Dolar 34,2117
Euro 37,2813
Altın 2.929,97
BİST 8.860,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 28°C
Parçalı Bulutlu
Mersin
28°C
Parçalı Bulutlu
Çar 26°C
Per 23°C
Cum 23°C
Cts 24°C

Yeni haftanın gündemi ve beklentiler

Yeni haftanın gündemi ve beklentiler
REKLAM ALANI
12 Şubat 2024 08:57
44

12 Şubat 2024 Pazartesi Türkiye; İş Gücü İstatistikleri (Aralık)

13 Şubat 2024 Salı Türkiye; Cari İşlemler Dengesi (Aralık), Perakende Satış Endeksleri (Aralık) Almanya; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Şubat) Euro Bölgesi; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Şubat) ABD; TÜFE (Ocak)

ARA REKLAM ALANI

14 Şubat 2024 Çarşamba İngiltere; TÜFE/ÜFE (Ocak) Euro Bölgesi; GSYİH (4Ç23-İkinci Tahmin), Sanayi Üretimi (Aralık)

15 Şubat 2024 Perşembe Türkiye; Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Ocak) Japonya; GSYİH (4Ç23-Öncü) İngiltere; GSYİH (4Ç23- Öncü), İmalat Üretimi (Aralık) ABD; Perakende Satışlar (Ocak), Sanayi Üretimi (Ocak), NY Empire State İmalat Endeksi (Şubat), Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Şubat)

16 Şubat 2024 Cuma TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Şubat), Konut Fiyat Endeksi (Aralık), Konut Satışları (Ocak), Tarım ÜFE (Ocak) İngiltere; Perakende Satışlar (Ocak) ABD; ÜFE (Ocak), İnşaat İzinleri (Ocak-Öncü), Konut Başlangıçları (Ocak), Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (Şubat-Öncü)

– Almanya ve Çin’in enflasyon verilerinin ardından bu hafta küresel piyasalarda ABD ve İngiltere’nin enflasyon verileri takip edilecek. Euro Bölgesi, Japonya ve İngiltere’de GSYİH rakamları izlenecek.

ABD TÜFE/ÜFE verileri

Bu hafta küresel piyasaların seyri açısından en önemli gelişme ABD’de sırasıyla salı ve cuma günleri açıklanacak ocak ayı TÜFE ve ÜFE verileri olacak. Yılın ilk ayında piyasa beklentisi, TÜFE’nin aylık %0,2, yıllık %2,9 arttığı, çekirdek TÜFE’nin aylık %0,3, yıllık %3,8 arttığı yönünde. Aralıkta, TÜFE aylık %0,2, yıllık %3,3 artarken çekirdek TÜFE aylık %0,3, yıllık %3,9 artmıştı. TÜFE rakamları, 29 Şubat’ta açıklanacak, kilit önemdeki diğer ABD enflasyon verisi PCE Fiyat Endeksi için gösterge olabilmesi açısından önem arz etmektedir. Zira, FED, para politikası hedefleri çerçevesinde yıllık %2 enflasyon hedeflemesinde çekirdek PCE’yi izlemeyi tercih etmekte. Ancak, her iki gösterge de tüketici fiyatları artışında belirgin bir yavaşlamayı işaret etse de henüz Fed’in hedefinin üzerinde. Yıllık TÜFE artışı 1Y22 sonunda %9,1 ile 1981’den beri en yüksek seviyeyi görmüştü. Ardından on iki ay art arda azalarak Haziran 2023’te %3,0’e kadar geriledi. Hazirandan bu yana altı aydır %3,0 ile %3,7 arasında dalgalanıyor. Çekirdek endekste yıllık artış düşüş eğilimini sürdürse de aralıkta %3,9 ile ilk kez %4 seviyesinin altını gördü. Çekirdek PCE tarafında yıllık artış aralıkta %2,9’a gerileyerek hızlı düşüş eğilimini korumuştu. Enflasyon verisinin beklenenden yüksek gelmesi durumunda Fed faiz indirimi beklentilerinin azalmasıyla ABD dolarının bir miktar güçlenmesi ve risk piyasalarında kısa vadeli iştahın azalması beklenebilir. Enflasyonun görece yüksek seyri ve iş gücü piyasasının güçlü seyri de dikkate alındığında Fed’in faiz patikasının net olmaması dolayısıyla -özellikle 1Y24 dönemine yönelik -beklentilerde yüksek bir oynaklık var. Mevcut durumda mart ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına yönelik beklentiler federal fonlama faizinin %84 ihtimalle %5,25-5,50 aralığında kalacağı, %16 ihtimalle 25bp indirimle %5,00-5,25 aralığına çekileceği yönünde. Fed fonlama vadelilerine göre yıl sonuna kadar yaklaşık %32 ihtimalle 125bp, %31 ihtimalle 100bp faiz indirimine gidileceği düşünülüyor. Piyasa ilk faiz artırımının yaklaşık %52 ihtimalle mayıs toplantısında gelmesini bekliyor.

