Dolar 32,7525
Euro 35,0851
Altın 2.450,67
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 31°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
31°C
Hafif Yağmurlu
Cts 31°C
Paz 31°C
Pts 31°C
Sal 31°C

Cari fazla veren sektörden ‘vize’ uyarısı

Cari fazla veren sektörden ‘vize’ uyarısı
REKLAM ALANI
8 Haziran 2024 16:24
27

Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD) Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak; “Türkiye, ağaç işleme makine sektöründe önemli bir kapasiteye sahip ve bu alanda büyük emekle elde edilen ihracat fazlası, ekonomimizin can damarlarından biri haline geldi. Ancak son dönemde yaşanan vize sorunları iş süreçlerimizi yönetmemize engel oluyor. Bu sorunların hızlı ve etkili bir şekilde çözülmesi elzem hale geldi” dedi.

Türkiye’nin toplam ihracatında en fazla paya sahip olan (Yüzde 41) Avrupa Birliği bölgesi ve Türkiye-AB arasında 210 milyar doları aşan ticaret hacmi, vize engellerini aşamıyor. AB kaynakları sorunun ‘teknik’ nedenlerden kaynaklandığını ve vize işlemlerinde kolaylık sağlanacağına dair açıklamalarda bulunsa da Türkiye’nin üreten ve ihraç eden sektörleri özellikle ticari vizelerde yaşanan aksamaların uzun vadeli sorunlara yol açabileceğinden endişe duyuyor. Son günlerde gündemin ilk sıralarında yer alan vize sorunları sanayicilerin yalnızca doğrudan ticaret yapma kapasitesini değil, aynı zamanda teknolojik gelişmeleri takip etme ve uluslararası iş birlikleri kurma şanslarını da sınırlıyor. Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD) Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, bu problemlerin aşılması için ticari vizelerde öncelikli işlem hakkı tanınması, dijitalleşme yoluyla işlemlerin hızlandırılması ve vize başvurularında şeffaflık sağlanması gibi adımların atılması gerektiğini söyleyerek çözüm yolları önerdi.

ARA REKLAM ALANI

SÜRDÜRÜLEBİLİR İHRACAT İÇİN ÇÖZÜM ŞART

Türk ağaç işleme makine sektörünün ihracat fazlası veren önemli sektörlerden biri olarak öne çıktığını belirten Arif Onur Kaçak, Avrupa’daki ticari bağlantılar ve müşteri ilişkilerinin sektörün gelir dengesi ve büyüme potansiyeli açısından kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Kaçak, “Sektör temsilcileri, mühendisler, satış personeli ve lojistik destek ekipleri gibi anahtar rol oynayan profesyonellerin Avrupa'ya seyahatlerinde karşılaştıkları vize engelleri, iş süreçlerini doğrudan etkiliyor. Vize başvurularındaki gecikmeler, ret oranlarındaki artışlar ve işlem süreçlerindeki zorluklar, sektör profesyonellerinin önemli ticaret fuarlarına, iş görüşmelerine ve teknik seminerlere katılımını kısıtlıyor. Biz AİMSAD olarak bu sorunların köklü bir çözüme kavuşturulması için daha sistemli ve hızlı hareket edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Vize işlemlerinin modernizasyonu, elektronik vize sistemi gibi çözümlerin hızlandırılması ve daha şeffaf bir süreç yürütülmesi, bu sorunların üstesinden gelinmesinde kritik öneme sahip. Vize sorunları sadece bireysel seyahatler için değil, aynı zamanda ürünlerin zamanında teslimatını sağlamakla yükümlü tır sürücüleri için de büyük bir engel teşkil ediyor. Avrupa'ya yapılan sevkiyatlar, tır sürücülerinin vize süreçlerinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle gecikiyor. Bu gecikmeler, tedarik zincirini olumsuz yönde etkiliyor. Söz konusu durum, müşteri memnuniyetini düşürüyor ve sektörlerin rekabet gücünü azaltıyor. Bu nedenle, tır sürücülerinin vize süreçlerinin sorunsuz ve hızlı işlemesi, tedarik zincirinin düzenli çalışması ve müşteri memnuniyetinin korunması açısından çok önemli” dedi.

ANKET YAPILDI, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SIRALANDI

Ağaç işleme makine sektörünün gündem maddesi olan ticari vize süreçlerinde yaşanan sorunlar ile alakalı AİMSAD üyesi firmalarla anket yapıldığını söyleyen Arif Onur Kaçak; “Ankette en büyük sorunlar arasında vize randevu tarihi bulamama, kısa süreli vize verilmesi ve uzun işlem süreleri yer alıyor. Kısa süreli vizeler, sürekli yeni başvurular gerektirerek zaman kaybı ve ek maliyet yaratıyor. Uzun süren vize başvuru süreçleri, iş dünyasında büyük fırsatların kaçırılmasına yol açıyor. Ankete göre vize alamama sorununun ticari faaliyetler üzerindeki en kritik etkisi, uluslararası itibar ve ilişkilerin zarar görmesi. Bu durum, firmaların güven kaybına ve uluslararası arenada geri adım atmalarına neden oluyor. Anketin devamında ise Türk iş insanlarının en kolay vize aldıkları ülkeler Almanya, Yunanistan, İtalya, Rusya ve Hollanda iken, en zor vize aldıkları ülkeler İngiltere, Almanya, ABD, Fransa ve İspanya olarak belirtildi. Almanya’nın hem en kolay hem de en zor vize veren ülkeler arasında yer alması dikkat çekiyor. Anket, iş insanlarının ticari vize sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini de ortaya koydu. Öneriler arasında vize sürecinin kaldırılması, eşitlik ilkesinin uygulanması, yeşil pasaport benzeri hakların verilmesi, online başvuru sürecinin sadeleştirilmesi, ticari ve turist randevularının ayrılması ve resmi iletişim yoluyla çözüm arayışları yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.