Dolar 34,5192
Euro 36,1876
Altın 2.964,12
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 17°C
Yağmurlu
Mersin
17°C
Yağmurlu
Cum 21°C
Cts 15°C
Paz 13°C
Pts 13°C

Kadınlara ücretsiz terapi desteği için güçlerini birleştirdiler

Kadınlara ücretsiz terapi desteği için güçlerini birleştirdiler
REKLAM ALANI
13 Şubat 2024 10:50
58
A+
A-

YILDIRIM Şirketler Grubu’nun bağışlarıyla kurulan Garip & Zeycan YILDIRIM Vakfı ile Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, şiddete uğrayan ya da depremden etkilenen kadın ve çocukların psikolojik olarak güçlenmesi için iş birliği yaparak, 2023 yılı boyunca yüzlerce kişiye ihtiyaç duydukları terapi desteğini sağladı.

Garip & Zeycan Yıldırım Vakfı’nın desteklediği proje kapsamında Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, Türk Psikologlar Derneği Bursa Şubesi işbirliği ile Türkiye'nin farklı bölgelerinde sığınma evlerinde kalan ya da Bursa’da ikamet eden kadın ve çocuklara, ayrıca şiddet gören hiç sığınma evine girmemiş ya da girmek istemeyen kadınlara profesyonel tam zamanlı ücretsiz terapi desteği veriyor.

ARA REKLAM ALANI

Hedef daha çok kadına ulaşmak

Garip & Zeycan YILDIRIM Vakfı Direktörü Zeycan Rochelle Yıldırım, vakıf olarak şiddete karşı kadınların güçlendirilmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, psikolojik desteğin de kadınların güçlenmesi için en önemli alanlardan biri olduğunun altını çizdi.

Zeycan Rochelle Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; kadınların şiddete maruz kaldığı ortama geri dönmesini önlemede psikolojik destek önemli rol oynuyor. Biz de Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği ile başlattığımız işbirliği ile Şiddet Hattı‘na başvuran daha çok kadının bu hizmetten faydalanması ve doğru şekilde yönlendirilmesine destek oluyoruz ve ücretsiz terapi desteği sağlıyoruz. Bu işbirliğini ve sonuçlarını çok değerli buluyoruz. Hedefimiz desteklerimizi farklı işbirlikleriyle artırarak Türkiye çapında daha çok kadına ulaşmak. “

 Çalışma kapsamında Derneğin Nilüfer ve Anatolium AVM Dayanışma Merkezlerine ulaşan ve ayni yardım talep eden kadın ve çocuklara destek olunurken, ihtiyaç duyanlara psikolog seansları ve sosyal çalışmacılarla görüşmeler organize ediliyor.

Yapılan çalışmalar sonucu 2022 Aralık -2023 Aralık dönemini kapsayan bir yıl boyunca 228 kadın, çocuk ve ergene ücretsiz terapi desteği sağlandı. 27’si online destek olmak üzere 173 kadın, 55 çocuk ve ergenle görüşmeler gerçekleştirildi. Terapinin yanında 302 kadın danışan ve 15 çocuk-ergen ile ilk görüşmenin ardından ihtiyaçları doğrultusunda ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirmeleri yapıldı.

Şiddete uğrayanlar için 7/24 açık hat

Proje kapsamında 7/24 açık şiddet hattı ile kurumlarla iş birliği içerisinde koordinasyon sağlandı.

Deprem sürecinde Türk Psikologlar Derneği ile imzalanan kısa süreli protokol çerçevesinde gelen kadınların psikolog hizmetine erişimi gerçekleştirildi.

Şiddet hattını arayan 164 kişiden 60’ına hem psikolojik hem ayni yardım, 20 kişiye ise psikolojik destek verildi.