İngiltere TÜFE/ÜFE verileri

ABD TÜFE verisinin ardından çarşamba günü İngiltere’nin ocak ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE verileri açıklanacak. İngiltere’de TÜFE artışı aralıkta aylık %0,4, yıllık %4,0 ile beklenmedik bir şekilde hızlanmıştı. Çekirdek TÜFE de beklentinin üzerinde aylık %0,6, yıllık %5,1 artış kaydetmişti. İngiltere’de manşet enflasyon 2Y22’de %11,1 ile kırk bir yılın zirvesini görmesinin ardından aşağı yönlü bir seyir izleyerek Kasım 2023’te %3,9’a kadar geriledi. Buna karşın İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) %2 hedefinin üzerinde seyretmektedir. Üretici fiyatları tarafında; ÜFE aralıkta aylık %0,6 ile beklenenden fazla azalırken yıllık bazda %0,1 arttı. ÜFE 2Y22’de yıllık %17,5 ile en hızlı artışını kaydetmesinden sonra hızla yavaşlayarak Temmuz 2023’te ilk kez yıllık bazda gerilemişti. Temmuz-aralık arasındaki altı ayın dördünde yıllık bazda düşüş kaydetti. Ocak toplantısında politika faizini %5,25 seviyesinde sabit bırakan BoE Para Politikası Kurulu’nun (PPK) altı üyesi faizlerin sabit bırakılması yönünde oy kullanırken iki üye faizlerin 25bp artırılması, bir üye 25bp indirilmesi yönünde oy kullanmıştı.

Euro Bölgesi, Japonya, İngiltere’de 4Ç23 GSYİH verileri

Euro Bölgesi’nde çarşamba günü 4Ç23 GSYİH verilerinin ikinci okuması açıklanacak. Geçen yılın ilk çeyreğinde %0,1 küçülen Euro Bölgesi, ikinci çeyrekte %0,1 büyümesinin ardından üçüncü çeyrekte %0,1 küçülmüştü. 30 Ocakta açıklanan öncü verilere göre GSYİH son çeyrekte çeyreklik bazda sabit kalırken bir önceki yıla göre %0,1 büyüme kaydetti. 4Ç23’te çeyreklik bazda; Almanya ekonomisi %0,3 daraldı, Fransa GSYİH’si sabit kalırken İtalya %0,2, İspanya %0,6 büyüme kaydetti.

Perşembe günü Japonya ve İngiltere’de 4Ç23 öncü GSYİH verileri açıklanacak. Japonya ekonomisi geçen yılın ilk ve ikinci çeyreklerinde çeyreklik bazda sırasıyla %0,7 ve %1,2 büyürken üçüncü çeyrekte %0,7 küçülmüştü. Son çeyrekte %0,3 büyüme olduğu tahmin edilmektedir. Yılın son çeyreğine ilişkin veri akışı ılımlı bir büyüme olduğunu işaret etmektedir.

İngiltere ekonomisi geçen yılın ilk ve ikinci çeyreklerinde çeyreklik bazda sırasıyla %0,1 ve %0,2 büyürken üçüncü çeyreğinde %0,1 daralmıştı. Piyasanın tahmini İngiltere ekonomisinin art arda ikinci kez %0,1 daralarak 4Ç23’te teknik resesyona girdiği yönünde. İngiltere’de hizmet sektörü göstergeleri gücünü korusa da yılın son çeyreğine ilişkin imalat ve tüketim harcamaları verileri büyümeyi desteklemiyor.

– Yurt içinde yılın ilk Enflasyon Raporu ve ocak ayı enflasyon verilerinin ardından piyasayı bu hafta yoğun bir veri akışı, Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 4Ç23 bilançoları ve Hazine ihaleleri bekliyor.

Piyasa Katılımcıları Anketi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haftanın son işlem günü yayımlayacağı şubat ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi piyasanın enflasyon beklentilerini işaret etmesi açısından oldukça önemli olacaktır. Zira, geçen hafta yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın sunumunu yaptığı, 2024’ün ilk Enflasyon Raporu’nda Banka’nın enflasyon beklentileri sabit bırakılmış, sunumun ardından piyasanın risk iştahında artış izlenmişti. TCMB’nin enflasyon beklentilerinde değişikliğe gitmemesinin ve sunumun ardından piyasanın enflasyon beklentilerinin ne yönde değiştiği önem arz etmektedir. Mevcut durumda TCMB’nin 2024, 2025 ve 2026 yılları için enflasyon tahmini sırasıyla %36, %14 ve %9 seviyelerinde bulunuyor. TCMB’nin ocak ayındaki Piyasa Katılımcıları Anketi itibarıyla anket katılımcılarının 2024 sonu enflasyon beklentisi %42,04 seviyesindeydi. Ayrıca, katılımcıların yıl sonu USDTRY kuru beklentisi 40,00 seviyesinde oluşmuştu.

Cari işlemler dengesi

TCMB, salı günü aralık ayı ve yılın tamamına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayımlayacak. Cari işlemler hesabı kasımda 2,72mlr USD açık verirken altın ve enerji hariç cari denge 2,15mlr USD fazla vermişti. Ocak-kasım döneminde cari denge 42,61mlr USD açık verdi.

Perakende satışlar, BIST şirketlerinin 4Ç23 bilançoları

Salı günü, ayrıca, TÜİK’in açıklayacağı aralık perakende satış endeksleri, ciro endeksleri ve dış ticaret endeksleri ve BIST şirketlerinin bilançoları takip edilecek. Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi yıllık artışı ekimde %13,4 iken kasımda %12,8’e gerilemişti. Perakende satışlardaki artış geçen yılın temmuz ayından beri yavaşlıyor. Aylık artış hızı %1,9’dan kasımda %0,2’ye geriledi. Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 4Ç23 finansalları açıklanmaya devam ediyor. Bu hafta salı günü ISCTR, TAVHL, TOASO bilançoları beklenmektedir.

İş gücü istatistikleri

Haftanın ilk işlem günü yurt içinde aralık ayı iş gücü istatistikleri açıklanacak. Kasımda, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik (Ma) oranı %9,0 seviyesinde gerçekleşti. Genç nüfusta Ma işsizlik oranı %16,5 olurken Ma atıl işgücü oranı %22,7 olmuştu.

Bütçe dengesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) perşembe günü ocak ayı merkezi yönetim bütçe istatistiklerini yayımlayacak. Geçen yıl bütçe dengesi 1,37trln TL açık verirken faiz dışı denge 700,35mlr TL açık verilmişti. 2023 bütçe tahmini bütçe dengesinin 659,42mlr TL, faiz dışı dengenin 13,28mlr TL açık vereceği yönündeydi.

Ayrıca, perşembe TCMB’nin haftalık bazda yayımladığı menkul kıymet istatistikleri ile para ve banka istatistikleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık sektör verileri takip edilecek.

Konut Fiyat Endeksi, konut satış istatistikleri

Haftanın son işlem gününde TCMB’nin aralık ayı Konut Fiyat Endeksi (KFE) ve TÜİK’in açıklayacağı ocak ayı konut satış istatistikleri izlenecek. KFE, kasımda aylık %1,9, yıllık nominal %82,8, reel olarak %12,4 artmıştı. Türkiye genelinde konut satışları aralıkta yıllık %33,4 azalarak 138 bin 577 olurken 2023 yılının tamamında bir önceki yıla göre %17,5 azalarak 1 milyon 225 bin 926 adet ile 2014’ten beri en düşük seviyede gerçekleşti.

TÜİK, cuma günü, ayrıca ocak ayı tarım ÜFE verisini açıklayacak. Tarım ÜFE aralıkta aylık %6,34, yıllık %52,66 artmıştı.

Hazine tahvili ihaleleri

Pazartesi ve salı günleri Hazine’nin tahvil ihaleleri takip edilecek. Pazartesi 14 aylık kuponsuz ve 10 yıllık sabit kuponlu tahvil ihaleleri, salı 4 yıllık TLREF'e endeksli ve 6 yıllık değişken faizli tahviller için ihaleye çıkılacak.

Geçtiğimiz hafta ne oldu?

