Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 16°C
Az Bulutlu
Mersin
16°C
Az Bulutlu
Paz 13°C
Pts 14°C
Sal 14°C
Çar 12°C

”Rusya’nın Ukrayna ile savaşı küresel iklim acil durumunu ivmelendiriyor”

”Rusya’nın Ukrayna ile savaşı küresel iklim acil durumunu ivmelendiriyor”
REKLAM ALANI
13 Haziran 2024 09:18
30
A+
A-

Araştırmalar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşının ilk iki yılının iklim maliyetinin, 175 ülkenin tek başına ürettiği yıllık sera gazı emisyonundan daha fazla olduğunu ve artan ölü sayısı ve yaygın yıkıma ek olarak küresel iklim acil durumunu daha da kötüleştirdiğini ortaya koyuyor.

Çatışma kaynaklı iklim etkilerinin şimdiye kadarki en kapsamlı analizine göre, Rusya'nın işgali, doğrudan savaş, arazi yangınları, yeniden yönlendirilen uçuşlar, zorunlu göç ve fosil yakıt altyapısına yönelik askeri saldırıların neden olduğu sızıntıların yanı sıra yeniden yapılanmanın gelecekteki karbon maliyetinden kaynaklanan emisyonlardaki artışla birlikte en az 175 milyon ton karbondioksit eşdeğeri (tCO2e) üretti.

ARA REKLAM ALANI

Bu 175 milyon ton karbondioksit, azot oksit ve tüm sera gazları arasında en güçlüsü olan sülfür hekzaflorür (SF6) içermektedir. Bu miktar, 90 milyon benzinli arabanın bir yıl boyunca çalıştırılmasıyla eşdeğerdir ve Hollanda, Venezüella ve Kuveyt gibi ülkelerin 2022 yılında tek tek ürettikleri toplam emisyondan daha fazladır.

Raporda, tarihsel olarak hükümetlerin savaşın ve daha geniş anlamda askeri endüstriyel kompleksin iklim maliyetini yeterince hesaba katmadığı vurgulanıyor. Raporda ''Askeri gizlilik nedeniyle resmi veriler son derece düzensizdir ya da hiç yoktur ve araştırmacıların cephe hattına erişimi sınırlıdır. Küresel sonuçları olacak sera gazlarının ekonomik maliyeti ise daha da az anlaşılmış durumda.'' deniliyor.

Kısmen Alman ve İsveç hükümetleri ile Avrupa İklim Vakfı tarafından finanse edilen bir araştırma kolektifi olan Savaşın Sera Gazı Muhasebesi Girişimi'nin (IGGAW) yeni raporuna göre, Rusya Federasyonu savaşın ilk 24 ayında 32 milyar dolarlık bir iklim tazminatı faturasıyla karşı karşıya.
 

 

 

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.