Dolar 35,2188
Euro 36,6824
Altın 2.968,35
BİST 9.730,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 13°C
Yağmurlu
Mersin
13°C
Yağmurlu
Pts 14°C
Sal 16°C
Çar 13°C
Per 13°C

Sabah stratejisi

Sabah stratejisi
REKLAM ALANI
2 Mayıs 2024 09:49
37
A+
A-

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

ARA REKLAM ALANI

Dün ABD'de haftanın kritik gelişmesi olarak Fed'in faiz kararı takip edildi. Fed, beklentilerle uyumlu olarak federal fonlama faiz aralığını %5,25-%5,50 bandında sabit tutarken, üst üste beş toplantıda faizleri değiştirmemiş oldu. Karar oybirliğiyle alınırken toplantı sonrasında açıklama yapan Fed Başkanı Powell enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ancak %2'lik hedefin devam etiğini açıkladı. Faiz artırım sinyali ise verilmedi. Fiyatlamalar tarafına; ABD borsaları dünü karışık bir görüntüyle kapattı. Bu sabah ise vadelilerde primli seyir var. Dün resmi tatil nedeniyle kapalı olan Borsa İstanbul'da bu sabah ABD vadelilerine paralel yükselişle başlamasını bekliyoruz. BIST100 endeksi salı günü 10.037 – 10.133 seviyeleri arasında hareket etti. Günü 10.046 seviyesinden %0,4 oranında azalışla kapattı. Endekste 68 hisse günü düşüşle tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak ISCTR, YKBNK ve EGEEN öne çıkarken; AKBNK, ASELS VE SISE ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Sınai endeksi (XUSIN) %0,2 oranında gerilerken, Teknoloji endeksi (XUTEK) %1,8 oranında düşüş kaydetti. Bankacılık endeksi (XBANK) ise yatay bir görünümle kapattı. Bugünkü veri takviminde, yurtiçinde nisan ayı imalat sektörü PMI verisi yayınlanacak. Yurtdışında ise ABD üretimin seyrine ilişkin olarak mart ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi izlenecek. Diğer yandan, mart ayı dış ticaret dengesi verisi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi öne çıkıyor.

Fed, beklentilerle uyumlu olarak federal fonlama faiz aralığını %5,25-%5,50 bandında sabit tuttu ve böylece üst üste altı toplantıda faizleri değiştirmedi, kararın oybirliğiyle alındığı görüldü. Ayrıca Fed, enflasyonda son aylarda %2'lik hedefe doğru daha fazla ilerleme kaydedilmediğini vurguladı. Fed, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar faizleri düşürmenin uygun olacağını düşünmediğini yineledi.

  • Bunun yanında Fed, bilanço küçültme hızını yavaşlattığını da belirtti. Buna göre Fed, haziran ayından itibaren Hazine tahvillerine yönelik aylık itfa üst sınırının ayda 60 milyar USD'den 25 milyar USD seviyesine indirileceğini belirtirken, ipoteğe dayalı menkul kıymetler için ise bu sınır 35 milyar USD seviyesinde sabit bırakıldı ve bu sınırı aşan anapara ödemelerinin Hazine tahvillerine yeniden yatırılacağı kaydedildi.

Fed Başkanı Powell ise, toplantının ardından yaptığı konuşmada, bu yıl enflasyon verilerinin beklentilerden daha yüksek olduğunu ve son aylarda enflasyonun %2 hedefine doğru ilerleme kaydedemediğinin görüldüğünü belirterek enflasyonu %2'lik hedefe döndürmede kararlı olduklarını vurguladı. Bunun yanında Powell, faizleri indirmeye başlamak için enflasyon konusunda Fed'in güven kazanmasının düşündüklerinden daha uzun bir süre alacağını ve Fed'in toplantı bazında karar vermeye devam edeceğini belirtti. Powell, faiz indirimi için ne zaman güven sağlayacaklarını bilmediğini, ancak güven sağladıklarında faiz indiriminin gündeme geleceğini belirtti. Powell, faiz indirimi zamanlamasının ve faizlerin zirveye ulaşıp ulaşmayacağının verilere bağlı olacağını, ancak bir sonraki hamlenin büyük olasılıkla faiz artışı olmayacağını söyledi.