– Avrupa hisse endeksleri geçen hafta karışık bir görünüm ortaya koydu. Almanya’da DAX Endeksi hafifçe artarak 16.926 puana yükseldi. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi %0,56 düşüşle 7.572 puana geriledi. Fransa’da CAC 40 Endeksi %0,73 artışla 7.647 puana ulaştı. EUR/USD paritesi 1,08 seviyesinden işlem görmeye devam etti. Dolar Endeksi ise sınırlı artışla 104,1 puana yükseldi. Hafta başında S&P Global ocak ayı nihaî hizmet ve bileşik PMI verilerini açıkladı. Bileşik PMI Almanya’da 47 puan ve Euro Bölgesi genelinde 47,9 puanda gerçekleşti. Böylece Almanya ve Euro Bölgesi eşik değerin (50) altında kalarak ekonomik aktivitenin daralmaya devam ettiğini gösterdi. Bileşik PMI İngiltere’de 52,9’a ve ABD’de 52 puana yükseldi. Böylece eşik değerin hemen üzerinde yer alan İngiltere ve ABD görece daha güçlü bir görünüm ortaya koydu. Ayrıca Sentix’in açıkladığı verilere göre Euro Bölgesi’nde yatırımcı güven endeksi -12,9 puana yükselerek bir miktar iyileşti. Ancak yatırımcı güveninin pozitif bölgeye geçmemesinden dolayı Bölge’deki kötümser hava sürmekte. Akabinde Eurostat’ın açıkladığı aralık ayı verilerine göre Euro Bölgesi’nde perakende satışlar aylık bazda %1,1 ve yıllık %0,8 geriledi. Avrupa’nın lokomotifi Almanya’nın aralık ayına ilişkin imalat sektörü sipariş verileri açıklandı. Buna göre piyasanın aylık bazda %0,1 düşüş beklediği fabrika siparişleri sürpriz biçimde %8,9 arttı. Ancak ülkenin sanayi üretimi aynı dönemde aylık bazda %1,6 ve yıllık %3 düştü. Piyasa beklentisi aylık bazda sanayi üretiminin %0,4 düşüş yönündeydi. Ayrıca cuma günü Almanya’da ocak ayı nihai TÜFE verisi takip edildi. Aylık TÜFE %0,2 ve yıllık TÜFE %2,9 artışla piyasa beklentisini karşıladı.

– ABD’de hisse endeksleri pozitif bir görünüm sergiledi. Nasdaq Bileşik Endeksi %2,31, S&P 500 Endeksi %1,37 ve Dow Jones Endeksi %0,04 artış kaydetti. ABD Hazine tahvili faizleri yükseldi; 10 yıllıkların faizi 15,3bp artışla %4,18’e ve 2 yıllıkların faizi 10,8bp artışla %4,48’e ulaştı. ABD’de işsizlik maaşı başvuruları son üç hafta içerisinde ilk kez gerileme kaydederek ABD’de istihdam piyasasına yönelik ısınma sinyalleri verdi. Çalışma Bakanlığı verilerine göre 3 Şubat haftasında ülkede işsizlik maaşı başvuruları 9 bin azalarak 218 bine geriledi. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları haricinde ABD’de geçen hafta ekonomik veri akışı sakin seyretti.

– Emtia grubundan Brent petrol %5,57 artışla varil başına 81,6USD’den alıcı buldu. Kıymetli madenlerden ons altın %0,72 değer kaybederek 2.025USD’ye geriledi.

– BIST100 Endeksi geçen hafta 8.694-9.045 puan aralığında işlem gördü. Gösterge endeks %4,39 artışla küresel hisse endekslerinden pozitif ayrıştı ve haftayı en yüksek seviyede tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 605,8mlr TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru %0,67 artışla 30,71 TL’ye ve EUR/TRY kuru %0,74 artışla 33,16 TL’ye yükseldi. Gram altınsa oldukça sınırlı değer kazandı ancak 2 bin TL’nin altında kalmaya devam etti. TÜİK ocak ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE aylık bazda %6,70 ve yıllık %64,86 arttı. Böylece temmuz ayından bu yana görülen aylık TÜFE’deki yavaşlama ara verdi. ÜFE ise aylık %4,14 ve yıllık %44,20 yükseldi. TCMB ocak ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. TCMB’nin değerlendirmesinde yıllık enflasyonun temel mal ve daha belirgin olarak enerjide yükseldiği, diğer ana gruplarda ise gerilediği belirtildi. Gıda grubunda güçlü fiyat artış eğiliminin sürdüğünü ifade eden TCMB; ücret, yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamaları ve geriye doğru endeksleme davranışının etkisiyle hizmet grubunda aylık enflasyonun belirgin olarak yükseldiğini söyledi. TCMB’nin yılın ilk enflasyon raporunun sunumunu yeni Başkan Fatih Karahan gerçekleştirdi. TCMB 2024 yıl sonu enflasyon tahminini %36 olarak korurken, Başkan Fatih Karahan para politikasının gerekli sıkılık düzeyine ulaştığını, politika faizinin mevcut seviyede gerektiği müddetçe kalacağını ancak enflasyon görünümünün bozulması halinde yeniden sıkılaştırmaya gidilebileceğini açıkladı. Enflasyon Raporu sunumuyla birlikte hisse senedi piyasasında alımlar arttı.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.