Dolar 35,3743
Euro 36,4897
Altın 2.999,93
BİST 10.075,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 16°C
Az Bulutlu
Mersin
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 16°C
Çar 18°C

Politika da piyasa da belirsiz

Politika da piyasa da belirsiz
REKLAM ALANI
23 Mayıs 2024 08:19
41
A+
A-

Büyük ekonomilerdeki politika yapıcıların yapışkan enflasyon ortamında parasal genişleme konusunda sabırlı bir yaklaşım izlemeyi tercih etmelerinin sonuçlarını sindirmesiyle Asya piyasalarında zayıflama görmekteyiz. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi % 0,57 ve emtia fiyatlarındaki gerilemeden dolayı da Avustralya S&P/ASX 200 Endeksi %0,8'lik düşüş kaydetmiş durumda.

Britanya'da enflasyonun beklenenden daha az gerilemesi ve temel fiyatlara ilişkin temel göstergelerden birinin neredeyse hiç gerilememesi, yatırımcıların önümüzdeki ay İngiltere Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesini dikenli hale getirdi. Tüketici fiyat endeksinin Nisan ayında yıllık %2 artması beklenirken %2,3 artması, yatırımcıların BoE'nin faiz indirimi olasılığını veri öncesi %50'den keskin bir düşüşle Haziran ayında sadece %18'e geriletmesine imkan sağladı. BoE için yurt içi fiyat baskısının bir göstergesi olan ve diğer Avrupa ülkelerinde de sorun olan hizmet enflasyonu beklenenden çok daha yüksek oldu ve petrol fiyatları yükseldi.

ARA REKLAM ALANI

Bir süredir hizmet enflasyonunu düşürmenin düşündüğünden çok daha zor olacağını düşündüğümüzü çünkü gevşeme göstermesine rağmen hala çok sıkı olan işgücü piyasasını göz önüne alıyorduk. Hizmet enflasyonu Britanya’da Mart ayındaki %6,0 seviyesinden %5,9'a geriledi ama beklenti %5,5 seviyesindeydi. Enerji, gıda ve tütün hariç malları içeren çekirdek enflasyon da kalıcı fiyat baskılarını yansıttı; yıllık oran Mart ayındaki %4,2'den yalnızca %3,9'a düştü ki beklenti %3,6 olacağını yönündeydi. Haziran toplantısından önce gelecek başka bir işgücü piyasası ve TÜFE raporu daha var, ancak bunun çoğu üyenin özellikle Haziran ayında kesintiye gitme konusunda kendinden emin hissetmesini sağlamak için gerçekçi olarak ne yapabileceğini görmek oldukça zorlaştı.

Akşam saatlerinde FED tutanakları da sertti. Fed yetkilileri son politika toplantısında fiyat baskılarının önümüzdeki aylarda en azından yavaş yavaşazalacağına hala inandıklarını ancak mevcut faiz oranları seviyesinin bu sonucu garanti edecek kadar yüksek olup olmadığına dair şüphelerin ortaya çıktığını söyledi. "Çeşitli" yetkililer, enflasyonun artması durumunda borçlanma maliyetlerini yeniden artırmaya istekli olacaklarını söyledi. Hatırlatalım ki bu toplantı, tüketici fiyat artışlarının hızının Nisan ayında yeniden yavaşlamaya başladığını gösteren verilerden önce yapılmıştı; ancak o zamandan bu yana ABD merkez bankası yetkililerinin enflasyonun ve para politikasının gidişatına ilişkin belirsizliğin arttığını söylediğini yansıtıyordu. 30 Nisan-1 Mayıs toplantısının tutanaklarına göre "Katılımcılar… enflasyonun orta vadede %2'ye döneceğini beklemeye devam ettiklerini" ancak "enflasyonun düşürülmesinin muhtemelen önceden düşünülenden daha uzun süreceğini" belirttiler. Tutanakların açıklanmasının ardından ABD Hazine tahvil getirileri yükseldi ve piyasalar Fed'in bu yıl faiz indirimi yapacağına dair beklentilerini biraz geri çekti; faiz vadeli kontratları merkez bankasının bu yıl birden fazla faiz indirimi yapması ihtimalinin yalnızca eşit olduğunu yansıtıyor.

Son 24 saatte gördüğümüz ,enflasyonu dizginlemek için merkez bankalarının politika ayarları, faiz oranlarının hangi seviyelerde olması gerektiği ve potansiyel olarak nerede kalmaları gerektiği konusundaki belirsizlik olmakta. Petrol fiyatları, enflasyonun artması halinde ABD borçlanma maliyetlerinin yeniden artırılabileceği ve bunun petrol talebini olumsuz etkileyebileceği endişeleriyle art arda dördüncü günde de geriledi. Brent ham vadeli işlemleri %0,3 düşerek varil başına 81,63 dolara, WTI vadeli işlemleri %0,5 düşüşle 77,14 dolardan işlem görmekte.

Bugün gündem tabii ki TCMB faiz kararı ama %50 olan politika faizinde herhangi bir değişiklik beklentisi olmadığından bu senenin belki de en rahat toplantısını göreceğiz.

Dünyadan manşet haberler

TBMM Genel Kurulunda, fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin bugünkü görüşmelerinde, 5 maddesi daha kabul edildi.

Reuters, uluslararası uzmanlarla dayandırdığı analizinde, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok gelişmekte olan ülkenin kredi notlarının yükseldiğini ancak bu ülkelerin not artışlarına rağmen kaybettikleri 10-15 yılı telafi edemeyeceklerini ifade etti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel enflasyon oranlarının düştüğünü ancak hizmet sektörü fiyatlarındaki inatçı artışın bu düşüşleri aksattığını belirtti. Kuruluşun açıklamasında, konut maliyetlerinin de özellikle gelişmiş ekonomilerde yüksek hizmet enflasyonuna katkıda bulunduğuna işaret edildi.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, Euro Bölgesinde büyüme ivmesinin son dönemde bir miktar hız kazandığını ve ekonominin krizin en kötü dönemini geride bıraktığına dair iyimserliği arttırdığını söyledi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, son verilerin dezenflasyon sürecinin beklenenden daha uzun sürebileceğini gösterdiğini ve bazı banka yetkililerin gerekmesi halinde faiz oranlarını artırmaya açık olduğunu ortaya koydu. Bazı yetkililer, enflasyona yönelik risklerin gerektirmesi halinde politikayı daha da sıkılaştırma ihtimalinden bahsetti.

Goldman Sachs CEO'su David Solomon, Fed'in bu yıl faiz oranlarını düşürmesini beklemediğini söyledi. Solomon, Boston College'da düzenlenen bir etkinlikte "Ben hala sıfır faiz indirimi noktasındayım. Bence daha yüksek enflasyona hazırız" dedi.

JPMorgan Küresel Çin Zirvesi'nde konuşan Dimon, ABD ekonomisi için en kötü sonucun, enflasyonun yükselmeye devam ettiği ancak yüksek işsizlik nedeniyle büyümenin yavaşladığı bir "stagflasyon" senaryosu olacağını söyledi.

Geçtiğimiz ay Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın ABD para politikası üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanın yollarını değerlendirdiğine dair bir raporun ortaya çıkmasının ardından Biden yönetimi bağımsız bir Fed'i desteklediğini açıkladı.

Güney Kore Merkez Bankası, piyasaların beklentisi doğrultusunda üst üste 11'inci kez politika faiz oranında bir değişikliğe gitmedi; 2024 ekonomik büyüme tahminini yükselterek politika gevşemesinde gecikme sinyali verdi.

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.