TCMB- Mart sonundan itibaren swap stoku kademeli olarak geriledi
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, yılın ikinci enflasyon raporunu yayımladı.
Raporda, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde makroihtiyati politikaları sadeleştirilmeye devam edildiği belirtildi.
6 Nisan’da yapılan değişiklik ile menkul kıymet tesisine tabi döviz yükümlülükleri için uygulanan tesis oranının yüzde 4’ten yüzde 1’e düşürüldüğü ve kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisinin sonlandırıldığı aktarıldı.
Rapora göre, 9 Mayıs’ta yayımlanan değişiklik ile ise menkul kıymet tesisi düzenlemesi tamamen yürürlükten kaldırıldı. Mart ayı sonundan itibaren TCMB swap stoku kademeli olarak gerilerken Açık Piyasa İşlemleri (APİ) kanalıyla yapılan fonlama dalgalı bir seyir izledi.
Gecelik faiz oranları mevcut enflasyon raporu döneminde piyasadaki likidite koşullarına göre faiz koridoru içerisinde hareket etti. Mevcut Enflasyon Raporu döneminde, TCMB kaynaklı döviz işlemleri, Kur Korumalı Mevduat (KKM) kur farkı ödemeleri ve kamu harcamaları neticesinde 8 Şubat itibarıyla 1,45 trilyon Türk lirası olan swap işlemleri tutarı 29 Şubat’ta 1,31 trilyon Türk lirası düzeyine geriledikten sonra mart ayı boyunca yükselerek 1 Nisan itibarıyla 1,82 trilyon Türk lirası seviyesine ulaştı ve sonrasında swap fonlama tutarı belirgin bir azalış eğilimi sergileyerek 3 Mayıs tarihi itibarıyla 1,18 trilyon TL seviyesine indi.
İlgili dönemde dalgalı bir seyir izleyen net APİ fonlaması da 8 Şubat’ta -110,4 milyar Türk lirası düzeyinden 3 Mayıs itibarıyla 53,2 milyar TL seviyesine yükseldi.
Hibya Haber Ajansı