Dolar 34,3489
Euro 37,4510
Altın 3.023,75
BİST 8.655,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 22°C
Parçalı Bulutlu
Mersin
22°C
Parçalı Bulutlu
Sal 24°C
Çar 25°C
Per 24°C
Cum 24°C

UNCTAD: Küresel doğrudan yabancı yatırım 2023 yılında 1,3 trilyon dolara geriledi

UNCTAD: Küresel doğrudan yabancı yatırım 2023 yılında 1,3 trilyon dolara geriledi
REKLAM ALANI
22 Haziran 2024 13:23
36

Rapor, birkaç istisnanın etkisi hariç tutulduğunda, küresel yabancı yatırımlarda üst üste ikinci yıl yüzde 10'un üzerinde daha keskin bir düşüş olduğunu ortaya koymaktadır. Bu düşüş, yavaşlayan küresel ekonomide artan ticaret ve jeopolitik gerilimlerden kaynaklanıyor.

Doğrudan yabancı yatırımlara ilişkin beklentiler 2024 yılında da zorlu olmaya devam etse de raporda, finansal koşulların gevşemesi ve ulusal politikalar ile uluslararası anlaşmalarda öne çıkan yatırım kolaylaştırma çabalarına atıfta bulunularak "yılın tamamı için mütevazı bir büyüme mümkün görünüyor" deniyor.

ARA REKLAM ALANI

Finansal akışları çekmeye ve korumaya yönelik küresel itici güçle birlikte, elverişli bir iş ve yatırım ortamını teşvik etmek için çevrimiçi bilgi portalları ve tek pencereler çoğaldı.

Gelişmekte olan ülkeler için dijitalleşme sadece teknik bir çözüm değil, aynı zamanda yatırımları engelleyen yönetişim ve kurumlardaki temel zayıflıkları ele almak için daha geniş dijital hükümet uygulaması için bir basamak oluşturuyor.

BM Ticaret ve Kalkınma Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, "Yatırım sadece sermaye akışıyla ilgili değildir; insan potansiyeli, çevre yönetimi ve daha adil ve sürdürülebilir bir dünya arayışıyla ilgilidir" dedi.

Gelişmekte olan ülkelere yönelik DYY akışları geçen yıl yüzde 7 azalarak 867 milyar dolara düştü, bu düşüş gelişmekte olan Asya'da yüzde 8'lik bir azalmayı yansıttı.

Bu rakam Afrika'da yüzde 3,0 ve Latin Amerika ve Karayipler'de ise yüzde 1,0 azaldı.

Öte yandan, gelişmiş ülkelere yönelik akışlar, kısmen bu şirketlerin karları üzerinde küresel bir asgari vergi oranı uygulama çabaları nedeniyle, çok uluslu şirketlerin mali işlemlerinden güçlü bir şekilde etkilendi.

Avrupa ve Kuzey Amerika'nın büyük bölümüne yönelik girişler sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 5 azaldı.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.