Dolar 35,3248
Euro 36,4810
Altın 3.029,56
BİST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 20°C
Açık
Mersin
20°C
Açık
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 17°C

Ziraat Mühendisleri kendi çiftliklerini kurabilmesi için yeni projelerle teşvik edilmeli

Ziraat Mühendisleri kendi çiftliklerini kurabilmesi için yeni projelerle teşvik edilmeli
REKLAM ALANI
9 Ocak 2025 10:05
22
A+
A-

 Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, tarımsal öğretimin 179. Yılı münasebetiyle çeşitli açıklamalarda bulundu.

ARA REKLAM ALANI

ANKARA (İGFA) –  Tarımsal öğretimin 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul’da bugünkü adı ile Yeşilköy semtinde bulunan Ayamama Çiftliğinde kurulan Mekteb-i Zirai Şahane ile başladığını ve bu nedenle de 10 Ocak gününü kapsayan haftanın Tarım Haftası olarak kutlandığını anımsatan TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, stratejik sektör olan tarım alanında tarımsal öğretim ve eğitimin de stratejik öneme sahip olduğunu söyledi. 

Çelik, tarımda istenilen seviyeye gelmek için tarımsal öğretim ve eğitimin günümüzde çok daha fazla önem kazandığına işaret ederek, “Kesintisiz gıda üretim ve temininde tarımın ana aktörleri olan çiftçi, üretici ve yetiştirici kadar Ziraat Mühendislerinin de payı oldukça önemlidir. Dolayısıyla tarımsal öğretim ve eğitimin kalitesini artırmak mecburiyetindeyiz” ifadelerini kullandı. Tarımsal öğretimin büyük bir bölümünde daha çok teorik eğitime ağırlık verildiğini belirten Çelik, 4 yıllık eğitimin en az 2 yıllık bölümünde tamamen uygulamalı eğitime yer verilmesi ile mezun olacak mühendis adaylarının gerekli pratiğe kavuşarak çiftçilere, yetiştiricilere daha sağlıklı hizmet verebileceklerini anlattı.

Çelik, Ziraat Fakültelerinin eğitim ve öğretimin yanında öğrencileri girişimcilik konusunda da hazırlamalarının önemine vurgu yaparak, “Mezun olan binlerce ziraat mühendisinin işsizlik problemi yaşadığı ve birçoğunun meslekleri dışında çalışmak zorunda kalmaları ülkemiz tarımı adına üzüntü verici bir durumdur. Mezun olan gençlerimiz çoğunlukla Devlet kapısında işe girme umuduyla yıllarını heba etmektedir. Dolayısıyla Ziraat mühendislerinin iş hayatına ve girişimciliğe hazır olmaları konusundaki eksiklikleri fakültelerde öncelikle ele alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

Ziraat Fakültelerinden mezun olan gençlerin kendi çiftliklerini kurması yönünde teşvik edilmesi gereğine dikkat çeken Çelik, “Devletimiz tarafından binlerce işsiz Ziraat Mühendisleri için kendi çiftliklerini kurma yönünde teşvik edilerek destek verilmesi hem gençlerin istihdamını hem de bu gençlerin tarımsal üretime katkı vermesini sağlayacaktır. Bakanlığımız hayvancılık işletmeleri için temel destekler yanında gençlerimize ve kadın yetiştiricilerimize ilave destekler vermektedir. Ziraat Mühendisleri de bu desteklerden faydalanmanın yanı sıra ayrıca finansal açıdan kredilendirilmek suretiyle kendi çiftliklerini kurabilmelerini sağlayacak yeni projeler geliştirilerek hayata geçirilmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Genel Başkan Çelik, tarımsal öğretimin 179. yılını kutlayarak tarım sektörünün gelişimi için geçmişten bugüne kadarki süreçte çalışıp çabalayan Ziraat Mühendisleri ve ziraat teknisyenlerine ve onları eğiten, yetiştiren öğretim görevlilerine teşekkür etti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.