Dolar 32,5361
Euro 35,0170
Altın 2.434,38
BİST 10.446,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 31°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
31°C
Hafif Yağmurlu
Çar 31°C
Per 31°C
Cum 30°C
Cts 32°C

Bir nehirde yalnızca bir öğleden sonra 1,4 milyon ton atık plastik toplandı

Bir nehirde yalnızca bir öğleden sonra 1,4 milyon ton atık plastik toplandı
REKLAM ALANI
5 Mayıs 2024 09:31
29

Guatemala'daki Rio Motagua dünyanın en kirli nehirlerinden biri. Her yıl 30 milyon tona kadar plastik suyla birlikte Karayip Denizi'ne akıyor. Çöplerin çoğu Guatemala Şehri'nden geçen su yollarından geliyor.

Geçen yıl Ocean Cleanup çöpleri yakalamak için nehre 8,5 metre derinliğinde bir barikat kurdu ve şimdi de şimdiye kadarki en büyük yakalamayı gerçekleştirdiler. Kuruluş bir öğleden sonra toplam 272 kamyona 1.4 milyon ton plastik yükledi.

ARA REKLAM ALANI

Barikat, 'Önleyici Barika't olarak adlandırılıyor ve biri yukarı yönde diğeri aşağı yönde olmak üzere yüzer bomlardan oluşan bir sistem kullanılıyor. Akıntı yönündeki bomlar, ilk bomun ıskaladığı enkazı yakalıyor. Sistem nehrin kenarları boyunca beton temellere sabitlenmiş ve kazıklarla sabitlenmiş büyük beton ankrajlar kullanmakta.

Göteborg Üniversitesi'nde ekotoksikoloji profesörü olan Bethanie Carney ''Denizdeki plastiği temizlemek çok daha zordur. Bu buluş plastiği oraya ulaşmadan yakalıyor.'' diye konuştu.

Ancak barikatın da sınırları olduğuna, mikroplastikler ve kimyasalların bariyerden geçerek çevreyi kirletmeye devam ettiğine, ayrıca suda yaşayan bitki ve hayvanlara zarar verme riski de olduğuna dikkat çeken Bethanie Carney "Asıl odaklanılması gereken konu plastik üretimini azaltmak ve plastiklerin doğaya karışmamasını sağlamak olmalıdır," diyor.

BM plastik anlaşmalarını destekleyen bir grup araştırmacının koordinatörü olan Bethanie Carney plastik bariyerleri gibi çözümlerin yanlış bir güvenlik hissi yaratabileceği ve şirketler için yeşil yıkama işlevi görebileceği konusunda uyarıyor.

Ocean Cleanup'ın ortakları arasında Coca-Cola, Kia ve Maersk gibi büyük şirketler yer alıyor.

Bethanie Carney ''Bu şirketler çevreye önem veriyormuş gibi görünmek isteseler de nehre karışan kendi ambalajlarıdır.'' diyor.

Ocean Cleanup ise büyük ve maliyetli projelerin gerçekleştirilmesinde ortaklarının önemini vurgulamakta ve onların katılımını kendi üretimi için sorumluluk almanın bir yolu olarak görüyor.
 

 

 

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.