Uzun süre yüzde 45
TCMB’den %45’lik politika faizini değiştirmesi beklenmiyordu ve Merkezde sürpriz yapmadı. Çünkü Enflasyon görünüm sunumunda ifadeler çok netti ve bugünkü değişim yok kararı ve metinde de benzer ifadeleri görmekteyiz. Diğer taraftan şahinlik dozu biraz artmış da diyebiliriz. Çünkü; 1-Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda parasal sıklık gözden geçirilecektir yerine para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır gelmiş. 2-Enflasyonu canlı tutan nedenler önceki metinde; Hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerken yanlarına Gıda fiyatlarını da almış, 3-Rezervlerdeki azalma nedeniyle önceki metinde yer alan rezervlerdeki güçlenme yerine rezervlerin seviyesine dönmüş, 4-Politika faizinin mevcut seviyesi; aylık enflasyon ana eğiliminde belirgin düşüşün yanına kalıcı ifadesi eklenerek düşüş sağlanan kadar devam edecek denmiş. 5- Para politikasındaki kararlı duruş, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdürecektir diyerek Reel Değerlenme ana etmen olarak metne girmiş. Merkezin bekleneni vermesi nedeniyle piyasaların reaksiyonu da sınırlı olumlu şeklinde oldu.
Soru cevap;
Eskiden aylık %3-5 getiriler yatırımcıyı memnun ederken artık yükselen enflasyon sonrası bu getiriler yatırımcıyı tatmin etmiyor. Getiri ne kadar olursa yatırımcı memnun olur? Yatırımcı getiriyi nasıl artırabilir, hangi enstrümanlar avantajlı? Aslında bütün dengeyi 2023 son dönemlerinde ki %50 ve üstü faizlerin ortaya çıkması bozdu normalleşme / sadeleşme adımlarıyla birlikte likiditede bollaşmaya başlayınca bankaların verdiği aylık faiz oranları düştü. Yatırımcı aylık %3- 5 aylık getiriden ki artık %5’lik getiri de kalmadı, yatırımcıyı mutsuz olmaya başladı. Bu durumda verilerden gördüğümüz yatırımcıların öncelikle para piyasası fonlarına yönelmesi oldu çünkü orda %3 üstü getiri elde edebiliyorlar. Ardından son borsa yatırımcı sayısı ve portföy büyükleri verisinden de gördüğümüz özellikle 500k ve üstü bakiyeli yatırımcı sayısında oransal olarak yüksek artış var. Bu da bizi paranın bir kısmının da enflasyon dönemlerindeki gibi Borsaya yöneldiğini ama bunun sadece yüksek enflasyon değil aynı zamanda uygulanan ekonomik programa yabancıların ilgisi ve yabancıların borsamıza ilgisinin yüksek olduğunun doğru anlatılmasından kaynaklandığını düşünmekteyiz.
Halka arzlar bu durumda nasıl bir rol oynayabilir? Halka arzdaki getiriler yatırımcının getiri arayışını karşılayabiliyor mu? Halka arzlar; hem yatırımcı sayısının hem de tasarruf oranının artmasına yardımcı olmaya getirilerinin yüksekliğinden dolayı devam ediyor. Geçtiğimiz sene sadece halka arzlara giren ve sadece halka arzdan hisse alan bir yatırımcının kazancı %100’ün üzerine çıkmıştı. Bu seneye baktığımızda da halka arz endeksi getiri olarak en yüksek kazancı sağlayan 3’ncü endeks konumunda. Yatırımcıların 1000 TL altında meblağlarla yaptıkları alımları hem buraya yönelen para konusundan küçük yatırımcıyı zorlamamakta hem de hem de getiri olarak hem enflasyonu hem de mevduatı yener konumda ve görüntü kalmaya devam edecek gibi.
Şubat ayındaki girişlere rağmen son dönemde borsadan bir yatırımcı çıkışı görülüyor. Borsadan çıkış yapma sebeplerinin arkasında yatan ekonomik ve psikolojik etkenler neler olabilir? Bu çıkış uzun vadeli yatırımcı trendlerine ilişkin neyi ifade ediyor? Yatırımcının getiri arayışı psikolojisi nasıl değişti? Azalan hesap 10 bin TL’ye kadar portföy dilimindeki yatırımcı sayısı. Halka arzlarda azalma oldu yatırımcıda açık hesaplar için hesap işletim ücreti ödemek istemediğinden halka arz için açılan yan hesapları kapatıyor. Halka arz artmaya başladığında açılan hesap sayısında dolayısıyla yatırımcı sayında da artış görürüz. Dolayısıyla bu noktada bir trend oluşmaz. Uzun vadeli yatırımcı trendi açısından baktığımızda ise; Özellikle 500 bin üzeri portföy dilimindeki yatırımcı sayısındaki artış hem piyasanın güçlü kalmasını sağlıyor hem portföy büyüklüğünü artıyor hem de yatırımcı profili kısa vadeli küçük yatırımcıdan ziyade kalıcı borsa yatırımcılarının hesaplarında konsolide oluyor.
Manşette öne çıkanlar
EREGL-ERDEMİR 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 4.033.089.000 TL (Önceki 18.005.034.000 TL )
ISDMR-İSDEMİR 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 4.601.547.000 TL (Önceki 6.726.197.000 TL )
TTRAK-TürkTraktör 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 9.341.958.870 TL (Önceki 2.971.018.561 TL ). TürkTraktör, 2024 yılında ithal traktör dahil iç piyasada traktör satışlarını 31-35 bin adet aralığında öngörüyor. TürkTraktör'den KAP'a yapılan açıklamaya göre, ihraç traktör satışlarının 14-15,5 bin aralığında olacağı tahmin ediliyor. Şirket'in Türkiye traktör pazarı büyüklüğü beklentisi 60-68 bin aralığında oluştu.Şirket bu yıl 80-90 milyon dolar yatırım harcaması planlıyor.
PRKAB-Türk Prysmian Kablo 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem zararı 86.861.035 TL (Önceki 190.006.118 TL )
ISYAT-İş Yatırım Ortaklığı 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem zararı 67.619.195 TL (Önceki 80.245.106 TL )
ICBCT-ICBC Turkey Bank 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 1.323.195.000 TL (Önceki 1.318.473.000 TL )
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, misyonlarının milli muharip uçak KAAN'ı "BİLGE KAAN" yapmak olduğunu söyledi.
İstanbul’da yürütülecek olan kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında yeni yapılar için yardım verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre hak sahiplerine konut için 700 bin TL’ye kadar hibe, 700 bin TL’ye kadar kredi ve 100 bin TL tahliye desteği verilebilecek.
İlaçların fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk lirası cinsinden bir euro değeri, 2024 yılı için de uygulanmaya devam edecek.
Fed/Cook: Faizi düşürmeye başlamadan önce enflasyonun %2'ye yaklaştığına dair daha fazla güven duymak istiyorum.
PIMCO: ABD borcunun sürdürülebilirliğine ilişkin endişelerin devlet tahvili fiyatlarını baskılaması ve getirileri yükseltmesi muhtemel.
UBS, Credit Suisse'in Türkiye'deki yatırım bankası birimini satmayı düşünüyor. (Bloomberg News)
Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı