Dolar 35,1777
Euro 36,7212
Altın 2.966,33
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 13°C
Yağmurlu
Mersin
13°C
Yağmurlu
Pts 14°C
Sal 14°C
Çar 12°C
Per 13°C

UBS Raporu: Dünyada dolar milyoneri sayısını en çok artıran ikinci ülke Türkiye olacak

UBS Raporu: Dünyada dolar milyoneri sayısını en çok artıran ikinci ülke Türkiye olacak
REKLAM ALANI
11 Temmuz 2024 09:05
41
A+
A-

Araştırmaya katılan 56 gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomide, 1 milyon dolar ve üzeri servete sahip olan yetişkinlerin sayısının artması bekleniyor. Rapora göre bu küresel eğilim, 2023 ve 2028 yılları arasında değişen servet ortamının bir göstergesi. 

Kazançlara, gelişen mikroçip endüstrisi ve zengin yabancı göçündeki artış nedeniyle milyoner sayısının yüzde 47 artacağı teknoloji merkezi Tayvan öncülük edecek. Bu büyümeyi Türkiye (yüzde 43), Kazakistan (yüzde 37), Endonezya (yüzde 32) ve Japonya (yüzde 28) izliyor. Böylece, Türkiye'nin 2023 sonunda 60 bin 787 olan dolar milyoneri sayısının, 2028 yılında 87 bin 77 düzeyine yükselmesi bekleniyor.

ARA REKLAM ALANI

"Türkiye, 2022 ve 2023 yılları arasında yetişkin başına düşen servette yüzde 157'nin üzerinde şaşırtıcı bir büyüme ile öne çıkmakta ve diğer tüm ülkeleri geride bırakmaktadır. Türkiye'ye en yakın ülkeler yüzde 20'ye yakın artışla Katar ve Rusya olurken, onları yüzde 16'nın biraz üzerinde artışla Güney Afrika ve yüzde 14 ile İsrail takip ediyor."

UBS Global Wealth Management'ın Baş Ekonomisti Paul Donovan, Birleşik Krallık'ın şu anda dünyadaki en yüksek üçüncü dolar milyoneri sayısına sahip olduğunu ve bunu "bir ekonomi olarak sahip olmayı hak ettiğinden çok daha fazla…" olarak nitelendirdiğini söyledi.

Milyoner sayısının sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 9 artacağı öngörülen Fransa ve İtalya gibi ülkelerde daha "doğal" bir büyüme görüldüğünü de sözlerine ekledi. Buna karşılık, sermaye çıkışları çeşitli "itme ve çekme" faktörleri nedeniyle Birleşik Krallık'taki büyümeyi dengeleyecektir.

Donovan, Birleşik Krallık'ta yeni seçilen merkez-sol İşçi Partisi'ni bu tahmine katkıda bulunan bir faktör olarak göstermedi. Donovan bunun yerine, kısa süre önce görevden alınan Muhafazakâr hükümet tarafından başlatılan Birleşik Krallık'ın yerleşik olmayan statü vergi rejimindeki değişikliklerin "küçük ama önemli olmayan" bir etkisi olduğunu belirtti.

Dolar milyonerlerinin sayısının azalacağı tahmin edilen bir diğer ülke ise, bu tür varlıklı bireylerde yüzde 4'lük bir düşüş yaşanacağı tahmin edilen Hollanda.

Bu arada rapor, Rusya'daki ABD doları milyonerlerinin sayısının yüzde 21 oranında artacağını gösteriyor. Donovan'a göre bu, kısmen kur dalgalanmalarından ve bazı işletme sahiplerine fayda sağlayan son emtia ve enerji piyasası trendlerinden kaynaklandı.

Bu arada rapor, servet eşitsizliğinin gelişimine ilişkin karışık bir tablo ortaya koydu. UBS, 2000 ve 2030 yılları arasında servet hareketliliğinin (bir kişinin yaşamı boyunca bir servet diliminde yükselme yeteneği) genel olarak iyileşeceğini söyledi.

Rapor, en düşük servet diliminde başlayan kişilerin en az bir servet diliminde yükselme şansının yüzde 60, iki veya daha fazla servet diliminde yükselme şansının ise 3'te 1 olduğunu ortaya koydu.

Ortalama servetin medyan servetle en fazla uyumsuz olduğu ülkeler arasında Fransa ve Meksika yer alıyor; bu ülkelerde medyan servet iki kat daha yüksek. Çin anakarası, Hong Kong ve Tayvan'da bu oran neredeyse üç kat, ABD, Brezilya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde ise beş kat daha yüksek.

Nesiller arasındaki büyük servet transferi uzun zamandır tartışılsa da, UBS bu yılki raporunda servetin aşağı doğru hareket ettiğini ve eşler için "yana doğru" gitmeye hazırlandığını belirledi.

UBS, önümüzdeki 20-25 yıl içinde aktarılması beklenen yaklaşık 83 trilyon doların 9 trilyon dolarının "kuşak içi" ya da yatay olarak eşlere aktarılacağını tahmin ediyor. Ortalama yaşam süresi ve çiftler arasındaki yaş farkları nedeniyle, bu büyük servet transferinin büyük bir kısmı kadınlara gidecek.

UBS, bir eşin bu mirasa devretmeden önce ortalama dört yıl boyunca sahip olacağını ve en büyük yatay ve dikey servet transferinin Amerika kıtasında gerçekleşeceğini de ekledi.

Raporun hazırlanış sürecini, UBS Global Wealth Management Baş Ekonomist Paul Donovan, UBS Global Wealth Management Eş-Başkanı ve UBS Asya Pasifik Başkanı Iqbal Khan ile UBS Global Wealth Management Eş-Başkanı ve UBS Amerika Başkanı Robert Karofsky yönetti.
 

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.