ABD'de ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal veren nisan ayı S&P Global imalat sektörü nihai PMI verisi, 49,9'dan 50 eşik seviyesine hafif yukarı yönlü revize edilerek imalat sanayinin daralma bölgesinden durağan seyre geçtiğine işaret etti.

Ayrıca ABD'de ISM imalat sanayi endeksi ise nisan ayında 50,3'ten 49,2 seviyesine gerileyerek imalat sanayinin yeniden daralma bölgesine geçtiğine işaret etti, beklentiler ise 50 eşik seviyesine gerilemesi yönündeydi. Detaylara bakıldığına, nisanda firmaların yeni siparişleri, talebin azalmasının etkisiyle daralma bölgesine geçerken, istihdam seviyeleri art arda yedinci ayda geriledi, girdi fiyatları endeksi ise Haziran 2022'den bu yana en yüksek artışa işaret etti.

Bunun yanında, ABD'de istihdam piyasası verilerinden, nisan ayı ADP özel sektör istihdam verisi takip edildi. Nisan ayı ADP özel sektör istihdam artışı, aylık bazda 208 bin kişi seviyesinden 192 bin kişi seviyesine yavaşlamakla birlikte beklentilerin (183 bin kişi artış) üzerinde gerçekleşti, bunun yanında bir önceki ayın verisi de 184 bin kişiden 208 bin kişi seviyesine yukarı yönlü revize edildi.

Diğer yandan, ABD'de istihdam piyasası verilerinden, mart ayı JOLTS açılan iş sayısı verisi, 8,81 milyondan 8,49 milyon seviyesine beklentilerin üzerinde geriledi ve firmaların iş gücü talebinin kısmi yavaşladığına işaret etti ve böylece JOLTS açılan iş sayısı verisi Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi.

ABD'de nisan ayı Conference Board tüketici güveni endeksi, tüketicilerin mevcut durum ve geleceğe yönelik iş ve iş gücü piyasası koşullarına ilişkin artan kötümser değerlendirmelerinin etkisiyle 103,1'den 97 seviyesine gerileyerek Nisan'da 2022'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi ve böylece üçüncü ayda da düşüşünü sürdürdü. 

Avrupa tarafında ise, ECB'nin para politikasına yön veren enflasyon verilerinden, Euro Bölgesi'nde nisan ayı öncü TÜFE verileri takip edildi. Euro Bölgesi'nde manşet TÜFE aylık bazda martta %0,8 oranında artışın ardından nisanda beklentilerle uyumlu olarak %0,6 artış kaydetti. Yıllık bazda TÜFE ise bir önceki aya benzer şekilde nisanda %2,4 seviyesinde gerçekleşti ve böylece son beş ayın en düşük seviyesindeki seyrini sürdürdü. Bölgede çekirdek TÜFE ise, yıllık bazda nisanda %2,9'dan %2,7 seviyesine hafif geriledi ancak beklentilerin (%2,6) üzerinde gerçekleşti, bununla birlikte Mart 2022'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından mart ayı dış ticaret dengesi verisi yayınlandı. Buna göre, mart ayında ihracat aylık bazda %7,1 oranında artışla 21,1 milyar USD'den 22,6 milyar USD seviyesine yükseldi. İthalat aylık bazda ise mart ayında %7,4 oranında artışla 27,9 milyar USD'den 29,9 milyar USD seviyesine yükseldi. Bu kapsamda, mart ayında dış ticaret açığı ise aylık bazda %8,3 oranında artışla 6,8 milyar USD'den 7,3 milyar USD seviyesine yükseldi, 2023 yılında aylık ortalama dış ticaret açığı 8,9 milyar USD seviyesindeydi, aylık dış ticaret açığı rekor seviyeye ise 14,3 milyar USD ile geçen yıl ocak ayında ulaşmıştı.

