Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 13°C
Yağmurlu
Mersin
13°C
Yağmurlu
Pts 14°C
Sal 14°C
Çar 12°C
Per 14°C

Sabah stratejisi

Sabah stratejisi
REKLAM ALANI
9 Nisan 2024 09:42
50
A+
A-

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 

ARA REKLAM ALANI

Haftanın ilk işlem gününe hafif alıcılı bir başlangıç yapan BIST 100 endeksi gün içerisinde de bu görünümünü sürdürdü ve kapanış 9.757'den gerçekleşti. Bilişim, kağıt/orman ve gıda sektörleri endeks üstü performans sergilerken, holding, banka ve ticaret sektörleri BIST 100'ün gerisinde kaldı. İşlem hacmi 103,4 milyar TL'yi gösterirken 91 hisse günü pozitif bölgede tamamladı. Hisse bazlı bakıldığında TUPRS, CCOLA ve DOAS endeksteki yükselişe en çok destek veren ilk üç hisse olarak sıralandı. Diğer tarafta, KCHOL, SAHOL ve BIMAS endeksi baskılayan hisseler oldu. Yurt dışına baktığımızda ABD borsaları dün yataydı. Avrupa borsaları ise pozitif tarafta günü tamamladılar. Euro Stoxx 50 endeksindeki artış %0,6 seviyesindeydi. Dün gece Fed üyesi Kashkari'nin ve St. Louis Fed eski Başkanı James Bullard'ın açıklamaları takip edildi. Kashkari, enflasyonun %3 civarında seyrettiğini Fed'in %2'ye odaklanması gerektiğini belirtirken, Fed'in bu yıl yalnızca 2-3 kez faiz indirimi yapmasını beklediğini söyledi. James Bullard ise ekonominin hala dirençli olduğunu ve hedef enflasyon için bu yıl 3 faiz indirimi beklediğini açıkladı. Bu sabaha baktığımızda Amerikan vadelileri hafif alıcılı taraftayken Avrupa vadelileri karışık. Bugün Borsa İstanbul Bayram nedeniyle yarım gün işlemlere açık olacak. Bayram öncesinde yatay bir açılış gerçekleşmesini bekliyoruz. Yurt dışında bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor. Yarın ABD'de TÜFE ve Fed tutanakları, perşembe günü Euro bölgesinde ECB'nin faiz kararına ek olarak Başkan Lagarde'ın konuşması yakından izlenecek. Son olarak cuma günü ABD'de Citigroup, JPMorgan ve Wells Fargo'nun ilk çeyrek finansal sonuçları açıklanıyor olacak.

Avrupa tarafında, Almanya'da şubat ayı dış ticaret verileri izlendi. Almanya'da aylık bazda ihracat ocakta %6,3 oranında artışın ardından şubatta %2 oranında gerileyerek beklentilerin (%0,5 düşüş) üzerinde düşüş kaydetti ve dış talebin kısmi zayıfladığına işaret etti. Aylık bazda ithalat ise ocakta %3,3 oranında artışın ardından şubatta %3,2 oranında artış kaydederek yükselişini sürdürdü ve iç talebin toparlandığına yönelik sinyal verdi, beklentiler ise %1,2 düşüş yönündeydi. Bu kapsamda, aylık bazda dış ticaret fazlası ise ihracatın düşüşüne karşın ithalatın artışının etkisiyle ocak ayındaki 27,6 milyar Euro'dan şubatta 21,4 milyar Euro seviyesine geriledi ve böylece ekim ayından bu yana en düşük dış ticaret fazlası verilmiş oldu.
 
Ayrıca Almanya'da şubat ayı sanayi üretimi verisi izlendi. Almanya'da sanayi üretimi aylık bazda ocakta %1,3 oranında artışın ardından şubatta %2,1 oranında artışla beklentilerin (%0,5 artış) üzerinde artış kaydetti ve böylece yükselişini ikinci ayda sürdürdü, yıllık bazda ise daralma hızı %5,3'ten %4,9 seviyesine yavaşladı. Detaylara bakıldığında, şubatta aylık bazda ara malları üretimi %2,5 oranında ve tüketim malları üretimi ise %1,9 oranında artarken, yatırım harcamalarının göstergesi olan sermaye malları üretimi ise %1,5 oranında artış kaydetti.
 
