Dolar 32,7525
Euro 35,0851
Altın 2.450,67
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 32°C
Açık
Mersin
32°C
Açık
Pts 32°C
Sal 31°C
Çar 31°C
Per 31°C

Haftalık makro analizi

Haftalık makro analizi
REKLAM ALANI
28 Haziran 2024 16:07
14

Türkiye Gri Liste'den çıktı

Bugün saat 10:39'da Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, gri liste açıklanmadan sosyal medya hesabı X üzerinden 'Başardık' mesajı gönderdi. Gözler FATF tarafından saat 12:00'de açıklanacak listeye çevrilmişken, beklenen oldu ve Türkiye Gri Listeden çıkarıldı. 2021 yılında gri listeye giren Türkiye, kriterleri yerine getirerek 3 yılda bir yayımlanan bu listeden çıkarken, kripto para yasa tasarısının bu hafta Meclis'ten geçmesi ile Türkiye'nin listeden çıkılmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Daha önce 2011 yılında gri listeye giren Türkiye, yapılan düzenlemelerin ardından dönemin Maliye Bakanı Şimşek zamanında 2014 yılında listeden çıkarılmıştı. Böylelikle Mehmet Şimşek yönetiminde ikinci defa Türkiye gri listeden çıkmış oldu.

ARA REKLAM ALANI

3 Temmuz'da haziran ayı enflasyonu açıklanacak

Önümüzdeki hafta Haziran ayına ilişkin enflasyon verisi açıklanacak. Konsensüs beklentiler Haziran ayında enflasyonun %2,3 geleceği yönündeyken, bizim beklentimiz artışın %2,5 olacağı tarafında. Beklentimiz de yıllık bazda artışın %73,05 olacağı yönünde. 2024 yılında Haziran ayından itibaren sıkılaşma adımlarının etkileri ve özellikle geçen yılın Temmuz ve Ağustos aylarında gelen %9’un üstünde aylık bazda enflasyon artış verilerinin etkileri ile baz etkisi kaynaklı enflasyonda sert geri çekilme bekliyoruz. Bu süreçte enflasyon beklentilerimizden sapmalar olası bir vergi ya da zamlardan kaynaklı olarak gerçekleşebilir. Temmuz aylarında genellikle alkollü içecek ve tütünlere yapılan zamların etkisi beklentimizi yukarı çektirebilir. Yıl sonunda %44,4 enflasyon bekliyoruz.

Tarım dışı istihdam verileri açıklanacak

ABD'de piyasalar önümüzdeki hafta 1,5 gün kapalı olacak. Kısa ABD işlem haftasında Tarım Dışı İstihdam verisi açıklanacak. Geçtiğimiz ay beklentilerin üstünde gelen Tarım Dışı İstihdam verisi sonrasında Fed'in faiz indirim döngüsü ötelenmişti. Fed'in faiz indirimlerinin çok bilinmeyenli denkleme dönüştüğü bugünlerde, yıl başında 3 faiz indirimi bekleniyorken, anlık durumunda Fed'in 1 toplantıda faiz indirmesi bekleniyor. PCE verilerinin de beklentilere paralel gelmesi ile birlikte istihdam piyasalarının önemi daha da arttı. İstihdam piyasalarındaki yukarı yönlü seyrin iç talebe bağlı olarak geri çekilmesi beklenen enflasyonu sınırlayabilir.

Kaynak: İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.