Bunun yanında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından mart ayına ilişkin gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri yayınlandı. Buna göre, gelen yabancı ziyaretçi sayısı aylık bazda martta %17,7 artışla 2,7 milyon kişi seviyesinde gerçekleşmekle birlikte, mart ayındaki veri tarihsel olarak en iyi mart ayına işaret etti. Gelen yabancı ziyaretçi sayısı mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, yani yıllık bazda ise %15,6 oranında artış kaydetti. Bu kapsamda, 12 aylık kümülatif bazda gelen yabancı ziyaretçi sayısı ise şubat ayındaki 49,7 milyon kişi seviyesinden mart ayında 50 milyon seviyesine yükselerek rekor seviyede kaydedildi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
 
ABD tarafında, TSİ 15.30'da mart ayı dış ticaret dengesi verisi izlenecek. Diğer yandan, ABD'de üretimin seyrine ilişkin olarak mart ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi TSİ 17'de izlenecek. 

Bunun yanında, ABD'de istihdam piyasası verilerinden, 27 Nisan haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30'da izlenecek. 

Avrupa genelinde ise son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren nisan ayı HCOB imalat sektörü nihai PMI verileri takip edilecek. 

Yurt içinde ise, TSİ 10'da nisan ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi takip edilecek. 

Şirket haberleri

Akbank (AKBNK, Nötr): Akbank'ın 1Ç2024'deki net dönem karı çeyreksel %12,2 oranında azalarak 13.184mn TL'ye düşmüş ve hem piyasa beklentisi olan 12.875mn TL hem de bizim kar beklentimiz olan 12.736mn TL'nin hafif üzerinde gerçekleşmiştir. Ticari zarar beklentimizin altında gerçekleşirken, diğer faaliyet gelirleri ve karşılık giderleri tahminimizin üzerinde gelmiştir. Öte yandan Banka'nın net dönem karı yıllık olarak %23,1 oranında artış göstermiştir.

Yapı Kredi Bankası (YKBNK, Nötr): Yapı Kredi Bankası'nın 1Ç2024'teki net dönem karı önceki çeyreğe göre %46,6 oranında azalarak 10.302mn TL'ye gerilemiş ve piyasa beklentisi olan 10.216mn TL'ye yakın gerçekleşmiştir. Bizim beklentimiz ise 9.572mn TL idi. Operasyonel giderlerinin beklentimizin altında gerçekleşmesi tahminimizdeki sapmada önemli bir etken olmuştur. Banka'nın yıllık olarak karı ise %18,5 oranında düşmüştür.

Yapı Kredi Bankası'nın net faiz gelirleri çeyreksel bazda %4,8 oranında düşerek 22,6milyar TL'ye gerilerken, net ücret ve komisyon gelirleri %19,8 oranında artmış ve 15,6milyar TL olmuştur. Diğer yandan, ticari zarar 3,6milyar TL'den 10,3milyar TL'ye yükselmiştir. Banka'nın diğer faaliyet gelirleri 4,9milyar TL'den 8,9milyar TL'ye çıkarken, iştirak gelirleri %6,9 oranında artarak 2,4milyar TL'ye yükselmiştir. Karşılık giderleri ise %152 oranında artarak 12,1milyar TL olmuştur. Operasyonel giderleri %3,8 oranında artarak 16,4milyar TL'ye çıkan Banka'nın 616mn TL vergi karşılığı sonrasında 1Ç2024'teki net dönem karı 10.302mn TL olmuştur. Son olarak özsermaye karlılığı önceki çeyrekteki %45,3'ten yılın ilk çeyreğinde %22,9'a gerilemiştir.  

