Konya’da 128 milyon liralık 22 tarımsal projenin imzaları atıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından 128 milyon lira bütçeyle hayata geçirilecek 22 projenin protokol imza töreni gerçekleştirildi.
Törende konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 2014’teki Yeni Büyükşehir Yasası’ndan sonra büyükşehirler için kırsal kalkınmanın önemli bir hale geldiğini anımsatarak bu konuda da en dikkat çeken şehrin her zaman Konya olduğuna vurgu yaptı.
Konya’nın 42 bin kilometrekarelik coğrafi büyüklüğü, 28 merkez dışındaki ilçe ve 900 bine yakın merkez dışında yaşayan nüfusuyla yasasın en zor uygulanacağı düşünülen yerlerden birisi olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın gelirlerini artırmak bizim için en önemli konulardan birisi. Çünkü insanlar eğer bulundukları yerde belli bir gelir seviyesine ulaşamazlarsa, çeşitli sosyal haklara, eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşamazlarsa merkeze doğru bir göç oluşuyor. Bu hem kırsalda bir boşalma hem de merkezde problemlerin artmasına ama aynı zamanda Konya gibi tarımsal üretimin çok yoğun olduğu bir şehirde ülkenin gıda güvenliği adına önemli sorunlar oluşturan bir problem haline dönüşüyor” ifadelerini kullandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise, protokolle bu yıl toplam bütçesi 128 milyon lira olan 22 projeyi hayata geçireceklerini belirterek, tarımın başkenti Konya’da modern sulama tesislerinden hayvancılığa, seracılığa kadar Konya’yı ihya edecek projelerin altına imzamızı atacaklarını ifade etti.
Mevlana Kalkınma Ajansı ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen projelerle Konya’nın tarihi ve doğal güzelliklerini korumanın yanında zengin kültürel mirasını ekonomik değere dönüştürdüklerini paylaşan Bakan Kacır şöyle konuştu:
“Gıda üretim merkezlerinden Konya’mızın her karış toprağını daha verimli kullanmamızı sağlayacak projeleri hayata geçiriyoruz. Mevlana Kalkınma Ajansımızla şehrimizde bugüne dek 1.210 projeye 2.2 milyar lira destek olduk. 1.750’den fazla vatandaşımızın istihdamına öncülük ettik. KOP Bölge Kalkınma İdaremizle de sulama, bitkisel üretim, hayvancılık, kültür, turizm, enerji ve imalat sektörlerinde 832 projeye 6.2 milyar lira kaynak sağladık.”
Hibya Haber Ajansı