Dolar 32,7525
Euro 35,0851
Altın 2.450,67
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 31°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
31°C
Hafif Yağmurlu
Cts 31°C
Paz 31°C
Pts 31°C
Sal 31°C

Bakan Bolat: Türkiye ekonomisi son 15 çeyrektir sürekli büyüyor

Bakan Bolat: Türkiye ekonomisi son 15 çeyrektir sürekli büyüyor
REKLAM ALANI
31 Mayıs 2024 12:16
19

Bakanlığın açıklamasına göre, 2024 yılı ilk çeyreğinde Türkiye verisi açıklanan Avrupa Birliği (AB) ve G-20 ülkelerine kıyasla en hızlı büyüyen ekonomi oldu. İhracatı artırmaya ve ithalatı düşürmeye yönelik atılan adımlar neticesinde 2024 yılı ilk çeyreğinde yüzde 5,7’lik büyümenin 1,6 yüzde puanı dış ticaretten geldi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “2024 yılının birinci çeyreğinde Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) yüzde 5,7 oranında artış göstermiştir. Böylece Türkiye ekonomisi kesintisiz büyüme performansını 15 çeyrektir sürdürmüştür.” dedi.

ARA REKLAM ALANI

2024 yılının ilk çeyreğinde mal ve hizmet ihracatı yıllık bazda yüzde 4,0 oranında artış göstererek büyümeye 0,9 puan katkı verdi. Yılın ilk çeyreğinde ithalattaki düşüşün de etkisi ile yüzde 5,7 oranında büyümeye dış ticaretin katkısı 1,6 puan seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu katkı son 7 çeyreğin en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye'nin, verisi açıklanan AB (27 üye ülke) ve G-20 ülkelerine kıyasla en hızlı büyüyen ekonomi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, ''İlk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Bakan Bolat: 2024 yılı ilk çeyreğinde nominal GSYH (yıllıklandırılmış) 1 trilyon 158 milyar dolara (2023: 1 trilyon 119 milyar dolar) ulaşmış ve böylece rekor yenilenmiştir. Yatırımların altında yer alan makine teçhizat yatırımları yüzde 11,9’luk artış oranıyla güçlü seyrini korumuş ve artış serisini 18. çeyreğe taşımıştır.'' denildi.

Bakan Bolat değerlendirmesini şöyle sonlandırdı:

''Büyümeye ilişkin veriler üretim, istihdam, yatırım, ihracat öncelikleri çerçevesinde oluşturduğumuz programın olumlu sonuçlarının artarak devam ettiğini göstermektedir. 2023 yılının ikinci yarısında başlayan ihracatın artması ve ithalatın azaltılması eğilimi sonucunda net ihracatın büyümeye katkısının 2024 genelinde pozitif olması beklenmektedir. Büyüme kompozisyonundaki bu dengelenme ile bir taraftan daha kaliteli bir büyüme patikasında ilerlenmekte, diğer taraftan makroekonomik istikrar güçlenmektedir.'' 

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.