Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 32°C
Az Bulutlu
Mersin
32°C
Az Bulutlu
Cts 32°C
Paz 31°C
Pts 30°C
Sal 30°C

Çin ile uzay işbirliğini yasaklayan ABD, Çin’den Ay toprak örneği istedi

Çin ile uzay işbirliğini yasaklayan ABD, Çin’den Ay toprak örneği istedi
REKLAM ALANI
9 Temmuz 2024 14:28
20

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, bu iddialara “ABD, sanki ‘Wolf Maddesi’nin ve diğer iç düzenlemelerin varlığını unutmuş. ABD’li bilim insanları ile ilgili kurumların Çin ile temas ve işbirliğine katılmalarına kendi hükümetleri izin veriyor mu?” diyerek karşılık verdi.

CGTN Muhabiri Seçil Dong'un haberine göre, 2011 yılında ABD Kongresi’nde onaylanan “Wolf Maddesi”yle, NASA’nın Çin hükümeti veya Çin ile ilişkili teşkilatlarla doğrudan işbirliği yapması ve NASA tesislerinin Çin’den resmi heyetler ağırlaması yasaklanmıştı. NASA Yöneticisi Bill Nelson daha sonra, “Wolf Maddesi”ne aykırı olmayan bir şekilde Amerikan araştırmacıların Ay örneklerini elde etmek için başvuru yapacağını belirtti.

ARA REKLAM ALANI

Geçen yılın ekim ayında Chang'e-5 Ay araştırma örneklerinin uluslararası başvurulara açık olduğunu duyuran Çin, bu kez değerli Ay toprak örneklerinin de uluslararası işbirliği kapsamında kullanılacağını bildirdi. Çin Ulusal Uzay İdaresi, Chang'e-6 keşif aracıyla toplanan kaya ve toprak örnekleri üzerinde yapılacak araştırmalara ilişkin başvuru sürecini ve ilgili uluslararası işbirliğine dair özel bilgileri ayrıntılı olarak yayımladı. Çin, tüm ülkelerden araştırmacıların ilgili sürece uygun olarak başvuruda bulunmalarını ve faydaları paylaşmalarını memnuniyetle karşılıyor.

Şimdi soru şu: NASA, Çin’den Ay örneklerini talep ederse, “Wolf Maddesi”ne aykırı mı olacak? İnsanları güldüren şey bu; diğer ülkelerin uzay keşif faaliyetlerini engellemek için uygulanan “Wolf Maddesi”, bu kez ABD’nin kendi ayağına sıkmasına neden oldu.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.