Dolar 34,0213
Euro 38,0594
Altın 2.833,01
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 28°C
Hafif Yağmurlu
Mersin
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 28°C
Cts 26°C
Paz 27°C
Pts 29°C

“İşbirliği karşılıklı yarar getirir, mücadele karşılıklı kayıp ve zarar demektir”

“İşbirliği karşılıklı yarar getirir, mücadele karşılıklı kayıp ve zarar demektir”
REKLAM ALANI
9 Temmuz 2024 15:56
11

CMG Muhabiri Yi Mu'nun değerlendirmesinde,  Çinli şirket BYD'nin Türkiye'de yatırım yaparak bir fabrika kuracağı haberi bu sabah arkadaşlarım arasında çok paylaşıldı. İki tarafın imzaladığı anlaşmaya göre BYD, yılda 150 bin araç üretecek bir fabrika ve Ar-Ge merkezi kurmak için yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapacak. Fabrika 2026 yılının sonunda faaliyete geçecek ve 5 bine kadar iş yaratılacak. Neredeyse aynı zamanda Türkiye, geçen cuma günü Avrupa'nın ayak izlerini “takip etmekten" vazgeçerek, yatırım teşvik politikası kapsamında otomobil ithalatına ek vergiler getirmeyeceğini açıkladı." bilgisi verildi.

CMG Muhabiri: Yi Mu Çin ve Türkiye arasındaki işbirliği şüphesiz “1+1>2" kazan-kazan etkisi yaratacağını belirtti, ve ekledi:

ARA REKLAM ALANI

"Türkiye için otomotiv endüstrisi şu anda ülke ekonomisinde önemli bir rol oynamaktadır. 2023 yılında Türkiye'nin otomobil ve yedek parça ihracatı 35 milyar 700 milyon doları buldu ve ülke ihracatında ilk sırada yer aldı. BYD'nin bir fabrika inşaatına yatırım yapacağı haberi Türk otomobil endüstrisine bir doping enjekte edecek ve Türk otomobil ihracatını daha da hızlandıracaktır. Aynı zamanda BYD'nin Türkiye'ye gelmesi, Türkiye'nin yeni enerji araç endüstrisinin gelişimine hız verecek. Türk hükümeti, yeni enerji araçlarının yaygınlaşmasını teşvik etmek için satın alma vergilerinden muaf tutma ve araba satın alma sübvansiyonları sağlama gibi bir dizi tercihli politika uygulamaktadır. Türkiye enerji piyasası düzenleyicisi, Türkiye'de 2025 yılına kadar elektrikli araç sayısının yaklaşık 180 bin artmasını bekliyor. Ayrıca, BYD'nin gelişi Türkiye'ye birçok iş imkanı da sağlayacaktır."

 BYD için, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan gümrük birliği anlaşmasının Türkiye'de üretilen otomobillerin ek vergiler olmaksızın Avrupa Birliği'ne ihraç edilmesini sağladığını öne süren CMG Muhabiri: Yi Mu şu ifadelere yer verdi:

"BYD'nin Türkiye'de fabrika yatırımları, Avrupa Birliği'ne erişimini artıracak ve Avrupa pazarını daha fazla keşfetmesine yardımcı olacaktır.  Ayrıca, AB pazarını yaymasının yanı sıra Türkiye'nin kendi otomotiv pazarı da büyük bir potansiyele sahiptir. Türkiye 85 milyondan fazla nüfusa sahip ve son dönemde Türkiye'nin otomobil satışlarının yüzde 7,5'ini elektrikli araçlar oluşturuyor. 2024 yılının ilk dört ayında Türkiye'de elektrikli araç satışları 20 bin adedi aştı. İlgili kurumlar, Türkiye'nin elektrikli araç satışlarının 2030 yılına kadar yüzde 30'un üzerinde olacağını öngörüyor."

CMG Muhabiri: Yi Mu'nun değerlendirmesi şöyle:

"Çin ile Türkiye arasındaki işbirliği bir kez daha AB'ye şunları anlatıyor: "İşbirliği karşılıklı yarar ve kazan-kazan getirir, mücadele ise karşılıklı kayıp ve zarar demektir.” Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Macaristan Ekonomi Bakanı Marton Nagy, serbest rekabetin ve küreselleşmenin ekonomik kalkınmaya elverişli olduğunu söyledi. Nagy’a göre, ülkeler arasındaki her türlü ticaret savaşı, ekonomik kalkınmaya büyük bir yük getirecektir. Bir taraf ek vergi uygulamaya başlarsa, diğer tarafın karşı önlem alması çok doğal ve normal bir tepkidir. Bu, hiçbir yarar getirmeyecektir. AB'nin, Çin-Türkiye işbirliği örneğinden ders çıkararak, elektrikli araçlar alanındaki göreceli geri kalmışlığını fark etmesi ve ek vergilerin uygulanmasının kötü bir yöntem olduğunu görmesi bekleniyor. Aksi taktirde bu, Avrupa ekonomisinin rekabet gücünü korumaz, aynı zamanda Avrupalı tüketicilerin çıkarlarına zarar verir, Avrupa-Çin otomobil endüstrisi zincirinin işbirliğini zedeler ve AB'nin yeşil ve düşük karbonlu dönüşümünü geciktirir."

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.