“Xi’nin Avrupa ziyareti dünyanın dikkatini çekiyor”
Cumhurbaşkanı Xi Jinping 5-10 Mayıs günleri arasında Fransa, Sırbistan ve Macaristan’a resmi ziyarette bulunacak.
Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Xi söz konusu ülkelere ziyaretini Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Macaristan Devlet Başkanı Tamás Sulyok ve Başbakanı Viktor Orban’ın davetleri üzerine gerçekleştirecek.
Bu, Xi’nin bu yılın ilk dış ziyareti, Fransa’ya üçüncü ziyareti, Sırbistan’a ikinci ziyareti ve Macaristan’a ilk ziyareti olacak. Bu ziyaret, Çin ile Fransa, Sırbistan, Macaristan ve Avrupa arasındaki ilişkilerin gelişmesi için büyük önem taşırken dünyanın barışına ve kalkınmasına güç katacak. Karşılıklı siyasi güveni artırmayı, pragmatik işbirliğini hızlandırmayı ve geleneksel dostluğu derinleştirmeyi amaçlayan bu ziyaret dünyanın dikkatini çekiyor.
“Kıymetli bir varlık, Çin-Fransa ilişkisini çağın gelişmesinde önde tutulacak”
“Konfüçyüs’ün Seçmeleri Kılavuzu” adlı kitabın Fransızcası ilk olarak 1688 yılında yayınlandı. Bu kitabın ilk baskısından şu an dünyada sadece iki tane kaldı.
Xi Jinping, 2019 yılının Mart ayında Fransa’yı ziyaret ettiğinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron iki nüshadan birini Xi’ye hediye etti.
Çin’in geleneksel klasiklerinden biri olan “Konfüçyüs’ün Seçmeleri” 17. yüzyılda Avrupa’ya yayıldı. Fransız Franois Bernier’in çevirdiği “Konfüçyüs’ün Seçmeleri Kılavuzu” bir fikir kapısı açtığı gibi Avrupa topraklarında büyük yankı uyandırdı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Konfüçyüs’ün düşüncesinin Voltaire gibi filozofları çok etkilediğini ve Fransa’nın Aydınlanma Hareketi için kıymetli düşüncelerin doğmasına katkıda bulunduğunu belirtti.
Xi, Macron’dan kitabı alırken, “Bu çok kıymetli bir hediye. Bu hediyeye gözlerimiz gibi bakacağız.”dedi.
Xi, Çin ile Fransa arasında özel dostluk ilişkisi bulunduğunu ve bunun kıymetli bir varlık olduğunu ifade etti. Xi, bu ilişkiyi gelecek nesillere aktararak ikili ilişkileri çağın gelişmesinde önde tutacaklarını söyledi.
“Ciddi bir taahhüt, yeni çağdaki Çin-Sırbistan dostluğuna canlılık kazandırıyor”
Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri Kuşak ve Yol kapsamındaki önemli bir proje olarak 350 kilometrelik Macaristan-Sırbistan demiryolu projesini inşa ediyor. Demiryolu hattıyla Sırbistan’ın başkenti Belgrad, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye bağlanacak. Bu hattın Sırbısitan sınırı içindeki bölümü 183 kilometre uzunluğunda.
Bu projeye değinen Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic şu ifadeleri kullandı:
“180 kilometrelik mesafe, Çin için belki uzun sayılmaz ama Sırbistan için önemli bir proje. Proje tamamlandıktan sonra Belgrad Budapeşte ve Viyana gibi kentlere bağlanacak. Bu çok iyi bir başlangıç olacak.”
Sırbistan halkı için bu sadece Çin’in getirdiği iyi bir başlangıcın bir örneği. Başka benzer örnekler de var…
100 yıl önce Sırpların gurur duyduğu Smederevo Çelik Fabrikası, 21.yüzyıla girdikten sonra kapanma riskiyle karşı karşıya geldi. Çıkmaza giren fabrikaya Çin zeytin dalı uzattı. Çin’den HBIS Grubu, 2016 yılının Nisan ayında 46 milyon avro karşılığında Smederevo Çelik Fabrikası’nı satın aldı. Çin firması, fabrikadaki 5 bin personeli işten çıkarmama taahhüdünde bulundu. İki ay sonra Sırbistan’ı ziyaret eden Xi, özellikle bu fabrikaya gitti. Xi, Çinlilerin her zaman taahhüdünü yerine getirdiğini söyledi.
Dünyayı değiştiren bir inisiyatif, Çin-Macaristan dostluk ve işbirliği ilişkisini sürdüren yeni bir sayfa açıyor
Orta ve Doğu Avrupa bölgesinin önemli bir ülkesi olan Macaristan, Kuşak ve Yol inşasının hızlandırılması ve Çin-Ortadoğu Avrupa işbirliğinin geliştirilmesi için Çin’in önemli bir ortağı.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban 2023 yılının Ekim ayında üçüncü kere Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu’na katıldı. Xi, Orban’a “Üç kere foruma katılmanız, Kuşak ve Yol inşasını kararlılıkla desteklediğinizi gösteriyor.” diye konuştu. Orban ise bu sözlere “Baştan beri ileri koyduğunuz inisiyatifi destekliyorum. Bu inisiyatifin dünyayı değiştireceğine, dünya ekonomisini iyileştireceğine ve daha fazla kişiye yarar getireceğine inanıyorum.” diye karşılık verdi.
Xi’nin Avrupa gezisi büyük önem taşıyor
Geleceğe bakıldığında Çin ile Avrupa arasında daha fazla köprüye ihtiyaç duyuluyor. Xi’nin Avrupa ziyareti, dünyanın barışı, istikrarı ve refahına güç ekleyecek, çalkantılı dünyaya daha fazla belirginlik getirecek ve dünyanın kalkınmasına güç katacak.
Hibya Haber Ajansı