Schafer’ın uzak pazarlardaki ana hedefi ABD
2023’te ilk kez perakende cirosunun toptan cirosunu geride bıraktığını ifade eden Murat Aslan, “Mağazalarımızın ve e-ticaretimizin artık daha yüksek ciro yaptığı bir yıl geçirdik. Yönümüzü artık iyice perakendeye çevirdiğimiz bir yıldayız. Bu yıl perakende ciromuzu da hiçbir yıl olmadığı kadar yüzdesel olarak büyütmeyi hedefliyoruz. Schafer’ın Türkiye haklarını 2004’te almıştık. Ne güzel bir tesadüf ki bu yıl hem markanın bizimle yolculuğunun 20’nci yılı hem de bizim Aslan Ticaret olarak 40’ıncı yılımız. Şu anda bizim 54 mağazamız var. 11 tane de franchise mağazamız eklendiğinde toplam mağaza sayımız 65’e ulaşıyor. Bu yıl yeni mağazalar açmak istiyoruz. 10 adet kendimiz mağaza açmayı planlıyoruz. Ayrıca 25 tane de franchise mağaza açmayı hedefliyoruz. Böylece 2024 sonunda toplam 100 mağazaya ulaşmış olacağız.” dedi.
Schafer’ın Türkiye dışında 6 ülkede 11 mağaza ile hizmet verdiğini hatırlatan Aslan, “Yıl sonunda yurt dışı mağaza sayımızı da 20’ye çıkarmayı öngörüyoruz. Yurt dışında hem Avrupa markalarının hem de Türk üretiminin çok güzel bir repütasyonu var. Made in Türkiye, özellikle bölge civarı ülkelerde çok talep edilen bir şey.” diye konuştu.
İhracata rakam olarak bakmadıklarının altını çizen Aslan, şunları söyledi:
“Türkiye’nin dışında 6 ülkede Schafer mağazamız var ama toplamda da şu anda 18 ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye nereye dizi satıyorsa biz oraya ihracat yapabiliyoruz çünkü diziler önden kapıları açıyor. Yani şu anda 80 ülkeye Türk dizisi satılıyorsa, o kadar ülkeye Türk kahvesi de satılıyor. Biz ülkede bir Schafer mağazası açıyoruz ve Türk kahve makinesi götürüyoruz çünkü biliyoruz ki Türk kahve makinesini satarsak bu ülkede Türk kahvesi kültürü de gittikçe gelişecek. O bağlamda da hep altını çizdiğimiz konu biz ürün satmıyoruz. Biz yurt dışına Türk mutfak kültürünü satıyoruz.”
Uzak pazarlardaki ana hedeflerinin sadece Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olduğunu belirten Aslan, “ABD’de çok yakında operasyonlarımız başlayacak. Züccaciye kültürü Amerika’da da çok yaygın. Türkiye’deki gibi mutfak eşyaları zincirleri var. Tabi tüketim olarak da çok büyük bir ülke. Bizim için dezavantajı tüketim kültürünün komple farklı olması, ülkenin ürün kültürü çok spesifik ve şahsına münhasır ama bir kere giriş sağladıktan sonra da etraf ülkelerine girmek çok kolay. Biz de bu bağlamda bu yıl Amerika’nın startını veriyoruz. Orada bazı ürünlerle beraber e-ticaret ve network marketing üzerinden işe başlayacağız.'' açıklamasında bulundu.
Hibya Haber Ajansı