Diğer yandan, Euro Bölgesi'nde nisan ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni verisi, -10,5'ten -5,9 seviyesine yükselerek Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve artış eğilimini art arda altıncı aya taşıdı, bununla birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü. Detaylara bakıldığında cari koşullar endeksi -18,5 seviyesinden üst üste beşinci ayda artışla -16,3 seviyesine iyileşerek yükselişini altıncı aya taşıdı, yatırımcıların gelecek 6 aylık döneme ilişkin değerlendirmelerini yansıtan beklentiler endeksi ise -2,3 seviyesinden 5 seviyesine yükselerek yedinci ayda toparlanmayı sürdürdü ve pozitif bölgeye geçti. Özellikle beklentiler endeksindeki belirgin toparlanmada, yatırımcıların Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmaya olumlu beklentileri ve ECB'den haziran ayına yönelik faiz indirimi beklentileri etkili oldu.
 
Yurt içinde ise, TÜİK tarafından şubat ayı sanayi üretimi verisi yayınlandı. Sanayi üretimi mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış bazda aylık olarak ocak ayında %0,3 oranında sınırlı artışın ardından şubat ayında %3,2 oranında artış kaydetti ve böylece aralıksız yükselişini üçüncü aya taşıdı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise yıllık olarak artış hızı ocak ayındaki %1,3 seviyesinden şubat ayında %11,5 seviyesine yükselerek beklentilerin (%8,1 artış) üzerinde gerçekleşti ve böylece Şubat 2022'den bu yana en güçlü seviyede kaydedildi. Özellikle, bu yıl şubatta yıllık bazda sanayi üretiminde beklentilerin üzerindeki güçlü artışta, geçen yılın şubat ayında yaşanan büyük depremler kapsamında yıllık bazda %8,8 oranındaki sert düşüşün yol açtığı baz etkisinin de etkili olduğu gözlenmekte.

  • Sanayi üretiminin detaylarına bakıldığında, aylık bazda imalat sanayi üretimi ocak ayında %0,3 oranında daralmanın ardından şubatta %3,8 oranında artarken, buna karşın madencilik ve taş ocakçılığı üretimi ocakta %4,2 oranında artışın ardından şubatta %3,2 oranında daralma kaydetti, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımının ise ayık artış hızı %4,6'dan %0,3 seviyesine belirgin şekilde yavaşladı. Bu kapsamda, madencilik ve taş ocakçılığı üretimindeki belirgin düşüşü, imalat sanayi üretimi ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımındaki artışların telafi ettiği gözlendi.

  • Şubatta imalat sanayi kalemi altındaki 24 sektörün 18'inde aylık artış, 6'sında ise aylık düşüş yaşandı (ocak ayında ise 11'inde aylık artış, 13'ünde ise aylık düşüş gözlenmişti), özellikle şubatta aylık bazda diğer ulaşım araçlarının imalatında (gemi, demir yolu lokomotif ile hava taşıtları yapımı vs.) %50,6 güçlü artış öne çıkarken, makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı (%8,3 artış), tütün ürünleri imalatı (%7,2 artış), motorlu kara taşıtı imalatı (%5,5 artış) ve temel eczacılık ürünleri imalatında da (%5,4 artış) belirgin artışlar gözlendi. Buna karşın, ana metal sanayi (%3,5 düşüş), giyim ürünleri ve deri ürünleri (%1,6 düşüş), makine ve ekipman imalatı (%1,4 düşüş) ve kauçuk ve plastik ürünleri imalatı (%0,2 düşüş) ise daralma kaydeden sektörler oldu.

  • Aylık bazda sanayi üretimindeki artışa etki eden kalemlere bakıldığında, yatırımların seyrine dair fikir veren sermaye malı imalatı aylık bazda sanayi üretimine 2,3 puanla en fazla artış yönlü etki eden kalem olurken, ihracat görünümü için izlediğimiz ara malı imalatı aylık bazda sanayi üretimine 0,5 puanla en fazla artış yönlü etki eden ikinci kalem oldu, tüketimin seyri konusunda izlenen verilerden dayanıksız tüketim malları imalatı, aylık bazda 0,4 puanla artış yönünde etki eden üçüncü kalem oldu. Tüketimin seyri konusunda izlenen bir diğer veri olan dayanıklı tüketim malları imalatı ise aylık bazda sanayi üretimine 0,1 puanla artış yönünde sınırlı etki etti, buna karşın enerji üretimi ise aylık bazda 0,1 puanlık düşüşle olumsuz yönde etkide bulunan tek kalem oldu.

