Dolar 32,7372
Euro 35,2754
Altın 2.447,13
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 32°C
Açık
Mersin
32°C
Açık
Sal 31°C
Çar 31°C
Per 31°C
Cum 30°C

Çin ve Ekvator Ginesi liderleri bir araya geldi

Çin ve Ekvator Ginesi liderleri bir araya geldi
REKLAM ALANI
28 Mayıs 2024 16:08
18

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin’e resmî ziyarette bulunan Ekvator Ginesi Devlet Başkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo ile başkent Beijing’de bugün görüştü.

Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda gerçekleşen görüşmede iki lider, ikili ilişkilerin kapsamlı stratejik işbirliği ve ortaklık düzeyine çıkarıldığını ilan etti.

ARA REKLAM ALANI

Xi Jinping, görüşmede ikili ilişkilerin tesisinden bu yana geçen 54 yıl içinde, iki tarafın birbirinin temel çıkarları ve başlıca kaygılarıyla ilgili sorunlarda karşılıklı destek verdiğini vurguladı.

Yeni dönemde ikili ilişkilerin sağlamlaştırılıp geliştirilmesinin iki ülke ve iki halkın temel çıkarlarına ve ortak beklentilerine uyduğuna dikkat çeken Xi, Çin’in Ekvator Ginesi’nin ulusal egemenliğini ve bağımsızlığını korumasına, dış müdahalelere karşı çıkmasına ve bağımsız olarak kendi kalkınma yolunu belirlemesine kararlılıkla destek verdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Xi, Ekvator Ginesi’yle ikili ilişkilerin kapsamlı stratejik işbirliği ve stratejik ortaklık seviyesine yükseltilmesiyle her alanı ve her düzeyi kapsayan dostane temasları yoğunlaştırmaya, reformla kalkınma ve yoksulluğun ortadan kaldırılması gibi alanlardaki deneyim paylaşımını derinleştirmeye, bu suretle ikili geleneksel dostluğa kalıcı ivme kazandırmaya hazır olduklarını ifade etti.

Çin’in Ekvator Ginesi'nin ekonomik ve toplumsal gelişme alanlarındaki çalışmalarının yanı sıra, ekonominin çeşitlendirilmesi ve sanayileşmenin hızlandırılması yönündeki çabalarını desteklediğine işaret eden Xi Jinping, Çinli şirketleri de ülkeye yatırım yapmaya teşvik ettiklerini dile getirdi.

Çin’in Ekvator Ginesi’yle tarım alanındaki ve kırsal çalışmalardaki deneyimleri paylaşmaya, tarım teknolojileri yardım projelerini uygulamayı sürdürmeye hazır olduğuna dikkat çeken Xi, Ekvator Ginesi ile sağlık, eğitim ve kültür gibi alanlardaki iletişim ve işbirliğini derinleştirerek, iki halka daha fazla fayda sağlamayı arzuladıklarını kaydetti.

Xi, Ekvator Ginesi dahil olmak üzere tüm gelişmekte olan ülkelerle beraber barış içinde bir arada yaşamanın beş ilkesinin ruhunu yayarak, uluslararası meseleler üzerindeki koordinasyon ve işbirliğini güçlendirmeye, gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarları ile uluslararası adalet ve hakkaniyeti korumaya ve insanlığın kader birliğinin inşasını hızlandırmaya istekli olduklarını söyledi.

Afrika ülkeleriyle olan dayanışma ve işbirliğinin Çin’in dış politikasının temel taşını oluşturduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Xi, Afrika ülkeleriyle Çin-Afrika İşbirliği Forumu’nu en iyi şekilde düzenlemeyi, geleneksel dostluğu yaygınlaştırmayı, dayanışma ve işbirliğini derinleştirmeyi, geleceğe yönelik kalkınma için işbirliği planlarını görüşmeye ve Çin-Afrika kader birliğinin inşasında yeni bir sayfa açmaya hazır olduklarını kaydetti.

Ekvator Ginesi Devlet Başkanı Obiang, Çin’in Ekvator Ginesi’nin kardeş ülkesi ve güvenilir stratejik ortağı olduğunu hatırlatarak, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinden bu yana geçen 54 yıl boyunca ikili ilişkilerin iyi bir şekilde geliştiğine ve tarihin en güzel döneminde bulunduğuna dikkat çekti.

Çin ve Ekvator Ginesi arasındaki işbirliğinin öteden beri eşitlik ve karşılıklı saygıya dayandığını ifade eden Obiang, Afrika’ya gönderilen Çinli sağlık ekipleri, Çin’in yardımıyla inşa edilen Çin-Ekvator Ginesi Dostluk Hastanesi gibi önemli projelerin yerel halka fayda getirdiğini dile getirdi.

Çinli işletmeleri Ekvator Ginesi’nde yatırım yapmaya davet eden Obiang, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ileri sürülen insanlığın kader birliğini oluşturma konsepti, Kuşak ve Yol’un inşası, Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi’nin insanlığın barış ve gelişmesinin hızlandırılmasına ve daha güzel bir dünya inşa edilmesine yararlı olacağını kaydetti.

Çin’in bölgesel sorunların siyasi çözüme bağlanmasında oynadığı rolün yanında, küresel barış ve kalkınmayı hızlandırmak için gösterdiği çabaları öven Obiang, Çin ile birlikte Çin-Afrika İşbirliği Forumu ve BRICS gibi farklı çerçevelerde işbirliğinde bulunarak, küresel yönetişim sisteminin daha rasyonel ve adil bir yönde gelişmesini ilerletmeye hazır olduklarının altını çizdi.

Tek Çin ilkesine kararlılıkla bağlı kalacaklarını ve Taiwan’ın Çin’in bölünmez bir parçası olduğunu vurgulayan Obiang, Taiwan’ın bağımsızlığı yanlısı girişimlere karşı olduklarını ve Çin hükümetinin ulusal yeniden birleşme için sarf ettiği çabaları kararlılıkla savunacaklarını dile getirdi.

İki lider, görüşmenin ardından yatırım, kalkınma, dijital ekonomi ve yeşil kalkınma gibi alanlardaki ikili işbirliği belgelerinin imzalanmasına tanıklık etti.

Bunun yanında, Çin Halk Cumhuriyeti ve Ekvator Ginesi Arasında Kapsamlı Stratejik İşbirliği ve Ortaklık İlişkilerinin Tesisine İlişkin Ortak Bildiri yayımlandı.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.