Küresel piyasalar
Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?
Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, beklentileri aşan istihdam artışının, işgücü piyasasının yüksek faiz ortamına karşın güçlü kaldığına işaret etmesiyle alıcılı seyir izledi.
Güçlü istihdam artışına işaret eden ADP özel sektör istihdamı değişimi verisinin ardından ABD'de tarım dışı istihdam Mart ayı verisi de 303k seviyesinde gerçekleşerek piyasa beklentisini aştı. Şubat ayında ülkede tarım dışı istihdam artışı 270k olarak gerçekleşmişti. Mart ayında ülkede işsizlik oranı %3,8 ile beklentilere paralel olarak açıklandı. Ülkede işsizlik oranı Şubat ayında %3,9 olarak kaydedilmişti. Enflasyon açısından kritik önemdeki saatlik kazançlar tarafında piyasa beklentilerine paralel gerçekleşme izlendi. Ortalama saatlik kazançlar Mart ayında bir önceki aya göre %0,3 arttı. Şubat ayı için %0,1 olarak açıklanan aylık artış da %0,2'ye revize edildi. Ortalama saatlik kazançlarda yıllık artış %4,1 oldu. Şubat'ta yıllık artış %4,3 olmuştu. Verideki genel görünümün, güçlü istihdam artışı ışığında ekonominin yavaşlama sinyalleri vermediği ve tüketici harcamalarının yakın dönemde artış eğilimi sergileyebileceği yönündeki beklentileri artırdığını gözlemliyoruz.
Kritik istihdam verisinin ardından ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,75 seviyesine, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,40 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 0,32 puanlık ılımlı düşüşle 16,03 seviyesine geriledi. Faiz beklentilerine ilişkin olarak, Mayıs ayı toplantısında federal fonlama oranının %5,25-5,50 bandında sabit bırakılacağı olasılığı piyasalarda %95,2 seviyesinde fiyatlanıyor. İlk faiz indiriminin 25 baz puan ile Haziran ayı toplantısında yapılacağı beklentisi de %50,8 oranında fiyatlanıyor. Söz konusu beklenti, geçen hafta %55,2 seviyesindeydi. Güçlü istihdam verisine ek olarak, geçen hafta içerisinde Ortadoğu’da artan gerilim sebebiyle petrol fiyatlarının sert yükselmesinin ardından küresel merkez bankalarının faiz indirim süreçlerini öteleyebileceklerine ilişkin öne çıkan öngörülerle söz konusu olasılığın gerilediğini izliyoruz.
S&P 500 endeksi %1,11 artışla 5.204,34 seviyesine yükselirken, Nasdaq endeksi %1,24 yükselişle 16.248,52 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi %0,80 değer kazancıyla 38.904,04 seviyesinden günü tamamladı.
Bugün ne bekliyoruz?
Bu sabah Asya piyasalarında Çin ve Hong Kong piyasaları dışında genel olarak alıcılı seyrin hakim olduğunu takip ediyoruz. Yuanda son yaşanan değer kaybının ardından dengelenmeyi sağlamak için PBOC bu sabah yuanın referans oranını mevcut bantta bıraktığını duyurdu. PBOC ayrıca, küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek amacıyla teknolojik yenilik ve dönüşüm için 500 milyar yuan (70 milyar dolar) tutarında bir 'yeniden kredi' programı duyurdu. Yeniden kredi programı, PBOC tarafından ticari bankalara verilen ve daha sonra müşterilere borç verilen fonları kullanacak. Dün yapılan açıklamada PBOC, programın 21 banka aracılığıyla %1,75 oranında kredi sunacağını ve kredilerin her seferinde bir yıla kadar iki kez uzatılabileceğini söyledi. Söz konusu gelişmelerin ardından, Shangai ve Hang Seng endekslerinin sırasıyla %0,17 ve %0,32 düşüşler kaydettiğini izliyoruz. Nikkei endeksi ise %0,69 artışla yükselişlere öncülük ederken, Nifty ve IDX Composite endeksleri %0,40’a yakın yükselişler kaydediyor. KOSPI endeksi ise %0,23 artıda. Bu arada yeni haftada Kore Merkez Bankasının faiz kararı toplantısınin piyasaların takibinde olacağını belirtmek isteriz. Bilindiği üzere Kore Merkez Bankası 2023 yılında sıkılaşma döngüsünü sonlandıran ilk Asyalı merkez bankalarındandı. Diğer yandan, İsrail’in Gaza’nın güneyinden bazı askeri birlikleri çekeceği yönündeki açıklamalarla petrol fiyatlarının %1 düşüş kaydettiğini izliyoruz. Yine de İran, İsrail'in Suriye'deki konsolosluğuna yönelik şüpheli saldırısına yanıt hazırlamaya devam ederken, Hizbullah savaşa hazır olduğu konusunda uyardı.
ABD vadelilerinde ise hafif satıcılı seyir gözleniyor.
Bugün ABD’de NY Fed’in 1 yıllık enflasyon beklentisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Şubat ayında söz konusu beklenti %3,04 seviyesinde oluşmuştu. Euro Bölgesi cephesinde de Sentix yatırımcı güveni verisi izlenecek. Nisan ayı verisinin 2 puan artışla -8,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Gelecek gündemde neler var?
Yarın ABD’de NFIB Küçük İşletme İyimserliği verisi takip edilecek. Mart ayı verisinin 0,6 puan artışla 90 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Çarşamba günü de ABD’de TÜFE ve bütçe dengesi verilerine ek olarak FOMC toplantı tutanakları takibimizde olacak. TÜFE Mart ayı verisinin manşet bazda aylık ve yıllık sırasıyla %0,3 ve %3,5 seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Çekirdek veriye ilişkin beklentiler de aylık %0,3, yıllık da %3,7 seviyesinde bulunuyor. Bütçe dengesi cephesinde hatırlanacağı üzere Şubat ayı verisi -296,3 mlr dolar açık olarak gerçekleşmişti. Asya cephesinde de Japonya’da ÜFE verisi izlenecek. Mart ayı verisinin aylık ve yıllık bazda %0,3 ve %0,8 seviyelerinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Perşembe günü ABD’de ÜFE ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri izlenecek. ÜFE Mart ayı verisinin manşet ve çekirdek bazda aylık olarak sırasıyla %0,3 ve %0,2 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde 30 Mart haftasına ilişkin verinin 221k, 23 Mart haftasına ilişkin devam eden başvurular verisi de 1,79 mn seviyesinde gerçekleştiğini belirtmek isteriz. Euro Bölgesi cephesinde de AMB’nin faiz kararı toplantısı izlenecek. Toplantıya ilişkin piyasa beklentisi politika faizinde değişikliğe gidilmeyeceği yönünde. Asya cephesinde de Çin’de ÜFE ve TÜFE verileri takip edilecek. Mart ayı ÜFE verisinin yıllık bazda %2,8 düşüş kaydetmesi, TÜFE verisinin ise %0,4’lük ılımlı artış göstermesi bekleniyor. Cuma günü ABD’de ithalat ve ihracat verilerine ek olarak Michigan tüketici güveni verisi izlenecek. İthalat ve ihracat Mart ayı verilerinin aylık bazda %0,3 ve %0,2 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Michigan tüketici güveni Mart ayı öncü verisinin de 0,7 puan düşüşle 78,7 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı