Dolar 32,5543
Euro 35,0031
Altın 2.440,57
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 31°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
31°C
Hafif Yağmurlu
Çar 31°C
Per 30°C
Cum 30°C
Cts 31°C

Joe Biden: Ukrayna’ya, Rusya’nın derinliklerine saldırmak için füze kullanma izni vermedik

Joe Biden: Ukrayna’ya, Rusya’nın derinliklerine saldırmak için füze kullanma izni vermedik
REKLAM ALANI
6 Haziran 2024 19:38 | Son Güncellenme: 6 Haziran 2024 19:45
13

ABD'nin Ukrayna'ya Amerikan yapımı silahlar kullanarak Rus topraklarında sınır ötesi saldırılar gerçekleştirme izni vermesini açıklamasının ardından Putin'in ''Moskova'nın asimetrik bir tepkiyi tercih edebileceğini ve Ukrayna'yı destekleyen ülkelerin hassas bölgelerine karşı kullanılabilecek benzer silahları dünyanın çeşitli bölgelerine gönderebileceğini'' öne sürmesi ABD'ye geri adım attırdı.

Biden, Perşembe günü ABC News'e verdiği mülakatta, Ukrayna'nın Rusya içindeki saldırılarda ABD yapımı silahları kullanmasına izin verildiğini doğruladı, ancak Kiev'in bu silahları “sadece sınırın diğer tarafında Ukrayna'daki belirli hedeflere saldırmak için kullanıldığında sınıra yakın bir yerde” fırlatabileceğini iddia etti.

ARA REKLAM ALANI

Biden, “Rusya'nın 200 mil içine saldırı izni vermiyoruz ve Moskova'ya, Kremlin'e saldırı izni vermiyoruz” diye vurguladı.

Rusya Ukrayna'yı geçtiğimiz Mayıs ayında Kremlin'e saldırı girişiminde bulunmakla suçlamıştı. O dönemde Rus yetkililer iki Ukrayna insansız hava aracının Moskova'nın kalbinde etkisiz hale getirildiğini iddia etmiş ve başarısız saldırının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yönelik bir “suikast girişimi” olarak yorumlandığını eklemişti.

Biden röportajda Putin'in ABD'nin sınır ötesi saldırılar konusundaki politika değişikliğine vereceği tepkiden endişe duyduğunu doğruladı. Rusya Devlet Başkanı daha önce bu kararı Batılı ülkelerin “savaşa doğrudan katılımının” bir teyidi olarak nitelendirmişti.

BD'nin Ukrayna'nın Rusya'ya “sınırlı” saldırılar düzenlemesine izin verme kararı geçtiğimiz hafta birçok Batılı medya kuruluşu tarafından haberleştirilmiş ve daha sonra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından da teyit edilmişti. Bu karar, Kiev birliklerinin geri püskürtülmesiyle sonuçlanan sınırdaki Kharkov Bölgesi'ndeki Rus saldırısının ve Beyaz Saray'da Moskova'nın Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Kharkov'u ele geçirebileceğine dair endişelerin bildirilmesinin hemen ardından geldi.

Çarşamba günü Putin, St.Petersburg Ekonomi Forumu sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada ABD ve diğer NATO üyelerinin Ukrayna'ya Rusya topraklarının derinliklerine saldırılarda kullanılabilecek uzun menzilli füzeler vermesini kınayarak, bu hamlenin çatışmada önemli bir tırmanmaya işaret ettiği ve Batı'da geri tepebileceği uyarısında bulunmuştu.

Putin özellikle Moskova'nın “asimetrik” bir karşılık vermeyi tercih edebileceğini ve benzer silahları Ukrayna'yı destekleyen ülkelerin hassas bölgelerine karşı kullanılabilecekleri dünyanın bazı bölgelerine gönderebileceğini söylemişti..
 

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.