Dolar 32,5471
Euro 35,0320
Altın 2.433,79
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 31°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
31°C
Hafif Yağmurlu
Çar 31°C
Per 31°C
Cum 30°C
Cts 32°C

İsrail Dışişleri Bakanı Hizbullah’a karşı topyekûn savaş kararının yakın olduğunu söyledi

İsrail Dışişleri Bakanı Hizbullah’a karşı topyekûn savaş kararının yakın olduğunu söyledi
REKLAM ALANI
19 Haziran 2024 09:39
18

Artan söylemler, Hizbullah'a ait bir gözetleme insansız hava aracının kuzeydeki Hayfa kenti üzerinde yaptığı uçuşa ait, hassas bölgelerin ve sivil mahallelerin görüntülerini içeren video görüntülerinin yayınlanmasının ardından geldi.

Görüntülerin yayınlanması yaygın olarak Hayfa'ya yönelik üstü kapalı bir tehdit olarak yorumlandı ve iki taraf arasında sınır ötesi görüşmelerin devam ettiği bir döneme denk geldi. Geçtiğimiz hafta İsrail'in üst düzey bir Hizbullah komutanını öldürmesinin ardından İsrail'in kuzeyi savaşın en ağır Hizbullah yaylım ateşine maruz kaldı.

ARA REKLAM ALANI

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ın Hayfa'nın Çinli ve Hintli şirketler tarafından işletilen limanlarına zarar verme tehdidinin ardından Katz, X'te yaptığı bir paylaşımda "Hizbullah ve Lübnan'a karşı oyunun kurallarını değiştirmeye karar verme anına çok yaklaştık" dedi.

"Topyekûn bir savaşta Hizbullah yok edilecek ve Lübnan ağır bir yenilgiye uğrayacaktır" diye ekledi.

İsrail ordusu daha sonra "Lübnan'da bir saldırı için operasyonel planların onaylandığını ve doğrulandığını ve sahadaki birliklerin hazır olma durumunun arttırılmasının devamına ilişkin kararlar alındığını" söyledi.

Katz'ın yorumları IDF'nin Salı günü Lübnan savaş planlarını onayladığını açıklamasının ardından geldi. IDF, generallerin bir değerlendirme yaptığını ve bu değerlendirme sırasında "sahadaki güçlerin hazırlık durumunun hızlandırılması" da dahil olmak üzere "Lübnan'da bir saldırı için operasyonel planların onaylandığını" söyledi.

Uyarılar, Hizbullah'ın kuzeydeki kilit şehir Hayfa'nın limanları ve havaalanları da dahil olmak üzere İsrail'in bazı bölgelerini gözetlediği dokuz dakikalık insansız hava aracı görüntülerini yayınlamasından saatler sonra geldi.

Görüntülerin dağıtımı Lübnanlı silahlı hareket tarafından Telegram kanalı da dahil olmak üzere çeşitli kanallardan izleyicilere "önemli sahneler" olduğunu söylediği görüntüleri "izlemeleri ve analiz etmeleri" tavsiyesinde bulunarak işaretlendi.

İki taraf arasındaki son tehdit teatisi, ABD ve Fransa'nın Lübnan'ın İsrail'le olan güney sınırı boyunca devam eden çatışmalara müzakere yoluyla bir çözüm bulmaya çalıştığı bir dönemde geldi.

Gazze savaşına paralel olarak İsrail ordusuyla ateş teatisinde bulunan Hizbullah son sekiz ay içinde İsrail'e gözetleme ve saldırı amaçlı insansız hava araçları gönderdi.

Liman tesisleri de dahil olmak üzere Hayfa ve çevresindeki yerleşim ve askeri alanların görüntülerinin yer aldığı görüntülerin yayınlanması kararı, İsrailli izleyiciler kadar daha geniş bir uluslararası izleyici kitlesini de hedefliyor gibi görünüyordu.

Görüntüler, İsrail'in Hizbullah'ın insansız hava aracı tehdidiyle başa çıkmakta karşılaştığı zorlukların altını çiziyor gibi görünüyor; gelen insansız hava araçlarının İsrail hava savunma sistemleri tarafından tespit edilemediği birkaç olay ve yakın zamanda bir grup İsrail askerine düzenlenen ve bir kişinin ölümüne yol açan saldırı da buna dahil.
 

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.