Dolar 35,1777
Euro 36,7212
Altın 2.966,33
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 13°C
Yağmurlu
Mersin
13°C
Yağmurlu
Pts 14°C
Sal 14°C
Çar 12°C
Per 13°C

Ziraat Yatırım: Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu iki basamak birden artırdı

Ziraat Yatırım: Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu iki basamak birden artırdı
REKLAM ALANI
22 Temmuz 2024 14:49
38
A+
A-

USD/TRY: Ziraat Yatırım, cuma gecesi kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu yönetişimdeki iyileşmeler ve geleneksel para politikasına geri dönüşün desteğiyle iki basamak birden artırarak B3'ten B1'e yükselttiğini belirtti. Notun görünümü de pozitif olarak korundu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek görünümün pozitif olarak korunmasının potansiyel not artışlarının sürebileceğine işaret ettiğini açıkladı. Buna ek hafta sonunda Merkez Bankası'ndan sıkı para politikasını destekleyecek adımlar geldi. Buna göre, yabancı para krediler için yüzde 2 olan aylık büyüme sınırının yüzde 1,5'e indirilmesine, Türk lirası kredilerde yüzde 2 olan aylık büyüme sınırlarının sabit tutulmasına karar verildiği duyuruldu. Bu gelişimler TL'nin reel değerlenme süreci için destekleyici ki halihazırda yarınki TCMB toplantısında Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını koruması bekleniyor. Geçen hafta önemli bir değişim göstermeyen ve 33,03 seviyesinden kapatan Dolar/TL'de ise bugün söz konusu kapanış etrafında düşük oynaklıkta hareketler gözlenebilir. Yurtiçinde veri tarafına bakıldığında; perşembe günü reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı takip edilecekken, bugün piyasa katılımcı anketi izlendi. Buna göre, katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 43,52 olarak açıklanırken, bu anket döneminde yüzde 42,95 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 30,02 olarak (Önceki yüzde 31,79) gerçekleşmiştir. Yurtdışında ise bir taraftan Fed üyelerinin açıklamaları izlenirken, diğer yandan ABD'de Başkanlık seçimleri öncesindeki siyasi gelişmeler takip edildi. 31 Temmuz'daki Fed faiz kararı öncesinde sessiz haftaya girilmeden önce konuşan son Fed üyelerinden biri olan Williams, son aylardaki enflasyon düşüşünün cesaret verici olduğunu ancak Fed'in yüzde 2 hedefine geri döndüğüne emin olmak için daha fazla veri görmek istediklerini yineledi. Öte yandan, ABD seçim sonuçlarının oluşturabileceği olası belirsizlikler ve ABD – Çin arasındaki ticaret savaşının tekrar yükselebileceği endişeleriyle teknoloji hisselerinde belirgin satışlar hakimdi. Haftaya başlarken ise ABD siyasetinin gündemin ön sıralarında kalmaya devam ettiğin izliyoruz. ABD Başkanı Biden seçimler öncesinde adaylıktan çekildiğini ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i aday olarak onayladığını ve desteklediğini bildirdi. Bu gelişme sonrasında yaşanan fiyatlamalara bakıldığında; ABD vadelileri artıda seyrederken, paritelerde net bir hareket yok. Bu hafta ABD'de perşembe günü ikinci çeyrek büyüme verisi ile cuma günü Fed'in yakından izlediği çekirdek PCE verisi izlenecek. Avrupa'da ise PMI verileri öne çıkıyor.

ARA REKLAM ALANI

EUR/USD: Dün ABD Başkanı Biden'ın seçimler öncesinde adaylıktan çekildiğini açıklamasıyla birlikte ABD'deki siyasi gelişmeler piyasalar için belirleyici olmaya devam ediyor. Öte yandan Avrupa'da faiz oranlarının beklentilere paralel şekilde sabit bırakılması ve Lagarde'ın verilere bağlılık açıklamaları izlendi. Veri yoğun bir haftaya başlanırken, Dolar Endeksi (DXY) 104,3 civarında sakin seyrediyor. EURUSD ise geçtiğimiz haftayı yüzde 0,2'lik bir kayıp ile 1,0882 seviyesinden tamamladı. Bu hafta ABD tarafında perşembe günü ikinci çeyrek büyüme verisi ile cuma günü Fed'in yakından takip ettiği çekirdek PCE verisi izlenecek. Avrupa'da ise PMI verileri öne çıkıyor. Son olarak paritede teknik seviyelere bakıldığında, 1,0950 seviyesinde dirençle karşılaşan paritede yaşanan kısmi geri çekilmenin devam etmesi halinde 1,0850 ve 1,08 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir. Öte yandan, 1,0915 seviyesinin aşılması halinde 1,0950 direnç noktası tekrardan hedef olabilir.

XAU/USD: ABD tarafında siyasi gelişmeler ön planda kalırken, Ons Altın haftanın son üç gününü düşüşle tamamladı. Cuma günü yüzde 1,8'lik düşüş kaydeden değerli madende haftalık kayıp yüzde 0,4 olarak gerçekleşti. Bugüne ise hafif yükselişe başlayan Ons Altın'da alımlar zayıf. Teknik olarak da 2.425 direnç bölgesi aşılmadıkça aşağı yönlü riskler sürebilir ki 2.394 desteğinin altında 2.378 hedef olabilir. ABD'de siyasi haber akışı piyasalarda oynaklık yaratmaya devam edebilecekken, bu hafta ABD büyümesi ve Fed'in yakından izlediği çekirdek PCE rakamları değerli maden üzerinde etkili olabilecek veriler olarak öne çıkıyor. 

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.