Toprak: Sürekli örnekler alarak çekirge popülasyonunun yoğunluğunu izliyoruz
Harran Üniversitesi Zooloji Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Toprak, çekirgelerin ortaya çıkmasının mevsimsel olduğunu ve tarımsal faaliyetlerle ilişkili olduğunu belirtti.
Çekirgelerin şehir merkezine akmasının nedeninin, tarımsal faaliyetlerin sona ermesiyle birlikte yaşam alanlarını kaybetmeleri olduğunu belirten Toprak, “Ekim dönemi sonrasında bağ ve bahçelerde yiyecek bulamayan çekirgeler, ekolojik koridorlar oluşturarak şehir merkezlerine doğru göç ediyorlar" dedi. Toprak, bu durumun yaklaşık 10-15 gün daha devam etmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
Toprak, çekirgelerin ekosistemde kanatlı hayvanların en önemli besin kaynağı olduğunu ifade ederek Toprak, “Çekirgeleri yok etmek, ekolojik dengeyi bozmak anlamına gelir ve kanatlı hayvanların besin kaynağını ortadan kaldırır" diye konuştu.
Harran Üniversitesi Zooloji Bölümü olarak Şanlıurfa'daki çekirge popülasyonunu yakından takip ettiklerine değinen Toprak, "Sürekli örnekler alarak popülasyon yoğunluğunu izliyoruz. Bu konuda ilgili birimlere gerekli bilgileri aktarıyoruz" dedi.
Toprak, ciddi bir kıtlık durumu olmadığı sürece çekirgelerle mücadeleye gerek olmadığını ve ekolojik dengenin korunmasının önemini vurguladı.
Hibya Haber Ajansı