Karal: Tüm dünyada gıda enflasyonu düşerken Türkiye’de artmaya devam ediyor
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Tarım ÜFE’nin martta bir önceki aya göre yüzde 5,57, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 61,87 arttığını anımsatan Milletvekili Karal, çiftçilerin her geçen gün artan maliyetlerle başa çıkamadığı için üretim yapmayı bırakmak zorunda kaldığını söyledi.
Hem tarımsal üretimin hem de hayvancılığın uygulanan yanlış politikalar dolayısıyla can çekiştiğini ifade eden Karal, “Çiftçilerimizin en önemli girdi maliyetleri mazot, gübre ve işçilik. Mazot son bir yılda yüzde yüzden fazla arttı, gübre fiyatları aldı başını gitti, işçilik enflasyonla doğru orantılı arttı. Tarımsal girdiler artınca dolayısıyla çiftçinin maliyeti de enflasyonu da arttı. Bunun sonucu olarak da kimi çiftçi üretim yapmayı bıraktı kimi çiftçi ağaçlarını kesti kimi ürünlerini sokağa dökmek zorunda kaldı. Hükümet ise çiftçi kan ağlarken üreticiyi desteklemek yerine ithalata sarıldı.” şeklinde konuştu.
Karal, çiftçi ve üreticilerin artan maliyetlerinin gıda enflasyonuna yansıdığına da dikkat çekti. Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) verilerine göre gıda enflasyonunda Türkiye’nin birinci olduğunu vurgulayan Karal, “Gıda enflasyonu OECD ülkelerinin dörtte üçünde gerilerken Türkiye dışında her yerde yüzde 10'un altında kaldı. Türkiye, uygulanan yanlış tarım politikaları dolayısıyla gıda enflasyonunda OECD ülkeleri arasında dünya şampiyonu oldu. Tüm dünyada gıda enflasyonu düşerken Türkiye’de arttı, artmaya da devam ediyor. Üretici desteklenmezse, çiftçinin üretim yapması teşvik edilmezse, ithalatla günü geçiştirmeye çalışılırsa çiftçinin enflasyonu elbette artar, gıda fiyatları her geçen gün yükselir. Bu kafayla gıda enflasyonunda dünya şampiyonluğunu da kimseye bırakmayız.” ifadelerine yer verdi.
Milletvekili Karal, ölüme terk edilen çiftçinin bir an önce ayağa kaldırılması için girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini kaydetti.
Hibya Haber Ajansı