Sincar katliamından kurtulan Yezidiler Irak’ın kampları kapatma hamlesinden endişeli
On binlerce Yezidi'nin IŞİD saldırısından kaçmasından on yıl sonra, birçoğu harabeye dönmüş evlerine dönmekten korkuyor.
Ocak ayında Irak Bakanlar Kurulu, Irak Kürdistanı'ndaki 23 yerinden edilme kampının kapatılması için 30 Temmuz'a kadar süre verdi. Bu kamplar, 2014 yılında Kuzey Irak'ta şiddetin doruğa ulaştığı dönemde katledilen, kaçırılan ve cinsel köleliğe zorlanan, çoğunluğu Yezidilerden oluşan yaklaşık 155 bin ülke içinde yerinden edilmiş insana ev sahipliği yapıyor.
Göç ve Yerleştirme Bakanlığı her aileye yeniden yerleşim masrafları için 4 milyon Irak dinarı teklif ediyor ve bir iş yaratma programı başlatıyor.
Ancak planlar kamplarda yaşayanların yanı sıra BM mülteci ajansının Irak'taki temsilcisi Jean-Nicolas Beuze ve aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de bulunduğu hak örgütleri arasında endişelere yol açtı.
Beuze geçen hafta gazetecilere verdiği demeçte, kampların yakında kapatılacak olmasının "pek çok kişinin gönüllü ve bilinçli bir karar vermek yerine evlerine dönmeleri için baskı altında hissetmelerine yol açtığını" söyledi.
Bağdat, federal Irak içindeki tüm yerinden edilme kamplarını çoktan kapattı ve çoğu insan evlerine döndü ya da gayri resmi yerleşim yerlerinde yaşıyor, ancak Kürdistan özerk bölgesinde yerinden edilenler çoğunlukla hala büyük ölçüde harabe halinde olan küçük bir bölge olan Sincar'dan geliyor.
IŞİD isyanı 2017'de bastırılmış olsa da, Guardian'a konuşan insanlar verilen paranın yeterli olmadığını ve evlerine dönmenin güvenli olmadığını söyledi.
Uluslararası Göç Örgütü'ne göre 2 bin 700'den fazla Ezidi hala kayıp, öldüklerine inanılıyor ya da hala esaret altında.
Shariya kampında yaklaşık 12 bin 225 kişi yaşıyor ve birçoğu burayı bir sığınak olarak görüyor. "Ne bir işimiz, ne bir dükkanımız ne de bir arabamız var. Bize sadece Tanrı ve iyi işler yapanlar yardım ediyor" diyen Peshow'un oğlu ve dört torunu İD tarafından Sincar'da kaçırılmış. Sadece bir torunu geri dönmüş.
Hibya Haber Ajansı