Song Hanedanlığı’na ait Liu Yi’nin aşk hikayesini anlatan bronz ayna
Foto: Xinjiang müzesinde bulunan Song Hanedanlığı (960-1279) dönemine ait Liu Yi'nin aşk hikayesini anlatan bronz ayna
Bin yıl önce insanlar sevgilerini nasıl ifade ederdi? Çin’in kuzeybatısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Tarihi Eserler ve Arkeoloji Enstitüsü tarafından saklanan koleksiyondan Liu Yi’nin aşk hikayesini anlatan ve Song Hanedanlığı (960-1279) dönemine ait olan bir bronz ayna, devrin romantizmine iyi bir örnek teşkil ediyor.
Bu bronz ayna, Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nin Sanci Hui Özerk İli’ne bağlı Fukang şehrinde yürütülen kazı çalışmalarında keşfedildi. Bakırdan yapılmış bu bronz ayna yuvarlak, kenarları geniş ve 10 cm çapında. Bronz aynanın arkasına bakıldığında tam ortasında bir düğme yer alıyor. Üst ve alt kısımlarında Liu Yi’nin aşk hikayesi oyulmuşken, üst kısımda yaprakları yemyeşil geniş gövdeli bir ağaç bulunuyor, ağacın altında solda saçları topuz yapılmış asil duruşuyla dikkat çeken bir Ejderha Kralı’nın kızı ile hizmetçisi bulunuyor, uzun bir elbise giymiş soylu kız su yüzeyindeki nilüfer çiçeğinin üzerinde duruyor, sanki Liu Yi’ye bir şey söylüyormuş gibi. Ağacın altında sağda, şapka takan ve Çin stili uzun erkek elbisesi giyen ve öne eğilip iki elini göğsüne koyarak hürmetini gösteren, Ejderha Kralı’nın kızına veda ediyormuş gibi duran Liu Yi ve düğmenin altında biraz uzakta atın yanında bekleyen bir çocuk bulunuyor.
Foto: Xinjiang Müzesi’nde bulunan Liu Yi'nin aşk hikayesi konulu Song Hanedanlığı’na ait bronz ayna
Bronz aynadaki karakterlerin hikayeleri, Tang Hanedanlığı’ndaki (618-907) Li Mingwei’nin aşk efsanesi romanı “Liu Yi’nin Biyografisi”ne dayanmaktadır. Romanda, imparatorluk sınavına (Çin'de imparatorluk döneminde devlet memurları seçmek için yapılan bir sınav) katılmak için başkent Chang’an’a giden ve sınavda başarısız olan Hunanlı Liu Yi adında bir bilgin delikanlı Jingyang ilçesi üzerinden memleketine dönüş yolunda ıssız bir otlakta tek başına koyunları otlatan güzel bir kadınla tanışır. Ve kadının Dongting Gölü Ejderha Kralı’nın üçüncü prensesi olduğunu ve Jinghe Nehri Ejderha Kralı’nın gelini olarak buraya geldiğini öğrenir.
Ancak, prenses Liu Yi’ye bütün gün keyif sürme peşinde koşan kocasının kendisine karşı kaba davrandığını ve buna daha fazla dayanamayacağını anlatarak, Liu Yi’den Dongting’e bir mektup iletmesini ve yardım etmesini rica eder. Liu Yi, gece gündüz yol kat ederek, mektubu Dongting Ejderha Kralı’na teslim eder. Dongting Ejderha Kralı, küçük kardeşi Prens Qiantang’ı Jinghe Nehri’ndeki Ejderha Kralı’nı öldürüp prensesini kurtarmaya gönderir. Prenses yaşadığı zulümden kurtulduktan sonra Liu Yi ile evlenir ve ömür boyu mutlu bir yaşam sürerler. Liu Yi’nin aşk hikayesini tasvir eden bu bronz ayna “Liu Yi’nin aşk hikayesi”ndeki prenses Liu Yi’den söz konusu mektubu iletmesini rica ettiği anı anlatır.
Foto: Xinjiang’ın Altay Bölgesi’nin adını taşıyan Altay Müzesi’nde sergilenen Liu Yi’nin aşk hikayesi konulu bronz ayna.
Xinjiang Müzesi’nden uzmanlara göre, Liu Yi’nin aşk hikayesini tasvir eden bronz ayna, insan karakterleri temalı ayna türüdür. Song, Liao ve Jin dönemine (960-1279) ait özelliklere sahip bu tür aynalar, Çin’de keşfedilen tarihi aynalar arasında büyük bir pay alıyor. Dönemin bronz aynalarında Sui ve Tang Hanedanları(581-907) dönemindeki çiçek ve çimen desenleri ve ejderha desenleri korunuyor. Tarihi klasikler, halk operaları ve efsanelere dayanan hikayeler, bronz aynaların anlatımını zenginleştirmiştir. Xinjiang’ın kuzeyindeki bölgede daha önceleri Liu Yi’nin aşk hikayesini konu alan birkaç bronz ayna daha bulundu, bu sadece Merkezi Ova kültürünün Batı Bölgeleri üzerindeki etkisini yansıtmakla kalmayıp, aynı zamanda o dönemdeki insanların güzel aşk özlemini ve arayışını da gözler önüne sermiştir.
Hibya Haber Ajansı