Dolar 32,7474
Euro 35,1962
Altın 2.446,44
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 32°C
Açık
Mersin
32°C
Açık
Sal 31°C
Çar 31°C
Per 31°C
Cum 30°C

BİST100 endeksi

BİST100 endeksi
REKLAM ALANI
3 Mayıs 2024 08:13
19

BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

TCMB'nin politika faizini sabit tutup, ''Enflasyonda bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı'' mesajı verilmesi sonrasında gözler bugün açıklanacak Nisan ayı enflasyonuna çevrildi.  Nisan ayında enflasyonun aylık bazda %3,5, yıllık bazda %70,3 artış bekliyoruz. Mayıs ayında doğalgaz fiyatlamalarındaki kat sayı nedeniyle enflasyonun %75'lere çıkması ardından ise Temmuz ve Ağustos aylarında baz etkisi ile enflasyonun sert geri çekilmesi bekleniyor.

ARA REKLAM ALANI

S&P'nin bugün  Türkiye'ye ilişkin değerlendirme yayımlaması bekleniyor. Anlık olarak S&P Türkiye'nin notunu B, not görünümünü ise Pozitif olarak değerlendiriyor. Belirtmemiz gerekir ki kredi derecelendirme kuruluşlarının yayımladıkları tarihlerde rapor yayımlama zorunlulukları da bulunmuyor. Yaklaşık bir yıl önce ekonomi yönetiminin değişmesi ile birlikte para ve maliye politikalarında da değişiklikler meydana geldi. Rasyonalite çerçevesi içerisinde başlayan adımların rakamlara da sirayet etmesi, yabancı algısı açısından Türkiye ekonomisine olan güvenin artmasına sebebiyet verdi. Özellikle TCMB Başkan değişikliği (Karahan – Erkan) sonrasında politikalarda değişiklik olur mu algısı yaratılmadan verilen mesajlar piyasaları rahatlattı. Enflasyonun kontrol altına alınamaması ile 2023'te karar metninde faiz artırımının sona erdiğine ilişkin mesajın tersine Mart ayında 500 baz puanlık faiz artırımı 'rasyonalitenin devamı' olarak anlamlandırılarak yabancı yatırımların ilgisini daha da fazla çekmişti. Ekonomi yönetiminin OVP program sonrasında 'görüşülmedik yatırımcı kalmayacak' açıklaması ile başlayan, yurt dışı ziyaretleri ile devam edilen, kredi derecelendirme kuruluşları ve yabancı kurumların Türkiye'ye ilişkin olumlu mesajları ile perçinlenen ekonomik güven durumu atılan adımların devamı ile daha da artacak görünüyor. Son olarak Fitch'in Türkiye notunu ve görünümünü yukarı yönlü revize etmesi sonrasında, ''politika tutarlılığındaki iyileşmenin sürdürülmesinin, Türkiye'nin kredi notu açısından olumlu olabileceğini'' bildirdi. S&P'den de Türkiye'nin kredi notunda yukarı yönlü revizyon beklemekteyiz.

Kaynak İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.