Kadınların psikolojik yönden güçlendirilmesi şart

Dernek tarafından hazırlanan “2022-2023 Yıllık Psikolojik Destek Hizmet Verileri Raporu”nda şiddete uğrayan kadınlarla yapılan görüşmelerden çıkan çarpıcı sonuçlar yer aldı. Raporda, derneğe ulaşan ve psikolojik destek talep eden kadın danışanlarla görüşme gerçekleştirildiğinde göze çarpan noktalardan birisinin kadınların psikolojik yönden güçlendirilmesinin gerekliliği olduğu kaydedildi.

Raporda, ‘Gidecek bir yerim yoktu, ailemin durumu kötü ben çocuklarla geri dönersem sonra ne olacak? ’ gibi kaygılarla kadınların şiddet döngüsüne dahil olduğu; aldatılma, değersizleştirilme, manipülasyon gibi şiddetin çeşitli boyutlarıyla yaşamaya devam ettikleri belirtilerek, “Psikolojik desteğin önemi de burada ortaya çıkmaktadır. Şiddete maruz kalan kadınların bir noktada psikolojik olarak güçlendirilmesi, yalnız olmadığının farkında olması istenmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Depremden aylar sonra psikolojik destek talepleri devam ediyor

Öte yandan depremzede kadınlar ve çocuklarla yapılan çalışmalarda, depremin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen psikolojik destek taleplerinin devam ettiğinin görüldüğü, çocuklarla yapılan çalışmalarda ise terapi desteğinin öneminin daha da ortaya çıktığı vurgulandı.

Derneğe psikolojik destek talebiyle başvuran kadınların yüzde 70’inden fazlası ilk kez psikolojik destek hizmeti alırken, ilk görüşme ve son görüşme arasındaki gelişim gözlemlendiğinde birçok kadının psikolojik yönden güçlendiği, iyileşme halinin olumlu seyir gösterdiği alınan geri bildirimlerle teyit edildi.

2022 yılı Aralık – 2023 Aralık ayları arasındaki süreçte toplam 33 çocuk ve ergen ile de görüşüldü ve destek verildi. Hırçınlık, kardeş kıskançlığı, arkadaş ortamında sorun yaşama, gece alt ıslatma, sürekli kabus görme, saldırgan davranış gösterme gibi sorunlar yaşayan bu çocukların problematik davranışlarının altında yatan en önemli sebeplerden birinin şiddet ortamında büyümesi olduğu tespit edildi.

Şiddet gören çocuk şiddete eğilim gösteriyor

Raporda yer alan uzman psikolog görüşünde, şiddet ortamında büyüyen çocukların ve ergenlerin çoğunluğunun da şiddet eğilimi gösterdiği vurgulandı. Psikolojik şiddetin özellikle kadın ve çocuklarda yetersizlik, ani ve yoğun öfke patlamaları, kendine zarar verme gibi psikolojik rahatsızlıklara neden olduğu belirtilen raporda, bir yıllık süreçte 33 çocuk ve ergenle yapılan ilk ve son görüşmeler karşılaştırıldığında psikolojik desteğin olumlu sonuç gösterdiğinin ebeveynden ve öğretmenden alınan geri dönüşlerle teyit edildiği kaydedildi.

Deprem bölgesinden gelen ve desteğe ihtiyaç duyan kadınlarla da görüşüldüğü belirtilen raporda, 50’den fazla kadın ile yüz yüze görüşüldüğü, ancak psikolojik destek kısmında 19 kadının düzenli bir şekilde seanslara geldiği belirtildi.

Çocuk ve ergenlerin tamamında olumlu sonuç alındı

Şiddete maruz kalan kadın ve çocuklara ücretsiz psikolojik destek ve hukuki danışmanlık hizmeti sunulduğu belirtilen raporda, yaşanan deprem sonrasına bölgede bulunan kadın ve çocuklara da aynı desteğin verildiği ifade edildi.

Türk Psikologlar Derneği (TPD) Bursa Şubesi ile iş birliği kapsamında Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği’ne ulaşan kadın ve çocuklara psikolojik destek için yönlendirme yapıldı. Psikolojik destek alan 22 çocuk ve ergenin tamamında olumlu bir seyir gözlemlendi.

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.