Akfen Yenilenebilir Enerji (AKFYE, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 2023 yılı ana ortaklık net dönem karı 4.554mn TL olarak açıklanmıştır. Şirket 2022 yılında 1.576mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydetmişti. Satış gelirleri 2023 genelinde 2022'ye göre %11,6 oranında azalmış ve 4.363mn TL olmuştur. Aynı dönemde satışların maliyeti ise %4,8 oranında yükselerek 2.163mn TL'yi göstermiştir. Böylece Şirket'in toplam brüt karı %23,5 oranında azalarak 2.200mn TL olmuştur. Aynı dönemde operasyonel giderler %20,4 oranında artmış ve 140mn TL'yi göstermiştir. Diğer faaliyetlerden ise 2023'te maddi duran varlıklarda değer artışı kaynaklı, net 1.937mn TL gelir kaydedilmiş ve bunlara bağlı olarak da 3.998mn TL faaliyet karı oluşmuştur. 2022'de 2.489mn TL faaliyet zararı kaydedilmişti. Diğer taraftan, 2023 FAVÖK'ü ise %22,2 oranında azalışla 2.813mn TL olmuştur. Şirket'in yatırım faaliyetlerinden net gelirleri 45mn TL'yi göstermiştir. Net finansman giderleri 2023'de 1.971mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2023'te 1.325mn TL parasal kazanç (2022: 2.139mn TL parasal kazanç) ve 1.154mn TL'lik vergi geliri sonrasında 2023 ana ortaklık net dönem karı da 4.554mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Kardemir (KRDMD, Sınırlı Negatif): Kardemir'in 2023'deki net dönem karı 1.588mn TL olarak açıklanmıştır. Şirket, 2022 yılında 1.108mn TL net dönem karı açıklamıştı. Şirketin satış gelirleri 2023'de 2022'ye göre %4,7 oranında düşüş göstererek 51.621mn TL'ye gerilerken, brüt kar ise 2.189mn TL olmuştur. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde brüt kar 4.177mn TL idi. Diğer taraftan, brüt kar marjı %7,7'den %4,2'ye gerilemiştir. Operasyonel giderler 2023'de 2022'ye göre %4,1 oranında artmış ve 602mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden ise 4.628mn TL net gider kaydedilmiştir. Böylece faaliyet zararı 3.040mn TL olmuştur. 2022 yılında 2.350mn TL faaliyet karı açıklanmıştı. Kardemir'in FAVÖK'ü 2022'deki 5.105mn TL'den 2023'de 3.210mn TL'ye gerilerken, FAVÖK marjı %9,4'den %6,2'ye gerilemiştir. 52mn TL'lik yatırım faaliyetlerinden net gelir ile 42mn TL'lik iştiraklerden karlar sonrasında finansman öncesi faaliyet zararı 2.946mn TL'yi göstermiştir. Finansman tarafında da net gelirler 146mn TL olmuştur. 2.911mn TL'lik parasal kazançla (2022: 2.503mn TL parasal kazanç) birlikte vergi öncesi kar 111mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. 2022'deki vergi öncesi kar 3.289mn TL idi. 1.477mn TL'lik vergi geliri sonrasında Kardemir grubunun net dönem karı 1.588mn TL'ye ulaşmıştır.

Kayseri Şeker (KAYSE, Sınırlı Pozitif): Şirket ile yurt içinde yerleşik bir müşteri arasında şeker satış işine istinaden KDV dahil 3,5 milyar TL tutarında anlaşma yapılmıştır.

Kocaer Çelik (KCAER, Sınırlı Pozitif): Şirket son 45 günde Amerika kıtası başta olmak üzere MENA, Avrupa ve Türkiye'den ağırlıklı olarak katma değerli ürünlere yönelik toplam 39,8mn USD tutarında çelik profil siparişi almıştır.

Koza Altın (KOZAL, Sınırlı Negatif): Gümüşhane İli Demirkaynak Köyü Mastra ilçesinde bulunan "Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Mastra Şubesi"nde işlenen cevherin tükenmiş olması ve yeni cevher keşfi yapılamaması nedeniyle, ilgili işletme faaliyetlerinin 30.04.2024 tarihi itibariyle durdurulmasına karar vermiştir. Gümüşhane Mastra Projesinde, 2021 yılında 8.329 Ons (toplam üretimin %3,39'u), 2022 yılında 6.836 Ons (toplam üretimin %3,52'si) ve 2023 yılında 10.455 Ons (toplam üretimin %7,38'i) altın üretimi gerçekleştirilmiş olup, 2024 bütçesinde üretim hedeflenmemesi nedeniyle, mevcut sabit kıymetlere yapılacak giderler dışında harcama yapılmayacaktır.

