Dolar 43,6098
Euro 51,7199
Altın 7.051,43
BİST 13.521,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 18°C
Parçalı Bulutlu
Mersin
18°C
Parçalı Bulutlu
Sal 16°C
Çar 17°C
Per 15°C
Cum 15°C

Mudanya Tirilye’de denizden haç çıkarma töreni yapıldı

Mudanya Tirilye’de denizden haç çıkarma töreni yapıldı
18 Ocak 2026 19:16
38
A+
A-

Fener Rum Patrikhanesi, Bursa’nın Mudanya ilçesi Tirilye Mahallesi’nde kutsal haçın denize atılarak suların kutsanması törenini 8. kez düzenledi. Törende barış, bereket ve doğanın arınması için dualar edildi.

BURSA (İGFA) – Fener Rum Patrikhanesi tarafından Mudanya’ya bağlı Tirilye Mahallesi’nde ilki 2019 yılında organize edilen kutsal haçın denize atılarak suların kutsanması töreni, bu yıl 8’inci kez düzenlendi.

Hıristiyan inancına göre Hz. İsa’nın Ürdün Nehri’nde vaftiz edilişinin anısına “kutsal haçın denize atılarak suların kutsanması” töreni Mudanya’nın Tirilye sahilinde bu yıl da tekrarlandı.

Tirilye’deki ilk etkinlik Rumların mübadele ile gidişinden sonrasında Taş Mektep’te kalan 1927 yılına kadar Dar’ül Eytam öğrencilerinin yemekhanesi olarak kullanılan ve 2008 yılına kadar da Tirilyelilere sinema ve düğün salonu olarak hizmet veren şimdiki Tirilye Kültür Merkezi olan Aziz Vasil Kilisesi’nde gerçekleşti.

Ortodoks ve Rum cemaati ile Bursa Ortodoks Kilise Topluluğu Metropoliti Yuakim Billis’in de katılım sağlanan ayin, Metropolit Maksimos tarafından yönetildi. Ayinde; dünyada barışın hâkim olması, suların bereketlenmesi ve doğanın arınması için dualar edildi.

Daha sonra haç çıkarma töreni için Tirilye Caddesi’nden kortej eşliğinde iskeleye yürüyen katılımcılar, daha sonra Vaftiz Günü ritüellerinin önemli etkiliğine şahitlik etti. Çok sayıda kişinin izlediği törende Ortodoks geleneğine uygun olarak Tirilye’nin serin sularına atılan haç törenle çıkarıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.