  • Sanayi üretimine teknoloji kırılımına göre bakıldığında yüksek teknoloji grubu, aylık bazda şubatta %46,4 oranında güçlü artış sergiledi. Diğer teknoloji alt gruplarına bakıldığında ise düşük teknoloji grubu %1,8 artış ve orta-düşük teknoloji grubu %1,5 artış kaydederken orta-yüksek teknoloji grubu ise %0,6 artış sergiledi.

ŞİRKET HABERLERİ

Alarko Holding (ALARK, Nötr):  Şirket'in bağlı ortaklığı Alarko Tarım San.ve Tic. A.Ş., tarım alanında faaliyet gösteren Beybur Tarım ve Hayvancılık A.Ş.'nin 50bin TL tutarındaki mevcut sermayesinin %100'üne denk gelen 50 bin hissenin 50bin TL bedelle devralınmasına, hisse devri gerçekleştikten sonra Beybur Tarım'ın 50bin TL olan sermayesini 300mn TL'ye çıkarmayı planladığı sermaye artırımına iştirak edilmesine, bu kapsamda taahhüt edilen 300mn TL tutarındaki sermayenin Alarko Tarım'ın Beybur Tarım'dan olan nakit alacağından karşılanmasına ve sermaye artırımı ile ihraç edilecek 300mn TL nominal değerli 300mn adet payın Alarko Tarım tarafından edinilmesine karar verilmiştir.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, iştirak portföyünün Banka'nın %100 bağlı ortaklığı şeklinde yeni kurulacak anonim şirket niteliğinde bir holding şirket çatısı altında toplanması çalışmalarına yönelik, "Sermayemizin önemli bir bölümünü iştiraklerimize özgülemiş durumdayız. Başarılı bir bölünmenin bize hem odaklanma hem de serbest sermayemizi destekleyecek halka arz fırsatları sağlayacağına inanıyoruz" açıklamasında bulundu.

Vestel Elektronik (VESTL, Sınırlı Pozitif): Şirket tarafından İsveç'te beyaz eşya alanında faaliyet gösteren Cylinda AB'nin sermayesini temsil eden her biri 1 İsveç Kronu (SEK) nominal değerde 25.000 adet paylarının tamamının satın alımı için, İsveç Rekabet Otoritesi nezdinde gerekli yasal iznin alınması ve kapanış tarihinde, hisse alım sözleşmesinde düzenlenen esaslara göre hisse alım bedelinin uyarlanarak ödenmesi kaydıyla, %100 dolaylı bağlı ortağı Vestel Holland B.V. ile Elektroskandia Sverige AB arasında Hisse Alım Sözleşmesi imzalanmıştır.

Diğer şirket haberleri

BMS Birleşik Metal: (BMSTL): Şirket tarafından 2024 yılı hedefleri açıklanmıştır. Buna göre, Şirket'in 2024 yılı bütçesinde, ana ürünü olan galvanizli tel üretim hedefi 50.321 ton olarak belirlenmiştir. Şirket, 2024 yılı için nihai ürünler satış bütçesini 52.634 ton olarak belirlemiştir.

Kervan Gıda (KRVGD): Şirket, gıda sektöründe freeze-dry (dondurarak kurutma) teknolojisi ile üretim faaliyeti gösteren İzmir- Tire OSB'de kurulu Dryff Kurutulmuş Gıda Sanayi A.Ş'nin (Dryff) sermayesinin %100'üne denk gelen toplam 2,5mn TL nominal değerli payın satın alımını gerçekleştirmiştir. İşleme ilişkin hisse devir sözleşmeleri 05/04/2024 tarihinde imzalanmıştır. İlgili payların değeri 506bin EUR olarak belirlenmiştir. Payların satın alımına ilişkin ödemelerin büyük kısmı (yaklaşık 481bin EUR) 24 ay taksitle ödenecektir. Kalan kısmın ödemesi ise 15/04/2024 tarihinde yapılacaktır.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.