Türk Hava Yolları (THYAO, QNBFB, Nötr): Türk Hava Yolları A.O. ve banka arasında yürütülmekte olan Türk Hava Yolları A.O. Yolcu Programı Miles&Smiles üyelerine kredi kartı sunulması konusundaki iş birliğinin 5 yıl süre ile uzatılması amacıyla Türk Hava Yolları A.O. ile yeni bir sözleşme imzalanmıştır.

Türkiye Şişe ve Cam (SISE, Nötr): Şirketin, 06/03/2024 tarihli açıklamasında kamuoyuna duyurulmuş olan, Mısır'da ikinci düzcam hattı yatırımının gerçekleştirilmesi amacıyla şirket kuruluş işlemleri tamamlanmış olup 29/04/2024 tarihinde tescil edilmiştir.

Diğer şirket haberleri

Anadolu Hayat Emeklilik (ANHYT): Şirket'in 1Ç2024'teki konsolide olmayan net dönem karı yıllık bazda %142 oranında artarak 962mn TL'ye yükselmiştir. Beklenti Şirket'in bu çeyrekte 855mn TL kar elde etmesi yönündeydi. Anadolu Hayat Emeklilik'in 1Ç2024'teki teknik dengesi ise geçen yılın ilk çeyreğinde göre %47 oranında artmış ve 405mn TL'ye çıkmıştır. Son olarak Şirket bu çeyrekte 837mn TL net yatırım geliri yazmıştır.

Anadolu Sigorta (ANSGR, Sınırlı Pozitif): Anadolu Sigorta'nın 1Ç2024'teki konsolide olmayan net dönem karı 2.867mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılının ilk çeyreğinde 117mn TL zarar yazılmıştı. Beklenti Şirket'in bu çeyrekte 2.420mn TL kar elde etmesi yönündeydi. Anadolu Sigorta 1Ç2024'teki teknik dengesi 4.102mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılının ilk çeyreğinde bu kalemden 356mn TL zarar yazılmıştı. Yatırım faaliyetlerinden ise 1Ç2024'te 37mn TL net gider yazılmıştır.

Bor Şeker (BORSK): Niğde ili, Bor ilçesinde yer alan üretim tesisinin kapasite genişletme planları çerçevesinde şirketin yatırımları devam etmektedir. Bu çerçevede, kapasite genişletme planları kapsamında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın şirkete verdiği yatırım teşvik belgesi, planlanan yatırımlara ek olarak öngörülen yatırım miktarlarıyla güncellenmiştir. Bu revizyon sonucunda, yerli üretim için belirlenen toplam teşvik miktarı 154,2mn TL'den 343,8mn TL'ye, ithal edilen ürünler için planlanan yatırım bütçesi ise 23mn USD'den 24,6mn USD'ye yükseltilmiştir.

Hat-San Gemi (HATSN): 29.01.2024 tarihi itibari ile 4mn USD tutarına ulaşan, 15.10.2023 tarihinde yurt dışında mukim bir firma ile birim fiyat üzerinden gerçekleştirilmiş olan Gemi Tamir Bakım ve Onarım sözleşmesi, 30.04.2024 tarihi itibari ile şirketin müşterisine başarı ile teslim edilmiştir. Müşteri ve uluslararası gözetim firmalarından gelen ilave talepler doğrultusunda nihai tutarı 5,9mn USD olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılı hasılatına oranı yaklaşık %16,99'dur.

Margün Enerji (MAGEN): Şirketin Hollanda'da %100 bağlı ortaklığı olacak şekilde 1mn EUR başlangıç sermayesiyle 26.04.2024 tarihinde Margun Climatech B.V. ünvanlı şirketi kurulmuştu. Margun Climatech'in yönetim kurulu toplantısında, iklim teknolojileri alanında yatırımlar yapmak üzere Yunanistan'da şirket kurulmasına ve gerekli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.