ardından da Türk Lirası mevduat ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı. Zorunlu karşılık faiz ve komisyon uygulamalarında da bir dizi değişiklik yapıldı. Buna göre, KKM’nin TL’ye geçişine ilişkin hedef korundu. Yenileme dahil toplam hedef yüzde 75’e düşürüldü. Toplam hedefin sağlanması halinde KKM için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranı politika faiz oranının yüzde 40’ına düşürüldü. Yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirilirken sınırı aşan kredi tutarı kadar Türk Lirası cinsinden zorunlu karşılığın bir yıl boyunca bloke olarak tesis edilmesine karar verildi.

Manşette öne çıkanlar

Vergi kaçağıyla mücadelede yeni sistem başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vatandaşların daha kolay ve hızlı ihbarda bulunabilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) yeni kanalları devreye aldığını belirtti. Yeni sistemde vatandaşların ihbarda bulunabileceği kanallar güncellendi. WhatsApp, X ve Instagram gibi sosyal medya platformlarından da ihbar yapılabilecek. Söz konusu ihbarlara belli kurallar dahilinde ikramiye de verilecek.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyon üzerinde hala yukarı yönlü baskı gördüğünü ve Fed'in faiz oranlarını düşürmeden önce "biraz daha sabırlı olması ve enflasyonun Fed'in %2'lik hedefine doğru ilerlediğinden daha emin olması" gerekebileceğini söyledi. Bostic, Stanford Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencileriyle sanal bir ders oturumunda yaptığı konuşmada, "Enflasyonun hedefimize dönmesi konusunda endişe noktasını aşamadık." dedi.

JPMorgan'dan Filippo Gori bankanın Küresel Çin Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Hindistan ve Japonya'nın Asya'nın "son derece ilginç" piyasalarındaki iki parlak nokta olduğunu söyledi ve bölgenin hisse senedi ve anlaşma yapma ortamına atıfta bulundu.

Japonya'da enflasyonun daha da yavaşlaması BOJ'u faiz artırımı konusunda temkinli tutabilir. Bugün açıklanan verilere göre, taze gıda maddeleri hariç ülke çapındaki çekirdek tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık olarak, Mart ayında %2,6 arttıktan sonra Nisan ayında %2,2 yükseldi. Japonya'da çekirdek enflasyon Nisan ayında üst üste ikinci kez yavaşlayarak, tüketimin kırılgan olmaya devam etmesi nedeniyle Japonya Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırma konusunda sabırlı olacağının sinyalini verdi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, devam eden enflasyonun Kasım ayındaki seçimler öncesinde Başkan Joe Biden'ın seçmenler nezdindeki itibarını zedelemesi nedeniyle yaşam maliyetlerindeki "önemli artışların" "pek çok insan için sorun" olduğunu söyledi.

ABD’li fon yönetimi firması Vanguard Türkiye’de fırsat doğduğunu söylüyor. Vanguard'ın Gelişmekte Olan Piyasalar Aktif Sabit Gelirli Varlıklar Eş Başkanı Nick Eisinger, "Yatırımcılar şu anda oldukça agresif bir şekilde geri dönüyorlar, rakamlar gerçekten güçlü. Çok fazla giriş oldu" diyor. VoA Türkçe'nin haberine göre, Türkiye'nin döviz borcuna atıfta bulunan Nick Eisinger, varlıkların değerinde artış beklentisi içinde olduklarına işaret ederek, "Lirada uzun pozisyondayız. Yerel tahvillerde çok olmasa da yine de uzun pozisyondayız, kredide de oldukça uzun pozisyondayız" dedi.

Goldman Sachs Group Inc. önümüzdeki 12 ay içinde Avustralya'da faiz oranlarının düşürüleceğine dair para piyasası fiyatlamasının "çok sığ" olduğunu düşünüyor ve bunun yerine soğuyan enflasyon ve artan işsizliğin Merkez Bankası'nı (RBA) daha erken hareket etmeye zorlayacağını tahmin ediyor.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.