Sağlık Bakanlığı’ndan Dünya Hepatit Günü mesajı
Sağlık Bakanlığı, Dünya Hepatit Günü'nün Dünya Sağlık Teşkilatı’nın 2010 yılında Cenevre’de düzenlediği 63. Dünya Sağlık Asamblesi’nde, viral hepatitin fark edilmesi amacıyla 28 Temmuz’un Dünya Hepatit Günü olmasına karar verildiğini ve bu yılın temasının da “Harekete Geçme Zamanı” olarak belirlendiğini duyurdu.
Türkiye’de Hepatit A enfeksiyonu görülme sıklığının azaldığına vurgu yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Hepatit, en basit anlamıyla karaciğerin iltihabıdır, pek çok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Viral hepatitler; kronik (uzun süreli olan) karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen, tüm dünyada yaygın olarak görülen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Viral hepatitlere; başta Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C, Hepatit D ve Hepatit E virüsleri olmak üzere farklı virüs tipleri sebep olmaktadır. Hepatit B ve Hepatit C virüsleri uzun vadede kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine yol açabildiği için ayrı bir öneme sahiptir."
Sağlık Bakanlığı, Hepatit B için öncelikli olarak belirledikleri stratejiler hakkında "Hepatit B hastalığından korunmanın en etkili yolu aşılanmadır. Ülkemizde Hepatit B aşısı 1998 yılı itibarıyla T.C. Sağlık Bakanlığı Çocukluk Dönemi Aşı Takvimi’ne eklenmiştir. 2005-2009 yılları arasında okullarda yapılan destek aşılamaları ve risk grubu aşılamaları uygulamaya alınmıştır. Bakanlığımızca yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamındaki Hepatit B kontrol programı stratejilerine göre Hepatit B aşılamaları yüksek öncelikli strateji olarak belirlenmiştir. Bağışıklama hizmetleri, Bakanlığımız tarafından yürütülen en önemli ve etkili koruyucu sağlık hizmetlerinden biridir" açıklamasını yaptı.
Bakanlığın mesajında Türkiye’de 5 yaş altı çocuklarda akut Hepatit B görülme sıklığının yüz binde 1’in altına indiği aktarıldı. Açıklamanın tamamı şöyle:
"Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın başarı göstergelerinden biri beş yaş altı çocuklarda akut (ani başlayan ve birden şiddetlenen) Hepatit B hastalığı görülme sıklığının yüz binde 1’in altına indirilmesidir. Ülkemizde bu hedefe 2009 yılı itibarıyla ulaşılmış ve hâlen sürdürülmektedir. Hepatit B aşısı ülkemizde bebeklere ilk dozu doğumda, 2. ve 3. dozları ise 1 ve 6 aylıkken; risk grubundaki kişilere ise 0, 1 ve 6 ay takvimi ile 3 doz olarak uygulanmaktadır."
Hibya Haber Ajansı