Dolar 34,2740
Euro 37,2166
Altın 3.022,47
BİST 8.618,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 24°C
Açık
Mersin
24°C
Açık
Çar 25°C
Per 24°C
Cum 24°C
Cts 24°C

MBB’den sokak hayvanları raporu

MBB’den sokak hayvanları raporu
REKLAM ALANI
23 Temmuz 2024 13:27
39

Sokak Hayvanları Araştırma Raporu, belediyelerde veteriner hekim istihdamı, barınak sayısı ve imkanları, sokak hayvanı popülasyonu ve ihtiyaçlara ilişkin verileri ortaya koydu. Çalışmaya, Haziran-Temmuz 2024 tarihlerinde Marmara Bölgesi’nden 6 büyükşehir, 5 il, 90 ilçe ve 18 belde belediyesi olmak üzere toplam 119 belediye katılım sağladı. Raporun, alınacak kararların veriye dayalı olması noktasında fayda sağlaması hedefleniyor.

MBB Veri ve Teknoloji Merkezi tarafından yürütülen araştırma, belediyelerin sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarını, sahip oldukları imkanları ve karşılaştıkları zorlukları tespit etmeyi amaçlıyor.

ARA REKLAM ALANI

Rapora göre, büyükşehir belediyelerinde belediye başına ortalama 23,7 veteriner hekim düşüyor. Belde belediyelerinde ise belediye başına 1 veteriner hekimin bile düşmemesi çarpıcı bir veri olarak öne çıkıyor. 47 belediyenin sağladığı verilere göre tespit edilen sokak hayvanı sayısı ise 322 bin 711. Belediye başına düşen ortalama sokak hayvanı sayısı 6 bin 866, barınaklarda bulunan hayvan sayısı ise 18 bin 726.

Barınak durumuyla ilgili cevap veren 107 belediyeden 57'sinin barınağa sahip olduğu, 50 belediyenin ise barınağının olmadığı görüldü. Büyükşehir belediyeleri daha fazla personel ve veteriner hekim istihdam ederken, belde belediyelerinin bu alanda oldukça sınırlı kaldığı tespit edildi.

Sokak hayvanlarının tespitine yönelik çalışmalarda ise belediyelerin sadece yarısının aktif olduğu, 47 belediyenin bu konuda araştırma yaptığı belirtildi. Hayvan bakımında ciddi yetersizlikler olduğunu gösteren rapor, araştırma, tedavi odası, barınma ünitesi, ameliyathane, yoğun bakım ünitesi ve rehabilitasyon merkezi gibi imkanların belde belediyelerinde hiç bulunmadığını da ortaya koydu.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.