Dolar 35,1777
Euro 36,7212
Altın 2.966,33
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mersin 13°C
Yağmurlu
Mersin
13°C
Yağmurlu
Pts 14°C
Sal 14°C
Çar 12°C
Per 13°C

Jinping ilçesinde günde 100 bin badminton topu üretiliyor

Jinping ilçesinde günde 100 bin badminton topu üretiliyor
REKLAM ALANI
27 Temmuz 2024 13:56
33
A+
A-

Çin’in güneybatısındaki Guizhou eyaletine bağlı Jinping ilçesi, dünyanın en çok badminton topu üreten merkezi haline geldi. Bir zamanlar yoksullukla boğuşan Jinping, artık badminton tüy toplarının küresel üretim merkezi. Kaz tüyünde yaşanan son kıtlık, badminton tüy toplarının fiyatının artmasına neden oldu ve bu bölgeye dikkat çekti.
Jinping, yerel işletmelerin üretim atölyelerinin yanı sıra Reinforced Shuttlecocks Limited (RSL) endüstri parkında bir halk badminton müzesine de ev sahipliği yapıyor. Badmintonla ilgili çok sayıda koleksiyon, burada yüzlerce metrekarelik bir alanda sunuluyor ve badmintonun İngiltere’deki kökenleri de dahil olmak üzere kültür ve tarihle örülmüş hikayeler anlatılıyor. 
Badminton, 1837’de İngiltere’deki Badminton House’da bir dükün ev sahipliği yaptığı partide ortaya çıktı. Hindistan’dan dönen birkaç ordu subayının oynadığı bu oyun, İngiltere’de soylu sınıf arasında popüler hale geldi. 
O zamandan beri, bir zamanlar sadece üst sınıfa özgü olan bu spor, giderek kamuoyunda kabul görmeye başladı. Badminton tüy toplarının üretimi ve tedariki giderek daha önemli hale geldi. Ancak, hammadde kıtlığı sürekli bir sorun olmaya devam etti.
Belirli dönemlerde, benzersiz tasarımlı badminton topları ortaya çıktı. 1910 gibi erken bir tarihte, tüyler yerine doğal palmiye lifi kullanılarak deneysel bir top yapıldı. Ancak düzensiz elastikiyet ve tutarsız şekil nedeniyle, dengesiz bir uçuşla sonuçlandı.
1925’te, yetersiz hammadde tedariki sorununu çözmek için bir İngiliz şirketi siyah kaz tüylerini tüylü toplar yapmak için kullandı. Ayrıca bazı üreticiler geri dönüştürülmüş tüyleri boyadı ve bunun sonucunda çeşitli renkli tüylü toplar ortaya çıktı. Daha iyi badminton topları üretme çabaları hiç durmadı. 1930’da, Hintli üreticiler ördek tüylerini top parçaları olarak kullandı ve parçaları birbirine pamuk ipliğiyle bağladılar ancak başarısız olundu.
250 milyon Çinli badminton oynuyor
1928 yılında kurulan İngiltere’nin tanınmış badminton markası RSL, 2017 yılında Jinping İlçesi’nde bir fabrika kurdu. Bu fabrikada günde 100 binden fazla badminton topu üretebiliyor ve 60’tan fazla ülke ve bölgeye satılıyor.
Bir badminton topu için 16 adet tüy gerekirken, bir kazın üzerinde sadece 14 adet tüy bulunuyor. Hammaddelerin bitmiş bir badminton topuna dönüşmesi ise 30 gün sürüyor. Günümüzde teknolojideki gelişmelerle birlikte sentetik malzemeler popülerlik kazanıyor. Doğal tüylerin kullanımının azaltılması badmintonu daha ekonomik ve sürdürülebilir hale getiriyor.
Öte yandan Çin’de bu spora olan ilgi de artıyor. Çin Spor Genel İdaresi tarafından yayınlanan 2023 Ulusal Fitness Durum Raporu’na göre, badminton Çin’de en çok katılım sağlanan spor olup 250 milyon amatör oyuncuya sahip. Bunun da ötesinde, badminton halkın uyguladığı fitness aktivitelerinin yüzde 6,9’unu oluşturuyor.
 

Hibya Haber Ajansı

ARA REKLAM ALANI
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.